Miljøudvalget 2012-13
L 147 Bilag 18
Offentligt
1228026_0001.png
1228026_0002.png
1228026_0003.png
1228026_0004.png
1228026_0005.png
1228026_0006.png
1228026_0007.png
1228026_0008.png
Til lovforslag nr.L 147
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Miljøudvalget den 00. marts 2013
1. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om planlægning(Nye muligheder i landdistrikterne for erhverv og helårsboliger, ændring af regler om planlægning i kystområder og tilbutiksformål, ophævelse af tilvejebringelses- og tilslutningspligt til fællesantenneanlæg og opsætning af panelantenner ogteknikskabe i landzone)[af miljøministeren (Ida Auken)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget. Miljømi-nisteren har stillet ændringsforslag nr. 1 og 2. Venstres med-lemmer af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 3.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 7. februar 2013 og var til1. behandling den 21. februar 2013. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Miljøudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i < > møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og miljøministeren sendte den 16. november2012 dette udkast til udvalget, jf. MIU alm. del – bilag 73.Den 7. februar 2013 sendte miljøministeren de indkomnehøringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:Business Kolding,Dansk Energi,Dansk Supermarked,De Samvirkende Købmænd,EHS, Foreningen af el-overfølsomme ogRanders Kommune.Miljøministeren har over for udvalget kommenteret deskriftlige henvendelser til udvalget.DeputationerEndvidere har følgende mundtligt over for udvalget rede-gjort for deres holdning til lovforslaget:Business Kolding,Dansk Energi,Dansk Supermarked,De Samvirkende Købmænd ogRanders Kommune.SpørgsmålUdvalget har stillet 48 spørgsmål til miljøministeren, 1spørgsmål til ministeren for by, bolig og landdistrikter tilskriftlig besvarelse, som disse har besvaret.SamrådUdvalget har stillet 4 spørgsmål til miljøministeren tilmundtligt besvarelse, som denne har besvaret i et åbent sam-råd den 19. marts 2013.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var påtidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteretmed medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang tilat komme med indstillinger eller politiske udtalelser i be-tænkningen.
DokumentIdJournalnummer
2
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagTil § 2Afmiljøministeren,tiltrådt af:1)Istk. 6indsættes efter »§ 1, nr.«: »1,«.[Konsekvensændring]2)Stk. 2affattes således:»Tidspunktet for ikrafttrædelsen af § 1, nr. 9, fastsættesaf miljøministeren, dog senest den 1. april 2015.«[Bemyndigelse til at fastsætte ikrafttrædelsestidspunkt forbestemmelse om tilslutningspligt m.v. til fællesantennean-læg]Af etmindretal(V), tiltrådt af:3)Stk. 2,udgår,og i stedet indsættes:»Stk. 2.Lovens § 1, nr. 9, træder i kraft den 1. januar2014.Stk. 3.Miljøministeren kan i forhold til lovens § 1, nr. 9,fastsætte overgangsregler for perioden den 1. januar 2014 tilmaksimalt den 1. april 2015 med henblik på at sikre, at ikke-kommercielle ejere af fællesantenneanlæg til modtagelse ogdistribution af tv- og radiosignaler med større gældsposter,får mulighed for at afvikle disse.«Stk. 3-6 bliver herefter stk. 4-7.[Forkortelse og differentiering af overgangsperioden for op-hævelsen af tilslutningspligten m.v. til fællesantenneanlæg ]BemærkningerTil nr. 1Ændringsforslaget er en konsekvens af, at § 5 m, stk. 4,ændres ved lovforslagets § 1, nr. 1. Det fremsatte lovforslagindeholdt ikke en henvisning til § 1, nr. 1.
Til nr. 2Ændringsforslaget bemyndiger miljøministeren til admi-nistrativt at fastsætte ikrafttrædelsestidspunktet for lovens §1, nr. 9. Ministeren skal dog senest sætte bestemmelsen ikraft den 1. april 2015. Ændringen gør det muligt at indledeen dialog med Kommissionen om åbningsskrivelsen om op-hævelse af tilslutningspligt til fællesantenneanlæg, jf. EUUalm. del bilag 252 og MIU alm. del bilag < >.Til nr. 3Med ændringsforslaget foreslås det, at overgangsperio-den for ophævelsen af tilslutningspligten m.v. til fællesan-tenneanlæg forkortes fra ca. to år til ca. ni måneder. Miljø-ministeren får dog hjemmel til at fastsætte overgangsregler,såledesat overgangsperioden kan blive op til ca. to år i for-hold til lokalplan og servitutbestemmelser, som pålægger til-slutningspligt m.v. til et fællesantenneanlæg, som er ejet afen ikke-kommerciel operatør med større gældsposter. I denforbindelse vil der blive fastsat nærmere kriterier for, hvor-når der er tale om en »ikke-kommerciel «ejer og »størregældsposter« m.v.Antenneforeninger skal kunne dokumentere en størregældsætning via revisionspåtegnet regnskab for at blive om-fattet af undtagelsen. Definitionen af foreninger med størregældsposter er foreninger, hvis passiver (gæld) > 20 pct. afforeningens finansielle og fysiske anlægsaktiver (kabler,forstærkere, hovedstation mv.). Anlægs- og vedligeholdel-sesudgifter, som ejerne af antenneanlæg har påtaget sig efterlovens fremsættelse indgår ikke i denne beregning.
Annette Lind (S) Flemming Møller Mortensen (S) Jens Joel (S) John Dyrby Paulsen (S) Mette Reissmann (S)Torben Hansen (S) Simon Kollerup (S) Lone Loklindt (RV)fmd.Andreas Steenberg (RV) Lotte Rod (RV)Sanne Rubinke (SF) Steen Gade (SF) Per Clausen (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Sara Olsvig (IA) Erling Bonnesen (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V) Henrik Høegh (V) Birgitte Josefsen (V) Hans Christian Schmidt (V)Anni Matthiesen (V)nfmd.Hans Christian Thoning (V) Eyvind Vesselbo (V) Jørn Dohrmann (DF) René Christensen (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Villum Christensen (LA) Vivi Kier (KF)Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
3
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 147Bilagsnr.1234567891011121314151617TitelHøringssvar og høringsnotat, fra miljøministerenHenvendelse af 28/2-13 fra Randers KommuneHenvendelse af 1/3-13 fra Dansk SupermarkedHenvendelse af 5/3-13 fra EHS, Foreningen af el-overfølsommeÆndringsforslag fra miljøministerenHenvendelse af 22/2-13 fra Business KoldingHenvendelse af 5/3-13 fra Dansk EnergiHenvendelse af 6/3-13 fra De Samvirkende KøbmændHenvendelse af 4/3-13 fra Randers KommunePræsentation fra Dansk Energi ved foretræde den 14/3-13Præsentation fra Dansk Supermarked ved foretræde den 14/3-13Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetRevideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 12/3-13 fra De Samvirkende KøbmændÆndringsforslag fra miljøministerenNotat fra Randers Kommune fra foretræde den 14/3-13Præsentation fra Business Kolding ved foretræde den 14/3-13Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 147Spm.nr.1TitelSpm., om ministrene vil redegøre for lovforslagets konsekvenser forvilkårene for og udviklingen i landdistrikter og på øerne, til ministerenfor by,- bolig- og landdistrikter og miljøministeren, og ministrenessvar herpåMFU spm. om, hvilken beskæftigelsesmæssig effekt ændringer i plan-lovens detailhandelsbestemmelser vil få, til miljøministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om, hvordan ministeren helt konkret vil kontrollere, at kommu-ner udelukkende giver tilladelse til styrkelse af udviklingen i vanske-ligt stillede landdistrikter, til miljøministeren, og ministerens svar her-Spm., om kommunerne skal udpege vanskeligt stillede landdistrikterud fra skoledistriktsgrænse, bygrænse – eller hvordan ser ministeren,at et vanskeligt stillet landdistrikt kan udpeges og afgrænses, til miljø-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, et landdistrikt vil, såfremt der i løbet af nogle få år sker enpositiv ændring, f.eks. en befolknings tilvækst, til miljøministeren, ogministerens svar herpåSpm. om, hvor ministeren mener, at byer som f.eks. Kolding, Randers,Horsens m.fl. skal placere en bilforhandler, som kræver meget storeudstillingsarealer, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om der er lavet beregninger på, hvor mange ekstra transportom-kostninger dette lovforslag vil medføre, når udviklingen nu koncentre-res i de fem største byer, til miljøministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5
6
7
5
8
9
10
11
1213
14
15
16
17
18
19
20
2122
Spm. om, hvad der skal til for, at et landdistrikt ændrer status og mi-ster sine særlige tilladelser som »et vanskeligt stillet landdistrikt«, tilmiljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at forklare, hvorfor det er den bedste løsning i forhold til atskabe vækst og beskæftigelse, at det kun er de fem største byer, dermå bygge i aflastningscentre, til miljøministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvor mange projekter, der var igangsat ude i kommunerneefter den gamle lov, og hvor mange af disse der vil blive stoppet, hvisloven bliver vedtaget, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange arbejdstimer i kommunerne ministeren vurde-rer, at der er brugt på planlægning af projekter, som ikke kan gennem-føres, hvis loven bliver vedtaget, til miljøministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvor mange arbejdspladser ministeren skønner, at loven vilskabe, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, på hvilken måde loven hjælper med at skabe flere jobs i de29 særlige kommuner i forhold til de muligheder, som disse kommu-ner har i dag, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor kommunen ikke kan få lov til selv at definere ogudfylde lokalplansrammer med de aktiviteter, som kommunalbestyrel-sen finder rigtige med afsæt i det lokale demokrati, til miljøministeren,og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor man skal argumentere med, at den ønskede lokaleaktivitet i kystnærhedszonen ikke kan placeres andre steder, til miljø-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor kommunerne ikke selv i fuldt omfang må udfyldederes lokalplansrammer med de aktiviteter, som kommunalbestyrelsenfinder rigtige med afsæt i det lokale demokrati, til miljøministeren, ogministerens svar herpåSpm., om det er korrekt forstået, at det er ministeren, som skal giveden særlige tilladelse til kommunal planlægning i kystnærhedszonenhos den enkelte kommune, til miljøministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvor stor en procentdel af Langeland og Ærø, der er omfat-tet af kystnærhedsprincippet og dermed skal bede om særlig tilladelsetil erhvervsudvikling, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren er enig i, at det er et demokratisk problem, at mi-nisteren vil stille kommunalbestyrelserne ringere i forhold til lokalselvbestemmelse over erhvervsudviklingen i kystnærhedszonen, tilmiljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor ministeren er bedre end kommunalbestyrelsen til atvurdere, om der må bygges i kystnærhedszonen eller ej, til miljømini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 5/3-13 fra EHS, Foreningenaf el-overfølsomme, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 22/2-13 fra Business Kol-ding, til miljøministeren, og ministerens svar herpå
6
2324252627
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
Spm. om kommentar til henvendelsen af 4/3-13 fra Randers Kommu-ne, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 12/3-13 fra De SamvirkendeKøbmænd, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til præsentationen fra Dansk Energi, til miljømi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til præsentationen fra Dansk Supermarked, tilmiljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at yde teknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag,således at den i lovforslaget foreslåede overgangsperiode for bestem-melserne vedrørende tilslutningspligt reduceres, til miljøministeren,og ministerens svar herpåSpm., om ministeren er enig med De Samvirkende Købmænd i, atRanders Kommune ikke har »handlet i god tro« i forbindelse med pla-nerne om opførelse af et Bilka-varehus i Randers, til miljøministeren,og ministerens svar herpåSpm. om at redegøre for drøftelserne med Randers Kommune på mø-det mellem ministeren og Randers borgmester den 6/8-12 og det efter-følgende møde med ministerens departementschef i Randers, til miljø-ministeren, og ministerens svar herpåSpm., om der på mødet med Randers Kommune den 6/8-12 blev aftalten »køreplan«, som Randes Kommune skulle følge, såfremt man villeetablere et større udvalgsvarehus, til miljøministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om at bekræfte, at det er Folketinget, der beslutter tidsplanen forbehandlingen af lovforslag, og at det er udvalget, der har fastsat tids-planen for udvalgsbehandlingen, til miljøministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om ministeren har kendskab til, om Randers Kommune har ha-stebehandlet lokalplaner eller lignende i forbindelse med etableringenaf et større udvalgsvarehus i Randers, til miljøministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvad der forstås med formuleringen »Ansøgninger der erindsendt i henhold til L424 færdigbehandles under dette regelsæt« iaftalen om revision af planloven af november 2012, til miljøministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om at bekræfte, at lovforslaget er en udmøntning af aftalen afnovember 2012 mellem de politiske partier, og at indholdet af lovfor-slaget har været kendt siden aftalens offentliggørelse i november, tilmiljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, at oplyse hvad ministeren har haft af dialog med RandersKommune efter aftalen i november 2012, til miljøministeren, og mini-sterens svar herpåSpm., om erhvervsudviklingen på hele Ærø og 91 pct. af Langelandikke behøver en særlig planlægningsmæssig begrundelse, til miljømi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm., om ministerens tilbagekaldelse af den lempelse, de 29 kommu-ner og 15 ikkebrofaste øer har haft, skyldes, at kommunerne i den nu-
7
38
39
40
414243
44
45
4647484950
værende periode har tilsidesat landskabsmæssige attraktioner i kyst-nærhedszonen, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at uddybe, hvorfor ministeren ønsker at lave så snævre ram-mer for kommunernes planlægning, til miljøministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, i hvilket omfang man kan få lov til at udvide eksisterendeerhvervsbygger i kystnærhedszonen, til miljøministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvilke miljømæssige konsekvenser det har, at folk skal kørelængere for at komme i et storcenter, når man ikke må bygge uden forde fem største byer, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange arbejdspladser regeringen regner med at skabemed lovforslaget, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor der vil komme flere arbejdspladser som følge af forsla-get i forhold til i dag, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange tons COministeren regner med, at det kosterekstra, at lastbiler skal stoppe og starte ud til de små købmænd, til mil-jøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at oplyse, hvor mange kunder der kommer i et center somSkandinavien Park i Tyskland, og hvor stor en reduktion ministerenventer i antallet af besøgende syd for grænsen som følge af lovensvedtagelse, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange gange De Samvirkende Købmænd eller JohnWagner har haft møder med ministeriet eller et miljøcenter, til miljø-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange møder ministeren har haft omkring planlovsæn-dringer siden valget, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til notat fra Randers Kommune af 14/3-13, tilmiljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til præsentation fra Business Kolding af 14/3-13,til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpørgsmålet er tilbagetagetSpm. om, i hvilke love og paragraffer forpligtelser til tilslutning tilfællesantenneanlæg, der falder uden for de i dette lovforslag berørte,er hjemlet, til miljøministeren, og ministerens svar herpåOversigt over samrådsspørgsmål vedrørende L 147
Samråds-Titelspm.nr.ASamrådsspm. om, i hvilket omfang ministeren har haft indflydelse på,at ændringerne af reglerne for etablering af butikscentre bliver hastetgennem Miljøudvalget - og om baggrunden for denne, til miljømini-sterenBSamrådsspm., om det er forsvarligt og i overensstemmelse med godskik at fremskynde lovgivningsarbejdet, således at nye regler kommertil at blokere for gennemførelsen af initiativer, der var planlagt til atblive iværksat under den daværende lovgivning, til miljøministeren
8
C
D
Samrådsspm. om at redegøre for baggrunden for, at der i de foreslåedelovændringer gøres forskel på landets fem største kommuner og lan-dets øvrige kommuner, til miljøministerenSamrådsspm., om ministeren har forståelse for, at det ude i landetskommuner vækker både undren og vrede, at man fra København ha-ster en lovgivning igennem, til miljøministeren