Retsudvalget 2012-13
L 144
Offentligt
1226869_0001.png
1226869_0002.png
1226869_0003.png
1226869_0004.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. marts 2013ForvaltningsretskontoretNicolai Winther2011-7650-0001704735
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov omoffentlighed i forvaltningen (L 144), som Folketingets Retsudvalg har stil-let til justitsministeren den 27. februar 2013 efter ønske fra Pernille Skip-per (EL).
Morten Bødskov/Morten N. Jakobsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov om offentlighed i forvalt-ningen (L 144):”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor Informations begæringom aktindsigt i det materiale, der ligger til grund for aftalenmellem regeringen og Venstre og Konservative om ny offent-lighedslov fra oktober 2012, ikke kunne imødekommes indenfor den tidagesfrist, der er angivet i den gældende offentlig-hedslovs § 16, stk. 2. Der henvises til Informations artikel ”Ju-stitsministeriet hemmeligholder papirer om offentlighedslovførfolketingsdebat”,den26.februar2013(http://www.information.dk/452492).”Svar:1.Offentlighedslovens § 16, stk. 1 og 2, har følgende ordlyd:”§16.Vedkommende myndighed afgør snarest, om en begæring kan imødekom-mes, og om den, der har fremsat begæringen, skal gøres bekendt med dokumenter-ne ved, at der gives adgang til gennemsyn på stedet, eller ved, at der udleveres enafskrift eller kopi.Stk. 2.Er en begæring om aktindsigt ikke imødekommet eller afslået inden 10dage efter, at den er modtaget af vedkommende myndighed, skal myndighedenunderrette den begærende om grunden hertil samt om, hvornår en afgørelse kanforventes at foreligge.”
I bemærkningerne til forslaget til offentlighedslovens § 16, stk. 1 og 2, erbl.a. anført følgende (Folketingstidende 1985/86, tillæg A, sp. 233):”Efter bestemmelsen i stk. 1 skal sager om aktindsigt afgøres »snarest«. Denneændring i forhold til formuleringen af den tilsvarende bestemmelse i den gældendeoffentlighedslovs § 8, stk. 2, tilsigter at fremhæve, at sager om aktindsigt skal be-handles med særlig hurtighed.Bestemmelsen i stk. 2, der er ny, er begrundet i et ønske om at sikre, at behand-lingstiden for begæringer om aktindsigt ikke uden rimelig anledning trækker ud.Der er ikke indsat en absolut frist for sagsbehandlingens varighed i aktindsigtssa-ger, men bestemmelsen om, at den begærende skal have en begrundet underretningi tilfælde, hvor aktindsigt ikke kan imødekommes inden for 10 dage, samt oplys-ning om, hvornår en afgørelse kan forventes at foreligge, må i sig selv forventes atbidrage til, at behandlingstiden ikke unødigt trækker ud.”
Som det fremgår, er det med bestemmelsen i offentlighedslovens § 16, stk.1, hvorefter vedkommende myndighed snarest skal træffe afgørelse i sagerom aktindsigt, tilsigtet at understrege, at sager om aktindsigt skal behand-les med særlig hurtighed.Som det videre fremgår, er der i offentlighedslovens § 16, stk. 2, ikke ind-sat en absolut frist for sagsbehandlingen i sager om aktindsigt, men denbegærende skal have en begrundet underretning, såfremt aktindsigt ikke2
kan imødekommes inden for 10 dage, samt oplysning om, hvornår en af-gørelse kan forventes at foreligge.2.Justitsministeriet bestræber sig naturligvis på, at der sker en hurtig be-handling og afgørelse af sager om aktindsigt, jf. offentlighedslovens § 16,stk. 1.Det bemærkes i den forbindelse, at hvor en begæring om aktindsigt frem-sættes i et større antal sager eller i et omfattende materiale, vil behandlin-gen heraf i mange tilfælde kunne medføre en kortere eller længere udsæt-telse af afgørelsen om aktindsigt, herunder således at sagsbehandlingstidenoverstiger 10 dage. Det samme vil bl.a. kunne være tilfældet, hvor der op-står tvivlsomme fortolkningsspørgsmål, der kræver nærmere undersøgelse,og hvor der er andre aktindsigtsbegæringer, som er indgivet før den på-gældende begæring.I tilfælde, hvor aktindsigt ikke kan imødekommes eller afslås inden for 10dage, skal den begærende som nævnt underrettes om grunden hertil samtom, hvornår en afgørelse kan forventes at foreligge, jf. offentlighedslovens§ 16, stk. 2.3.Om den konkrete begæring om aktindsigt, som er omtalt i den pågæl-dende artikel i dagbladet Information, skal Justitsministeriet bemærke føl-gende:Justitsministeriet modtager den pågældende aktindsigtsbegæring den 7. fe-bruar 2013. Ministeriet har den 15. februar 2013 svaret dagbladet Informa-tion følgende:”Ved e-mail af 7. februar 2013 har De anmodet Justitsministeriet om aktindsigt ialle dokumenter, notater mm., som ministeriet er i besiddelse af vedrørende denpolitiske aftale mellem regeringen og V og K om en ny offentlighedslov, som blevpræsenteret sidste år.Justitsministeriet kan i den anledning oplyse, at det ikke er muligt for ministeriet atbesvare Deres anmodning inden for 10 dage, jf. offentlighedslovens § 16, stk. 2.Det skyldes navnlig, at der for tiden pågår behandling af andre aktindsigtsanmod-ninger, som er modtaget i ministeriet før den 7. februar 2013.Justitsministeriet forventer at kunne træffe afgørelse vedrørende Deres anmodninginden for 4 uger fra i dag.”
Som det følger af det anførte, har Justitsministeriet i overensstemmelsemed offentlighedslovens § 16, stk. 2, således underrettet dagbladet Infor-mation om, hvilken saglig grund der ligger til grund for, at begæringen om3
aktindsigt ikke er imødekommet eller afslået inden 10 dage efter, at den ermodtaget af ministeriet. Justitsministeriet har ligeledes underrettet Infor-mation om, hvornår en afgørelse kan forventes at foreligge.Det kan i øvrigt oplyses, at Justitsministeriet dags dato har truffet afgørelsei sagen.
4