Retsudvalget 2012-13
L 144 Bilag 25
Offentligt
1251096_0001.png
1251096_0002.png
Henrik Holmlund Thomsen, INENFra:Sendt:Til:Emne:Henrik Holmlund Thomsen, INEN [[email protected]]22. maj 2013 08:07'[email protected]'Den nye offentlighedslov
Kære Morten BødskovJustitsministerJustitsministerietSlotsholmsgade 101216 København KJeg vælger nu at skrive til dig, da det nye forslag om Offentlighedsloven er meget lang fremme i processen.Flere paragrafer giver anledning til bekymring.
Jeg nævner:
§ 24. Retten til aktindsigt omfatter ikke interne dokumenter og oplysninger, der udveksles på et tidspunkt,hvor der er konkret grund til at antage, at en minister har eller vil få behov for embedsværkets rådgivning ogbistand, mellem:
1) Et ministeriums departement og dets underordnede myndigheder.2) Forskellige ministerier.Stk. 2. Oplysninger om sagens faktiske grundlag m.v. er efter reglerne i §§ 28 og 29 omfattet af retten tilaktindsigt efter lovens almindelige regler uanset stk. 1.Stk. 3. Selv om det må antages, at en minister har eller vil få behov for embedsværkets rådgivning ogbistand i forbindelse med den pågældende sag m.v., gælder stk. 1 ikke1) i sager, hvori der er eller vil blive truffet en konkret afgørelse af en forvaltningsmyndighed,2) i sager om indgåelse af kontraktforhold og3) i forbindelse med et ministeriums udførelse af kontrol- eller tilsynsopgaver.Og
§ 27. Retten til aktindsigt omfatter ikke:
1) Statsrådsprotokoller.2) Dokumenter, der udarbejdes og udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer i forbindelse medsager om lovgivning eller anden tilsvarende politisk proces.3) Dokumenter, der udveksles i forbindelse med, at en myndighed udfører sekretariatsopgaver for en andenmyndighed.4) Brevveksling med sagkyndige til brug i retssager eller ved overvejelse af, om retssag bør føres.
1
5) Materiale, der tilvejebringes som grundlag for udarbejdelse af offentlig statistik eller videnskabeligeundersøgelser.
Jeg vil spørge dig, har du nogle børn og har du gjort dig nogle tanker om?At den nye offentlighedslov vil være et skridt imod afviklingen af det demokrati, som de skal vokse op isammen med andre danske børn.Danmark kæmper for at indføre demokrati i andre lande og samtidig så begrænser vi i vores eget land.Demokrati handler også om fri adgang til oplysninger og om hvordan statsmagten arbejder.Derudover oplever befolkningen at mere og mere privatliv bliver overvåget, mens statsmagten lukker sigom sig selv.
Har du tænkt scenariet, at Danmark ikke længere er et demokrati og hvad den nye offentlighedslov så ogsåkan bruges til? Den kan bruges til at holde befolkningen nede og ude af stand til at se, hvad statsmagtenforetager sig.
Jeg vil derfor opfordre dig til at trække forslaget til den nye Offentlighedslov tilbage. Så vi kan sikre et åbentDanmark.
Kopi til Folketingets Retsudvalg.Venlig hilsenHenrik H. ThomsenÅdalsvej 23B, 2. tv.2720 VanløseTlf.: +45 88 42 91 14Mobil: +45 22 46 91 14Mail:[email protected]Husk at leve hver dag! Remember to live each day!Sammen kan vi mere! Together we can do more!
2