Retsudvalget 2012-13
L 142
Offentligt
1238372_0001.png
1238372_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
17. april 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0037-0034Dok.:736337
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 11 (L 142), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. april 2013. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 11 (L 142) fra Folketingets Retsudvalg:

”Det har i mange sammenhænge været beskrevet, at logning afteledata giver politiet mulighed for at afgøre, hvor en personhar befundet sig på et givent tidspunkt ud fra en registrering af,hvilke telemaster som vedkommendes telefon har været for-bundet til på bestemte tidspunkter. I ministerens redegørelse tilRetsudvalget (bilag 2 – L 142) fremgår det, at man ved hjælpaf sådanne oplysninger har kunnet lokalisere specifikke flugt-ruter ligesom det også omtales, at man bl.a. via loggede teleda-ta har kunnet lokalisere, at personer har befundet sig ved be-stemte hæveautomater, hvor de hævekort de angiveligt havdestjålet, var blevet misbrugt. Vil ministeren - bl.a. også i lyset afsvar på spørgsmål 2 - redegøre nærmere for, hvor præcist log-ning af teledata m.v. generelt kan anvendes til at lokalisere be-stemte personers færden?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Historiske mobiltrafikdata består bl.a. af en angivelse af demobilmaster, som en given mobiltelefon har været forbundettil ved påbegyndelse og afslutning af et opkald. Teleudbydernefremsender med mellemrum en masteliste til politiet med angi-velse af celle-id, adresse og koordinater for mobilmasterne.Det kan mere overordnet oplyses, at mobilmaster har forskelligrækkevidde afhængig af, hvor i landet de er opstillet, idet kon-centrationen af master er afhængig af befolkningstætheden.Placering i forhold til en mobilmast giver således ikke en ek-sakt position for en mobiltelefon på et givent tidspunkt. Mo-bilmasterne kan endvidere være udstyret med enten retnings-bestemte eller omnidirektionelle antenner, hvilket medfører enyderligere variation i angivelsen af mobiltelefonens position.Da anvendelsen af mobildata er et centralt efterforskningsred-skab i større straffesager, kan udbredelse af mere præcis in-formation om anvendelsen heraf samt den tekniske indretningaf dette værktøj kompromittere politiets arbejde. Af hensyn tilbeskyttelsen af fortrolige oplysninger om politiets efterforsk-ningsmetoder kan Rigspolitiet således ikke i en folketingsbe-svarelse redegøre nærmere for anvendelsen af mobildata til lo-kalisering af bestemte personers færden.”
2