Retsudvalget 2012-13
L 141
Offentligt
1239548_0001.png
1239548_0002.png
1239548_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
22. april 2013StrafferetskontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0037-0033723885
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 32 (L 141), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. marts 2013.
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 32 (L 141) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12. marts2013 fra Det Centrale Handicapråd, jf. L 141 – bilag 5.”

Svar:

Det anføres i henvendelsen, at der efter Det Centrale Handicapråds opfat-telse i lovforslaget mangler en ændring, som kan sikre, at personer medmentale og psykiske handicap nyder samme beskyttelse mod seksualfor-brydelser, som man med lovforslaget giver andre. Det anføres, at det erproblematisk, at det ikke foreslås, at det at skaffe sig samleje ved at udnyt-te en persons sindssygdom eller mentale retardering skal være omfattet afvoldtægtsbestemmelsen. Som begrundelse anføres navnlig,atFN’s handi-capkonvention, f.eks. artikel 5, 12 og 14, understreger, at personer medhandicap har lige ret til beskyttelse fra lovgivningen,atdet at udnytte enmental begrænsning hos offeret kan være en lige så ”voldelig” handlingsom at udnytte en fysisk begrænsning hos offeret,og atdet sender et for-kert signal at lade tilfælde, hvor offeret er i en tilstand, hvor den pågæl-dende er ude af stand til at modsætte sig handlingen, være omfattet afvoldtægtsbestemmelsen, når udnyttelse af offerets mentale retardering ellersindssygdom ikke bliver omfattet af voldtægtsbestemmelsen.Justitsministeriet skal hertil bemærke, at det med lovforslaget foreslås, atforhold, der i dag er omfattet af straffelovens § 218, stk. 2, om at skaffe sigsamleje med en person, der befinder sig i en tilstand, hvor den pågældendeer ude af stand til at modsætte sig handlingen, fremover skal være omfattetaf straffelovens § 216 om voldtægt, jf. lovforslagets § 1, nr. 8 og 11.Om baggrunden for forslaget herom kan der henvises til pkt. 3.2.1 og 3.2.4i lovforslagets almindelige bemærkninger. Som det fremgår af pkt. 3.2.4 ibemærkningerne, er Justitsministeriet enig med Straffelovrådet i, at enrække forhold taler henholdsvis for og imod at udvide voldtægtsbestem-melsen til også at omfatte tiltvingelse af samleje ved anden tvang end voldeller trussel om vold samt at skaffe sig samleje ved at udnytte forurettedeshjælpeløse tilstand (f.eks. bevidstløshed, stærk beruselse eller søvn). Efteren samlet vurdering finder Justitsministeriet, at mest taler for at udvidevoldtægtsbestemmelsen til også at omfatte sådanne handlinger, og at så-danne handlinger bør være omfattet af samme strafferamme som voldtægti øvrigt.
2
Med hensyn til straffelovens § 218, stk. 1, om at skaffe sig samleje med enperson ved at udnytte den pågældendes sindssygdom eller mentale retarde-ring kan der henvises til Straffelovrådets betænkning nr. 1534/2012, hvorder om spørgsmålet om at medtage sådanne forhold i en udvidet vold-tægtsbestemmelse anføres følgende (side 199):”I Straffelovrådets lovudkast omfatter modellen med en udvidetvoldtægtsbestemmelse ikke overgreb mod sindssyge m.fl., som i dager kriminaliseret i straffelovens § 218, stk. 1, samleje med instituti-onsanbragte, jf. straffelovens § 219, misbrug af tjenstlig eller øko-nomisk afhængighed, jf. straffelovens § 220, eller visse forvekslings-situationer, jf. straffelovens § 221. De nævnte former for overgreb erikke karakteriseret ved tvang, og bl.a. samleje med institutionsan-bragte omfatter også situationer, hvor den pågældende frivilligt del-tager i samlejet. Disse overgreb adskiller sig således fra de overgreb,der vil være omfattet af en udvidet voldtægtsbestemmelse som denbeskrevne, på så væsentlige punkter, at Straffelovrådet ikke finderdet hensigtsmæssigt, herunder sprogligt naturligt, at udvide vold-tægtsbestemmelsen til også at omfatte sådanne overgreb.”Justitsministeriet er enig med Straffelovrådet i, at det ikke vil være hen-sigtsmæssigt at udvide voldtægtsbestemmelsen til også at omfatte at skaffesig samleje med en person ved at udnytte den pågældendes sindssygdomeller mentale retardering.Med hensyn til FN’s handicapkonvention er det Justitsminiseriets opfattel-se, at konventionen ikke stiller krav om, at strafferammen for at skaffe sigsamleje med en person ved at udnytte den pågældendes sindssygdom ellermentale retardering skal være den samme som strafferammen for at skaffesig samleje med en person, der befinder sig i en tilstand, hvor den pågæl-dende er ude af stand til at modsætte sig handlingen.Justitsministeriet bemærker herved også, at sindssyge og mentalt retarde-rede er omfattet af den foreslåede voldtægtsbestemmelse på linje med alleandre. Tiltvingelse af samleje ved vold eller trussel om vold eller andenulovlig tvang eller at skaffe sig samleje med en person, der befinder sig ien tilstand, hvor den pågældende er ude af stand til at modsætte sig hand-lingen, vil således efter lovforslaget skulle straffes som voldtægt, også hvisofferet er sindssyg eller mentalt retarderet.
3