Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
L 135
Offentligt
1236840_0001.png
1236840_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 11. april 2013 stillet migfølgende spørgsmål nr. 5 til L 135, som jeg hermed skal besvare.
Ministeren15. april 2013J.nr. 2013-1696
Spørgsmål 5”Vil ministeren supplere bemærkningerne i høringsnotatets afsnit D om ga-rantifonden, jf. L 135 – bilag 1?”Svar:Det fremgår af høringsnotatet, at Danmarks Vindmølleforening ønsker puljenpå 10 mio. kr. til garantifonden hævet til 20 mio. kr., da hele puljen er i arbej-de. Energistyrelsen anfører i høringsnotatet, at der ikke anses at være mulig-hed for at øge midlerne i puljen.Det vil kræve enighed i forligskredsen, hvis midlerne i puljen skal øges. Pul-jen er PSO-finansieret.Det andet spørgsmål, som er behandlet i høringsnotatet, er Danmarks Vind-mølleforenings ønske om at ændre ordningen, så der opnås garanti for detoprindeligt optagne lån – altså hovedstolen (dog max. 500.000 kr.) eller alter-nativt en kreditfinansiering uden afdrag på max. 500.000 kr.Formålet med garantifonden er alene at lette finansieringsmulighederne forlokale møllelavs forundersøgelser m.v. med en garanti på max. 500.000 kr.for lån til finansiering af forundersøgelser m.v. Det fremgår af VE-loven, at lå-nene skal optages på markedsbestemte vilkår. Det er således en betingelse,at lånet er optaget på almindelige markedsbestemte vilkår, således at der ik-ke er vilkår, som i usædvanlig grad forøger risikoen for, at garantien udløses,fordi lånet erklæres for misligholdt. Et vindmøllelav vil derfor ikke kunne opta-ge f.eks. afdragsfrie lån. Erhvervslån optages normalt ikke som afdragsfrielån. Ved en eventuel udløsning af garantien, fordi lånet misligholdes, vil ga-rantien efter VE-loven ikke omfatte de afdrag, som allerede er indbetalt på lå-net.Dette skyldes, at det ikke har været tilsigtet med ordningen, at den skullefungere som en fuld risikoafdækning for vindmøllelav og initiativgrupper, så-ledes at de altid er sikret 500.000 kr., såfremt et lånefinansieret projekt ikkemåtte blive til noget f.eks. på grund af manglende tilladelser.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Den gældende ordning, hvor lån optages på markedsbestemte vilkår, tilskyn-der vindmøllelavet eller initiativgruppen til nøje at undersøge, at de ikke på-begynder projekter, som de ikke selv finder realistiske. Det finder jeg er hen-sigtsmæssigt.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard