Kommunaludvalget 2012-13
L 132 Bilag 5
Offentligt
1229474_0001.png
1229474_0002.png
1229474_0003.png
1229474_0004.png
1229474_0005.png
1229474_0006.png
1229474_0007.png
1229474_0008.png
Til lovforslag nr.L 132
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Kommunaludvalget den 00. april 2013
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget, lov om valg afdanske medlemmer til Europa-Parlamentet og lov om kommunale og regionalevalg(Digital stemmeafgivning og stemmeoptælling m.v.)[af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager)]1. ÆndringsforslagDansk Folkepartis medlemmer af udvalget har stillet 8ændringsforslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 31. januar 2013 og var til1. behandling den 7. februar 2013. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Kommunaludvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.Høring om e-valg i LandstingssalenUdvalget afholdt den 14. marts, kl. 9 – 12, en høring iLandstingssalen om e-valg. Høringen blev direkte transmit-teret på Folketingets tv-kanal. Høringens program og enrække oplæg på høringen, bl.a. økonomi- og indenrigsmini-sterens, blev efterfølgende omdelt i udvalget, jf. KOU alm.del – bilag 70.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og økonomi- og indenrigsministeren sendteden 16. november 2012 dette udkast til udvalget, jf. KOUalm. del – bilag 16. Den 30. januar 2013 sendte økonomi- ogindenrigsministeren de indkomne høringssvar og et notatherom til udvalget.Ministertilsagn om orientering af KommunaludvalgetI lyset af det ønske, der er udtrykt bl.a. under førstebe-handlingen af lovforslaget til, at Folketinget efter hvert valgeller folkeafstemning, hvor der er anvendt digital stemmeaf-givning og/eller digital stemmeoptælling, inddrages i beslut-ningen om, hvorvidt sådanne forsøg kan fortsætte, tilkende-giver jeg hermed, at ministeriet vil forpligte sig til at gen-nemføre den i lovforslaget beskrevne grundige og uvildigevaluering efter hvert valg/hver afstemning, hvor der anven-des digital stemmeafgivning og/eller digital stemmeoptæl-ling. Denne evaluering vil som nævnt i lovforslagets be-mærkninger sammen med en redegørelse fra Økonomi- ogIndenrigsministeriet blive tilsendt Kommunaludvalget ogUdvalget til Valgs Prøvelse med henblik på drøftelse i ud-valgene og evt. afgivelse af beretning, hvis udvalgene måtteønske det. Der kan så efterfølgende efter forretningsorde-nens nærmere regler ske en principiel drøftelse og stillingta-gen i Folketingssalen (f.eks. ved fremsættelse af et beslut-ningsforslag fra enten regeringen eller et eller flere medlem-mer af Folketinget eller i form af en indstilling fra et udvalg)af, hvorvidt der skal stoppes for yderligere forsøg med e-valg, eller om der fortsat skal kunne gives tilladelse til digi-tal stemmeafgivning og stemmeoptælling, og i givet fald påhvilke vilkår blandt andet på grundlag af de anbefalinger,der måtte indgå i evalueringen m.v.
DokumentIdJournalnummer
2
[Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:][Henvendelserøkonomi- og indenrigsministeren har over for udvalgetkommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget. ]SpørgsmålUdvalget har stillet 42 spørgsmål til økonomi- og inden-rigsministeren til skriftlig besvarelse, [som denne har besva-ret. ]3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf etmindretali udvalget (DF), tiltrådt af <>:Til § 11)I den under nr. 1 foreslåede§ 74 bindsættes efter stk. 2som nyt stykke:»Stk. 3.Uanset om økonomi- og indenrigsministeren efterstk. 1 helt eller delvis har givet tilladelse til digital stemme-optælling, skal der foranstaltes manuel optælling af samtligeafgivne stemmer efter reglerne i kapitel 9, herunder også afstemmer, som er optalt digitalt. Resultatet af den manuelleoptælling er gældende også for så vidt angår stemmer, somtillige er optalt digitalt.«Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og 5.[Pligt til manuel kontroloptælling af digitalt optalte stemmerved folketingsvalg]2)I den under nr. 1 foreslåede§ 74 bændres i stk. 4, derbliver stk. 5, »regler efter stk. 3« til: »regler efter stk. 4«.[Konsekvensændring af § 1, nr. 1]3)I den under nr. 2 foreslåede§ 101 aindsættes efter stk.2 som nyt stykke:»Stk. 3.Uanset om økonomi- og indenrigsministeren efterstk. 1 helt eller delvis har givet tilladelse til digital stemme-optælling, skal der foranstaltes manuel optælling af samtligeafgivne stemmer efter reglerne i § 101, herunder også afstemmer, som er optalt digitalt. Resultatet af den manuelleoptælling er gældende også for så vidt angår stemmer, somtillige er optalt digitalt.«Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og 5.
[Pligt til manuel kontroloptælling af digitalt optalte stemmerved folkeafstemninger]4)I den under nr. 1 foreslåede§ 101 aændres istk. 4,derbliver stk. 5, »regler efter stk. 3« til: »regler efter stk. 4«.[Konsekvensændring af § 1, nr. 3]Til § 25)I den under nr. 1 foreslåede§ 30 aindsættes efter stk. 2som nyt stykke:»Stk. 3.Uanset om økonomi- og indenrigsministeren efterstk. 1 helt eller delvis har givet tilladelse til digital stemme-optælling, skal der foranstaltes manuel optælling af samtligeafgivne stemmer efter reglerne i kapitel 9, herunder også afstemmer, som er optalt digitalt. Resultatet af den manuelleoptælling er gældende også for så vidt angår stemmer, somtillige er optalt digitalt.«Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og 5.[Pligt til manuel kontroloptælling af digitalt optalte stemmerved Europaparlamentsvalg]6)I den under nr. 1 foreslåede§ 30 aændres istk. 4,derbliver stk. 5, »regler efter stk. 3« til: »regler efter stk. 4«.[konsekvensændring af § 2, nr. 1]Til § 37)I den under nr. 1 foreslåede§ 91 aindsættes efter stk. 2som nyt stykke:»Stk. 3.Uanset om økonomi- og indenrigsministeren efterstk. 1 helt eller delvis har givet tilladelse til digital stemme-optælling, skal der foranstaltes manuel optælling af samtligeafgivne stemmer efter reglerne i kapitel 7, herunder også afstemmer, som er optalt digitalt. Resultatet af den manuelleoptælling er gældende også for så vidt angår stemmer, somtillige er optalt digitalt.«Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og 5.[Pligt til manuel kontroloptælling af digitalt optalte stemmerved kommunale og regionale valg]8)I den under nr. 1 foreslåede§ 91 aændres istk. 4,derbliver stk. 5, »regler efter stk. 3« til: »regler efter stk. 4«.[konsekvensændring af § 3, nr. 1]BemærkningerTil nr. 1Bestemmelsens 1. pkt. indebærer, at valgstyrerne på deafstemningssteder, hvor økonomi- og indenrigsministerenhar givet tilladelse til digital stemmeoptælling, tillige skalforanstalte en obligatorisk manuel optælling af samtlige af-givne stemmer på afstemningsstedet, hvad enten de måttevære optalt digitalt ved hjælp af det pågældende system ellerafmærket manuelt på en papirstemmeseddel uden digital op-tælling. Stemmeoptællingen på afstemningsstederne skal skei henhold til de gældende regler i folketingsvalglovens kapi-tel 9, dvs. fordelt på hvert af partierne og hver kandidat udenfor partierne.
3
På afstemningssteder, hvor der tillige benyttes et systemtil digital stemmeafgivning, forudsættes det som anført ilovforslagets bemærkninger, at et sådan system skal produ-cere en fysisk manifestation af vælgerens stemme, f.eks. iform af et print af vælgerens stemme eller lignende(papirspor). Bestemmelsen indebærer således, at der skalforanstaltes en manuel kontroloptælling af samtlige digitaltafgivne stemmer, dvs. de pågældende papirspor, som syste-met skal generere, og som vælgeren efterfølgende skal læg-ge i den digitale stemmekasse.På afstemningssteder, hvor der benyttes et digitalt optæl-lingssystem, der kan læse og registrere manuelt afmærkedepapirstemmesedler, indebærer bestemmelsen, at der skal for-anstaltes en manuel kontroloptælling af samtlige manuelt af-mærkede, men digitalt optalte papirstemmesedler.Bestemmelsen indebærer endvidere, at valgbestyrelsen iopstillingskredsen senest dagen efter afstemningen skal for-anstalte en manuel fintælling af samtlige afgivne stemmer iopstillingskredsen, hvad enten de er afgivet via et system tildigital stemmeafgivning eller afmærket manuelt på en pa-pirstemmeseddel. Fintællingen skal ske efter reglerne i fol-ketingsvalglovens kapitel 9, dvs. fordelt på hvert af partierneog hver kandidat uden for partierne og på hver af de opstil-lede kandidater for hvert af partierne.I tilfælde, hvor kun en del af de afgivne stemmer på et af-stemningssted eller i en opstillingskreds optælles digitalt, vildet i den bekendtgørelse, der skal fastsætte reglerne om til-rettelæggelse og gennemførelse af stemmeoptællingen, blivefastsat, at der også skal ske særskilte manuelle kontroloptæl-linger både for så vidt angår den del af stemmerne, der eroptalt digitalt, og den del af stemmerne, der alene er optaltmanuelt.Kravet om manuel kontroloptælling af samtlige digitaltoptalte stemmer vil efter bestemmelsen gælde ved ethvertvalg og enhver folkeafstemning fremover, hvor der gennem-føres digital stemmeoptælling i henhold til denne lov.Det vil blive fastsat i den bekendtgørelse, der skal fast-sætte reglerne om tilrettelæggelse og gennemførelse af dendigitale optælling, at de kompetente valgmyndigheder indenfor bekendtgørelsens rammer i tilfælde, hvor der er afvigel-ser mellem resultatet af den digitale optælling og den manu-
elle kontroloptælling, helt eller delvis kan gennemføre en el-ler flere nye manuelle kontroloptællinger. Valgmyndighedenvil være berettiget og efter omstændighederne forpligtet her-til. Bestemmelsens 2. pkt. slår dog fast, at resultatet af denmanuelle kontroloptælling, når det er endeligt godkendt afvalgmyndigheden, er det gældende resultat. Dette gælder så-vel den manuelle kontroloptælling på afstemningsstedet somfintællingen. I tilfælde af væsentlig uoverensstemmelse mel-lem resultatet af optællingen på afstemningsstederne påvalgaftenen og resultatet af fintællingen kan valgbestyrelseninden dens godkendelse af resultatet og dens underskrift afvalgbogen, jf. folketingsvalglovens § 74, endvidere være be-rettiget og efter omstændighederne forpligtet til helt ellerdelvis at foranstalte yderligere manuelle optællinger.Til nr. 2Bestemmelsen er en konsekvensændring af § 1, nr. 1.Til nr. 3Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 1, med denødvendige tilpasninger, der følger af reglerne for stemme-optælling i folketingsvalglovens § 101.Til nr. 4Bestemmelsen er en konsekvensændring af § 1, nr. 3.Til nr. 5Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 1, med denødvendige tilpasninger, der følger af reglerne for stemme-optælling i Europa-Parlamentsvalglovens kapitel 9.Til nr. 6Bestemmelsen er en konsekvensændring af § 2, nr. 1.Til nr. 7Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 1, med denødvendige tilpasninger, der følger af reglerne for stemme-optælling i kommunal- og regionalvalglovens kapitel 7.Til nr. 8Bestemmelsen er en konsekvensændring af § 3, nr. 1.
Simon Kollerup (S) Annette Lind (S) Jan Johansen (S) Daniel Toft Jakobsen (S) Lennart Damsbo-Andersen (S)Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S) Liv Holm Andersen (RV) Marlene Borst Hansen (RV)fmd.Nadeem Farooq (RV)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Lars Dohn (EL) Rosa Lund (EL) Finn Sørensen (EL)Erling Bonnesen (V) Michael Aastrup Jensen (V) Martin Geertsen (V) Jacob Jensen (V) Jan E. Jørgensen (V)Sophie Løhde (V) Anni Matthiesen (V) Hans Christian Thoning (V) Morten Marinus (DF) Mikkel Dencker (DF)Dennis Flydtkjær (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Leif Mikkelsen (LA) Mike Legarth (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
4
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
5
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 132Bilagsnr.1234TitelHøringssvar og høringsnotat, fra økonomi- og indenrigsministerenUdkast til lovforslagetUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetGodkendt tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 132Spm.nr.1TitelSpm. om kontroloptællinger af samtlige papirkopier af de digitalt af-givne stemmer, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvad der ligger i, at systemet, som skal understøtte e-valg,skal være sikkert, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvordan systemet, som skal understøtte e-valg, både sikrervælgerens anonymitet og samtidig er let gennemskueligt for vælgeren,til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke kontrolforanstaltninger ministeren vil sætte op for atsikre hemmelig afstemning ved e-valg, til økonomi- og indenrigsmini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilken kontrol ministeren vil foranstalte for at sikre, at kil-dekoden i systemet er sikker og bl.a. ikke tæller op på en forkert må-de, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om en eventuel kildekode til e-valgssystemet vil være opensource, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke overvejelser ministeren har gjort i relation til at lavetiltag, som isoleret set kan forbedre valghandlingen for handicappede,til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om tidshorisonten for forsøgene med e-valg, til økonomi- og in-denrigsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om det i dag ikke er muligt at sikre en gennemsigtighed i valg-processen ved e-valg, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm., om det er et problem med e-valg, at vælgerne bliver tvunget tilat skulle have tillid til dem, der har inspiceret systemerne, til økono-mi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor stor en del af befolkningen, man regner med vil kunneforetage hemmelig afstemning ved e-valg, til økonomi- og indenrigs-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad omkostningerne forventes at blive ved drift og vedli-geholdelse af valgmaskinerne pr. år ved e-valg, til økonomi- og inden-rigsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad indkøbsprisen af e-valgssystemet forventes at være, tiløkonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5
67
89
10
11
12
13
6
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Spm., om man noget sted i verden har udviklet et e-valgs system, sombåde kan garantere hemmelig afstemning, samtidig med at valghand-lingen er transparent, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvorfor man ikke kunne vente til, at DemTech var færdigmed sine undersøgelser i 2016, inden man fremsatte dette lovforslag,til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåMFU spm. om ministeren har undersøgt, hvorvidt det er muligt at op-timere den manuelle stemmeoptælling, til økonomi- og indenrigsmini-steren, og ministerens svar herpåMFU spm., om ministeren har undersøgt, hvorvidt det er muligt atnedbringe andelen af utilsigtede ugyldige stemmer ved at forbedrevejledningen af vælgerne, ved at optimere selve stemmesedlen, f.eks.med en boks, hvor der skal sættes kryds, og ved at forbedre stemmeaf-givelsen ved brevafstemning, til økonomi- og indenrigsministeren, ogministerens svar herpåMFU spm. om ministeren har overvejet et system, der målrettet skalforbedre stemmehemmelighed og tilgængelighed ved valg for borgeremed handicap, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerenssvar herpåMFU spm. om ministeren mener, at det ville være en god idé at stillekrav i lovforslaget om, at et e-valgssystem både mht. software oghardware skal være fuldstændig åbent, transparent og tilgængeligt, tiløkonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåMFU spm., om ministeren mener, at det er hensigtsmæssigt, at soft-ware til e-valg er ejet af private firmaer, til økonomi- og indenrigsmi-nisteren, og ministerens svar herpåMFU spm., om ministeren mener, at "Security Through Obscurity"-princippet, der gælder når software (og kildekode) ikke er åbent og frittilgængeligt, gør softwaren til anvendelse i stemmecomputerne meresikker, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåMFU spm., om det vil være muligt for uafhængige at teste et e-valgsy-stems sikkerhed uden at blive retsforfulgt, til økonomi- og indenrigs-ministeren, og ministerens svar herpåMFU spm., om ministeren vil sikre, at der gratis leveres et antal com-putere til alle interesserede relevante forskningsgrupper på samtligeuniversiteter mindst et halvt år før første valg med stemmecomputeremed henblik på at undersøge sikkerheden i systemet, til økonomi- ogindenrigsministeren, og ministerens svar herpåMFU spm., om ministeren vil sikre åbenhed om alle procedurer foropbevaring, opsætning, installation, konfiguration og nedtagelse afcomputerne, og oplyse hvordan det sikres, at der ikke pilles ved stem-mecomputerne imellem valg, til økonomi- og indenrigsministeren, ogministerens svar herpåMFU spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at hardware eller soft-ware ikke bliver ændret eller udskiftet på det enkelte valgsted, til øko-nomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpå
7
26
27
28
2930
31
32
33
34
35
363738
39
40
MFU spm., om ministeren mener, at det ville være en god idé at samlealt materiale om e-valgssystemet på en frit tilgængelig portal, der erdrevet af ØIM, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerenssvar herpåMFU spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at de valgtilforordnedefremover kan vise de tilstedeværende, at "stemmeboksen" er tom vedvalghandlingens begyndelse, når man går over til computere/termina-ler ved valg, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svarherpåMFU spm. om, hvor stor afvigelsen skal være, for at forsøget forka-stes som fejlagtigt, og droppes forsøgene helt, hvis det indledende for-søg fejler eller tillades flere forsøg, til økonomi- og indenrigsministe-ren, og ministerens svar herpåMFU spm. om, hvad succeskriterierne er for, om et forsøg med e-valglykkes, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåMFU spm., om ministeren vil redegøre for, hvilke krav der er til etnødberedskab i tilfælde af systemnedbrud, strømsvigt eller lignendeved e-valg, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svarherpåMFU spm., om man som borger kan fravælge at stemme digitalt, hvisman er tilknyttet et valgsted med digital stemmeafgivning, til økono-mi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåMFU spm. om, hvad de offentlige udgifter er ved at afholde valg pr.borger for indeværende, til økonomi- og indenrigsministeren, og mini-sterens svar herpåMFU spm. om, hvor lang tid ministeren forventer at et e-valgssystem,hardware som software, vil kunne bruges, før det er forældet, til øko-nomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåMFU spm., om ministeren vil uddybe udsagnet fra Kommunaludval-gets høring om e-valg: at der var omkring et halvt mandat ude og fly-de på utilsigtede ugyldige stemmer, til økonomi- og indenrigsministe-ren, og ministerens svar herpåMFU spm., om ministeren vil redegøre for, hvorfor man har valgt ikkeat følge DemTechs anbefalinger, til økonomi- og indenrigsministeren,og ministerens svar herpåSpm., om papirstemmesedlerne bliver talt op, til økonomi- og inden-rigsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om der vil blive taget stikprøver af papirstemmerne, til økono-mi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil klargøre, hvilken sikkerhed der er omkringstemmeafgivningen, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm., om ministeren generelt kan gennemgå, hvordan anonymitetenved e-valgsforsøg sikres for vælgerne, til økonomi- og indenrigsmini-steren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil klargøre lovens udstrækning, når det gælderantal forsøg og antal valg/tidsperiodens udstrækning, hvor forsøg kangennemføres, herunder klargøre om der er et maksimum for antal
8
41
42
kommuner og antal forsøg, som kan gennemføres under hvert valg, tiløkonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil klargøre, hvilke typer valg der i princippetkunne gennemføres som e-valg allerede med den nuværende lovgiv-ning, f.eks. valg til ældreråd, og også klargøre hvilke valg, der liggerunder lovens forsøgsregulering, til økonomi- og indenrigsministeren,og ministerens svar herpåSpm. om ministerens orientering til Kommunaludvalget og Udvalgetfor Valgs Prøvelse vil være udarbejdet af ministeriet eller af en uaf-hængig forskningsinstitution, til økonomi- og indenrigsministeren, ogministerens svar herpå