Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 112 Bilag 1
Offentligt
1203254_0001.png
1203254_0002.png
LIGESTILLLINGSVURDERINGAF LOVFORSLAG14. november 2012
Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø og om ophæ-velse af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder(Præcisering af anvendelsesområdet i forhold til psy-kisk arbejdsmiljø og overførelse af reglerne om certifi-kat til lov om arbejdsmiljø m.v.)Myndighed/AfsenderLovens ikrafttrædelsesdatoKontaktpersonTelefonE-mailArbejdstilsynet1. april 2013/ 1. november 2013Kristina Seehuusen /Anne-Mette Fuglebjerg7220 8541 / 7220 8575[email protected]/[email protected]
J.nr. 20120029970/2012-80611. kontor/PIR4. kontor/AMF

Baggrund for loven

Regeringen har i august 2012 lanceret tre konkrete initiativer for at styrke det psy-kiske arbejdsmiljø. Det ene initiativ er en præcisering i arbejdsmiljøloven af, at lo-ven omfatter både det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø.Arbejdsmiljøloven indeholder i § 1 en formålsbestemmelse, hvorefter det med lo-ven tilstræbes at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø, der til enhver tid er i over-ensstemmelse med den tekniske og sociale udvikling i samfundet.§ 1 er indført med arbejdsmiljøloven i 1975 og er ikke ændret siden. Det fremgår afbemærkningerne til § 1, at loven omfatter både det fysiske og det psykiske ar-bejdsmiljø. Begreberne fremgår imidlertid ikke af selve lovteksten, hvorfor lovæn-dringen foretages.Herudover foreslås det at samle certifikatreglerne i arbejdsmiljølovgivningen vedat ophæve certifikatloven og overføre reglerne til arbejdsmiljølovgivningen. Sam-tidig foreslås følgende mindre justeringer af arbejdsmiljøcertifikatordningen:Certificeringsorganerne forpligtes til at oplyse Arbejdstilsynet ved tildeling ogfratagelse af certifikaterCertificeringsorganerne forpligtes til tydeligt at angive med p-nr. hvilke virk-somheder, der er omfattet af certifikatet.Certificeringsorganerne forpligtes til at besøge alle p-enheder, der er omfattet afet certifikat, inden for en 6-årig periode.Endvidere indeholder lovforslaget en række mindre ændringer. Det er Arbejdstil-synets vurdering, at de andre ændringer er af en sådan karakter, at det ikke er rele-vant at inddrage dem i ligestillingsvurderingen.

Lovforslagets formål

Formålet med lovforslaget er at præcisere, at loven omfatter både det fysiske og detpsykiske arbejdsmiljø.
Lovforslaget har endvidere til formål at samle de gældende lovbestemmelser omarbejdsmiljøcertificering i arbejdsmiljøloven for at tydeliggøre sammenhængenmellem de nuværende certifikatregler i henholdsvis arbejdsmiljøcertifikat- og ar-bejdsmiljølovgivningen, og samtidig foretage en række mindre justeringer som føl-ge af erfaringerne med certificeringsordningen.

De primære målgrupper for lovforslaget

De foreslåede regler om ændring af lov om arbejdsmiljø omfatter alle virksomhe-der med ansatte. Den primære målgruppe er derfor arbejdsgivere, arbejdsledere,øvrige ansatte og certificeringsorganer.

De sekundære målgrupper for lovforslaget

En sekundær målgruppe for forslaget er arbejdsgiverorganisationer, branchear-bejdsmiljøråd mv., som har en interesse i at kende de nye regler, som gælder forvirksomhederne.

Samlet vurdering

Arbejdstilsynet vurderer, at der ikke er ligestillingsmæssige konsekvenser forbun-det med de ændrede regler, hverken i forhold til lovens område, certificering ellerde mindre strafferetlige konsekvensændringer.Præciseringen af, at loven både gælder det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, gæl-der alle virksomheder, brancher, ansatte mv., og Arbejdstilsynet vurderer derfor, atpræciseringen er kønsneutral.De foreslåede ændringer på certificeringsområdet beskæftiger sig alene med regel-forenkling, kontrol af overholdelse af kravene i de anerkendte arbejdsmiljøcertifi-kater og formmæssige krav til udformningen af dokumenter og informering afmyndigheden (AT) og vil heller ikke have ligestillingsmæssige konsekvenser.Det er således Arbejdstilsynets samlede vurdering, at det ikke er nødvendigt atgennemføre en egentlig ligestillingsvurdering af lovforslagets ændringer.
2