Skatteudvalget 2012-13
L 108 Bilag 10
Offentligt
1208394_0001.png
1208394_0002.png
Klima-, energi- og bygningsminister Martin LidegaardMiljøminister Ida AukenSkatteminister Holger K. NielsenErhvervs-, Vækst- og EksportudvalgetKlima-, Energi- og BygningsudvalgetMiljøudvalgetSkatteudvalget

Forsyningssikkerhedsafgift 2013 – nyt begreb

Et udkast til en ny lov L 108 er sendt til høring kort før julen 2012.Heri nævnes et nyt begreb kaldet Forsyningssikkerhedsafgift.Gennemføres det som foreslået, kan el-forbrugere imødese betalingsstigninger på 9 til 17 %.Det kan årligt blive til øget energibetaling på 4 mia. kr. eller mere (moms medregnet).Beløbet er tiltænkt som tilskud til produktionen fra vindmøller, solceller og anden VE-produktion.

Selvforsyning eller ej ?

Hidentil har den ideologisk danske magtelite længe slået til lyd for, at Danmark skal øge sinuafhængighed af energiforsyning fra andre lande og deres jagt på økonomisk gevinst.Men nu lyder det fra beslutningstagerne, at Danmark ikke længere skal være selvforsynende medelektricitet. Kun i perioder med god vind og/eller sol skal vi være selvforsynende.Når vind, sol, biomasse, affaldsforbrænding og anden VE-produktion ikke kan levere ønskede el-mængder, skal vi købe energi hos naboer og betale deres pris.At øge afhængigheden af andre landes evne og forsyningsvilje synes problematisk.Som altid er den, der har og kan levere en efterspurgt vare i forhold til behov og tider, også prisdanner.Nu skal driftsikre centrale kraft- og varmeværker lukkes til fordel for flere ustabile og uregulerbareproduktionsanlæg, der drives af vind, sol eller anden VE-kraft.Det kan let blive problematisk, når man som her efter nytår har lukket produktionsenheder påEnstedsværket og Stigsnæsværket, hvor tilsammen 6.000 MW er taget ud af drift til fordel for endnu flerevindmøller og solcelleanlæg.

Overproduktion

Hverken produktionen fra vindmøller eller andre kilder kan opbevares på el-nettet, hvorfor den måforbruges eller bortskaffes uanset prisen.I modsat fald vil systemet kollapse og samfundsaktiviteter gå i sort med store omkostninger til følge.At el-energi er et let fordærveligt produkt blev for alvor bevist i dagene 23. til 31. december 2012.I den periode blev en stor danske produktion fra vindmøller og anden VE-produktion ved et lille forbrugsolgt til negativ pris.I den periode resulterede et stort overskud af energi i negative markedspriser.Gennem 25 timer var den således negativ med gennemsnitlig -150 øre / kWh.At være tvunget til at betale op til 130 øre / kWh og derefter være tvunget til at betale 150 øre / kWh forat få samme produkt bortskaffet, giver et tab i nærheden af 300 øre / kWh.Der skal jo også betales for transport og energitab mellem produktionssted og forbrug.

Underproduktion

I årets løb gik vindmøller naturligt i stå, når vinden svigtede.
Så måtte manglende el-mængder købes i udlandet på tider, hvor egne alternative produktionsanlæg ikkehurtigt nok kunne komme i drift og levere den manglende energi.Markedsprisen nåede således helt op på 272 øre / kWh.

Vindmøller

Medregnes transportomkostninger og energitab, kan uregulerbar produktion som fra vindmøller være enbekostelig affære for forbrugerne.Foruden at betale 150 øre / kWh for køb af energi fra vindmøller, solceller, bioanlæg eller anden VE-produktion, som i forvejen er betalt med tilskud på op til 140 øre/kWh, må forbrugerne også betale netlejeog energitab.Det er kostbart at satse på vindmøller, som producerer som vinden blæser og ikke i takt med behov.Vore beregninger over, hvad de danske el-forbrugere kommer til at betale i tilskud til nuværende ogkommende havmølleparker samt kystnære vindmøller er aldrig blevet imødegået.Med en markedspris på 30 øre / kWh blever det et uhyre stort beløb på omkring 82 milliarder kroner.

Vedvarende energi.

Den ensidige satsning på VE-produktion med tilskud er løbet løbsk.Betaling til forsyningssikkerhedsafgift bliver let til en parodi på afgiftsjagt og stræben efter tilskuds /overpriser til VE-produktion.

Alternative energikilder

Ved betegnelsen alternativ forstås, at det alternative yder fuld erstatning i alle henseender,Hverken vindmøller eller solceller kan langt fra leve op til denne betegnelse, selv om de ofte bliverbenævnt som sådanne.At vindmøller ikke kan producere uden støtte fra centrale anlæg blev åbenbaret for nylig.Da blev el-kablet mellem Sverige og Bornholm revet over af et skibsanker.Samtlige vindmøller på Bornholm måtte omgående stoppe, og meget på øen gik i sort.Et klart bevis på vindmøllers værdiløshed og misvisende betegnelse som værende alternative.Ved vindmøllers produktionssvigt i tider med manglende forsyningsvilje/evne fra nabolande, vil heleDanmark eller dele deraf let gå i sort.

Spørgsmål

Hvor findes undersøgelser og beregninger, der viser konsekvensen af manglende dansk produktion ogsamtidig manglende mulighed for import af el-energi ?Med venlig hilsenFrie Elforbrugere24.01.2013
v / formand
v / næstformandNiels GundersenSallingvej 47, 9500 Hobro98 52 01 60mail: [email protected]
H.C.Schjerning Kærparken 1, 9800 Hjørring 98 92 93 50 mail: [email protected]