Kirkeudvalget 2012-13
L 104 Bilag 7
Offentligt
1221323_0001.png
1221323_0002.png
1221323_0003.png
1221323_0004.png
Til lovforslag nr.L 104
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Kirkeudvalget den 20. februar 2013
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om menighedsråd, lov om valg tilmenighedsråd, lov om valgmenigheder og lov om bestyrelse og brug affolkekirkens kirker m.m.(Valgret og valgbarhed i pastorater med flere sogne samt udvidet adgang til brug af folkekirkens kirker m.v.)[af ministeren for ligestilling og kirke (Manu Sareen)]1. ÆndringsforslagMinisteren for ligestilling og kirke har stillet 1 ændrings-forslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 12. december 2012 og vartil 1. behandling den 18. januar 2013. Lovforslaget blev ef-ter 1. behandling henvist til behandling i Kirkeudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og ministeren for ligestilling og kirke sendteden 26. oktober 2012 dette udkast til udvalget, jf. KIU alm.del – bilag 6. Den 12. december 2012 sendte ministeren forligestilling og kirke de indkomne høringssvar og et notatherom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtageten skriftlig henvendelse fra Den danske Præsteforening.Ministeren for ligestilling og kirke har over for udvalgetkommenteret den skriftlige henvendelse til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 3 spørgsmål til ministeren for ligestil-ling og kirke til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.Et af udvalgets spørgsmål til ministeren for ligestilling ogkirke og dennes svar herpå er optrykt som bilag 2 til be-tænkningen.3. Udtalelse fra ministeren for ligestilling og kirkeMinisteren for ligestilling og kirke har oplyst, at han, somdet fremgår af svaret på spørgsmål 1, er enig med Den dan-ske Præsteforening i, at præster som overvejende hovedregelansættes som tjenestemænd.Det er således en fejl, at det fremgår af bemærkningernetil lovforslaget, at præster i folkekirken ikke længere somhovedregel ansættes som tjenestemænd på fuld tid.4. IndstillingerEtflertali udvalget (udvalget med undtagelse af EL) ind-stiller lovforslaget tilvedtagelsemed det stillede ændrings-forslag.Etmindretali udvalget (EL) vil ved 3. behandling stem-me hverken for eller imod lovforslaget. Mindretallet vilstemme for det stillede ændringsforslag.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfministeren for ligestilling og kirke,tiltrådt afudvalget:Til § 21)I den undernr. 1foreslåede ændring i§ 5affattesstk. 7således:
AX014756
2
»Stk. 7.Ved oprettelse af nye flersognspastorater, flytningtil flersognspastorater eller ændringer i flersognspastoraterskal beslutningen om at udøve valgretten i et andet sogn endbopælssognet meddeles til sognepræsten senest 4 uger efteroprettelsen af, flytningen til eller ændringen i pastoratet.«[Valgret og valgbarhed ved flytning til pastorater med fleresogne]BemærkningerTil nr. 1Ved forslaget til den nye bestemmelse i lov om valg tilmenighedsråd § 5, stk. 6, som affattet ved lovforslagets § 2,nr. 1, får et medlem af folkekirken, der er bosat i et pastorat
med flere sogne, mulighed for at vælge, at den pågældendevil udøve sin valgret til menighedsrådet i et andet sogn i pa-storatet end bopælssognet.Med den i ændringsforslaget foreslåede formulering af §5, stk. 7, i lov om valg til menighedsråd præciseres det, atogså personer, der flytter til et flersognspastorat, senest 4uger efter flytningen skal give sognepræsten besked, hvisvalgretten ønskes udøvet i et andet sogn i pastoratet end bo-pælssognet. Dermed kommer der til at gælde de samme fri-ster for flytning af valgretten inden for et pastorat ved opret-telse af nye flersognspastorater, ved ændringer i fler-sognspastorater og ved flytning til et eksisterende fler-sognspastorat.
Karen J. Klint (S)fmd.Flemming Møller Mortensen (S) Julie Skovsby (S) Leif Lahn Jensen (S) Daniel Toft Jakobsen (S)Orla Hav (S) Rasmus Horn Langhoff (S) Marlene Borst Hansen (RV) Linda Kristiansen (RV) Jeppe Mikkelsen (RV)Pernille Vigsø Bagge (SF) Sanne Rubinke (SF) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Rosa Lund (EL) Per Clausen (EL)Erling Bonnesen (V) Birthe Rønn Hornbech (V) Bertel Haarder (V) Birgitte Josefsen (V) Flemming Damgaard Larsen (V)Kristian Pihl Lorentzen (V) Søren Pind (V) Hans Christian Schmidt (V) Christian Langballe (DF) Morten Marinus (DF)Marie Krarup (DF) Søren Espersen (DF) Mette Bock (LA)nfmd.Per Stig Møller (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 104Bilagsnr.123456TitelHøringsnotat og høringssvar, fra ministeren for ligestilling og kirkeTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 15/1-13 fra Den danske Præsteforening1. udkast til betænkningBilaget tilbagetaget2. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 104Spm.nr.1TitelSpm., om ministeren vil kommentere henvendelsen af 15/1-13 fra Dendanske Præsteforening, til ministeren for ligestilling og kirke, og mini-sterens svar herpåSpm., om ministeren vil yde teknisk bistand til et ændringsforslag, tilministeren for ligestilling og kirke, og ministerens svar herpåSpm., om menighedsrådet med biskoppens tilladelse som hovedregelbør give tilladelse til frimenighedens eller trossamfundets brug af kir-ken, til ministeren for ligestilling og kirke, og ministerens svar herpå
23
4
Bilag 2Et af udvalgets spørgsmål til ministeren for ligestilling og kirke og dennes svar herpåSpørgsmålet og ministeren for ligestilling og kirkes svar herpå er optrykt efter ønske fra udvalget.Spørgsmål 1:Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15. januar 2013 fra Den danske Præsteforening, jf. L104 – bilag 3Svar:Jeg er enig med Den danske Præsteforening i, at præster som overvejende hovedregel ansættes som tje-nestemænd.Der er dog i dag sket en forskydning, idet det er blevet almindeligt, at flere præster ansættes på overens-komstvilkår. Dette gælder både for de konstituerede præster, hjælpepræsterne (overenskomstansatte sog-nepræster) og de lokalt finansierede præster (indført 2006/07). Bemærkningerne til L 104 om kombinati-onsansættelse – og rapporten om sognebåndsløsning m.v. – skal derfor alene ses i lyset af, at der i 1972,på tidspunktet for vedtagelsen af lov om valgmenigheder,ikkevar overenskomstansatte præster.Siden dette tidspunkt i 70’erne er der imidlertid indgået overenskomst, og dermed åbnet mulighed foransættelse af overenskomstansatte præster, hvorfor jeg mener, at dette kan være med til at begrunde, at enpræst fremover skal have mulighed for at virke som sognepræst og valgmenighedspræst på samme tid.Præsteforeningens opgørelse viser da også, at ca. 15 pct. af præsterne er overenskomstansatte.Jeg kan tilføje, at overenskomstansættelsen er særlig egnet til særlige ansættelser som f.eks. lokalfinan-sierede præster og kombinationsbeskæftigelser.