Ligestillingsudvalget 2012-13
B 28
Offentligt
1244702_0001.png
1244702_0002.png
Folketingets udvalgssekretariat ([email protected])Christiansborg1240 København K
Folketingets Ligestillingsudvalghar i brev af 16. april 2013stillet mig følgendespørgsmål 1vedr. B 28 – Om indføjelse af kønsidentitet i ligestillingslovgivningm.v., efter ønske fra Jørgen Arbo-Bæhr(EL)som jeg hermed skal besvare.Spørgsmål1 vedr. B 28 – Om indføjelse af kønsidentitet i ligestillingslov-givning m.v.”Vil ministeren følge op på, at det norske Storting netop har vedtaget enoverordnetændring af deres diskriminationslovgivning, hvorved de bl.a. harindføjetkategorien kønsidentitet således som det er forslået i Enhedslistens be-slutningsforslagB28 fremsat den 14. nov. 2012? Og kan ministeren forkla-re,hvorfor vi ikke har indarbejdet kønsidentitet i vores antidiskriminationslov-givningi Danmark, når de nu har indarbejdet det i Norge?”
Frederiksholms Kanal 211220 KøbenhavnPostboks 2123 Kwww.lige.dk1015 København Kwww.km.dkTelefon 2268 8565E-post [email protected]
MinisterenDato: 3. maj 2013J.nr.2013 – 234
Svar:Jeg er orienteret om, at det norske lovforslag – som endnu ikke er vedtaget,men blot fremsat – bl.a. er begrundet i, at der har været et behov for at udbredebeskyttelsen til alle samfundsområder, herunder uddannelse, sundhed, fritidmv., da forbud mod forskelsbehandling på grund af transseksualitet, men ikkekønsidentitet, i Norge hidtil kun har været beskyttet inden for arbejdsmarke-det. Det norske lovforslag skyldes dermed bl.a., at kønsidentitet ikke har væretbeskyttet uden for arbejdsmarkedet, og at beskyttelsen i praksis kun har om-fattet transpersoner, der har fået eller er på vej til kønskorrigerende behand-ling.Kønsidentitet vurderes at være beskyttet i dansk ligestillings- og antidiskrimi-nationslovgivning, idet kønsidentitet må fortolkes som omfattet af”køn” eller”seksuel orientering” i gældende lovgivning. Denne vurdering baserer sig sær-ligt på to afgørelser fra EU-Domstolen, som fastslår, atpersoner, der har gen-nemgået kønsskifte, er beskyttet mod diskrimination på arbejdsmarkedet pågrund af køn.Da der er tale om samme definition af forbud mod forskelsbehandling inden forog uden for arbejdsmarkedet, og da Ligebehandlingsnævnet endvidere i tre sa-gerhar afgjort, at kønsidentitet er omfattet af ligestillingslovens beskyttelse afkøn uden for arbejdsmarkedet,vurderes beskyttelsen også at omfatte områdetuden for arbejdsmarkedet.
Det vurderesligeledes, at kønsidentitet er omfattet af ”seksuel orientering”, så-dan som begrebet anvendes i straffelovens § 81, nr. 6 og § 266 b samt i § 1, stk.1, i lov om forbud mod forskelsbehandling på grund af race mv.På den baggrund vurderes der ikke at være behov for at indarbejde kønsidenti-tet som selvstændig kategori idansk ligestillings- og antidiskriminationslovgiv-ning.Regeringen er naturligvis enig i, at der ikke bør ske diskrimination af transper-soner. Men kønsidentitet er, som det fremgår ovenfor, allerede omfattet af ek-sisterende lovgivning.
Side 2
Manu Sareen