Socialudvalget 2012-13
B 62 Bilag 2
Offentligt
1253366_0001.png
1253366_0002.png
1253366_0003.png
Til beslutningsforslag nr.B 62
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Socialudvalget den 0. maj 2013
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til folketingsbeslutning om klare regler for definition af enligeforsørgere og enlige pensionister[af Finn Sørensen (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL), Stine Brix (EL) og Per Clausen (EL)]1. UdvalgsarbejdetBeslutningsforslaget blev fremsat den 8. februar 2013 ogvar til 1. behandling den 14. maj 2013. Beslutningsforslagetblev efter 1. behandling henvist til behandling i Socialudval-get.MøderUdvalget har behandlet beslutningsforslaget i <> møder.2. Indstillinger og politiske bemærkningerSocialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og RadikaleVenstre afviser forslaget, men mener, at det vil være hen-sigtsmæssigt, at Social- og Integrationsministeriet gør Udbe-taling Danmark særskilt opmærksom på den kritik, somOmbudsmanden har udtalt i forbindelse med forskelligemyndigheders behandling af sager om socialt bedrageri – ogsærligt på de retningslinjer for god sagsbehandling som Om-budsmanden har fremhævet, at myndighederne skal væreopmærksomme på. Udbetaling Danmark er som ny myndig-hed ved at udarbejde og tilpasse de administrative instruk-ser, og derfor er det afgørende for borgernes retssikkerhed,at sagsbehandlingen tilrettelægges sådan, at der tages højdefor de retningslinjer, der er udmeldt af Ombudsmanden.Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative er megetoptaget af at ingen borger skal anklages eller dømmes forsocialt bedrageri uden at ens forhold er grundigt vurderet ogvurderet på grundlag af flere instansers eller personers vur-deringer, og at flere aspekter skal undersøges nøje. Enheds-listen er optaget af at følge en model med nogle faste punk-ter. Det finder Dansk Folkeparti, Venstre og de Konservati-ve ikke hensigtsmæssigt, da vi ønsker at sikre borgernesretssikkerhed bedst muligt, og her kan der være forskel fraperson til person. Ingen, heller ikke enlige forsørgere ellerenlige pensionister, lever ens liv, og det skal der tages højdefor, når det vurderes, om man er enlig forsørger eller enligpensionist. Enhedslistens forslag virker meget skematisk ogteknisk. For Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservativeer det vigtigt, at det drejer sig om levende mennesker, ogderfor bakker vi ikke op om forslaget i dets ordlyd, men viønsker at der arbejdes hen mod mere ensartethed på områ-det, og afviser ikke, at der er behov for ændringer i forskrif-ter og kontrolvejledninger. Det ligger Dansk Folkeparti,Venstre og De Konservative meget på sinde, at det essentiel-le altid må være, at borgeren behandles korrekt, og at det ik-ke må ende med, at man for at leve et liv med kvalitet ogmed socialt samvær med andre dømmes for at være socialbedrager.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
DokumentIdJournalnummer
2
Orla Hav (S) Maja Panduro (S) Jacob Bjerregaard (S) Jens Joel (S) Karen J. Klint (S) Rasmus Horn Langhoff (S)Julie Skovsby (S) Marlene Borst Hansen (RV) Liv Holm Andersen (RV) Uffe Elbæk (RV) Pernille Vigsø Bagge (SF)Anne Baastrup (SF)fmd.Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Finn Sørensen (EL) Pernille Skipper (EL) Hans Andersen (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V)nfmd.Louise Schack Elholm (V) Karen Ellemann (V) Sophie Løhde (V)Eyvind Vesselbo (V) Fatma Øktem (V) Karin Nødgaard (DF) René Christensen (DF) Karina Adsbøl (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Thyra Frank (LA) Benedikte Kiær (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474522171512
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende B 62Bilagsnr. Titel11. udkast til betænkning