Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
B 58
Offentligt
1236821_0001.png
1236821_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 15. april 2013Sagsnr.: 19361Dok.nr.: 517266
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 4. april 2013stillet følgende spørgsmål nr. 1 vedr. B 58 som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Thomas Danielsen (V).

Spørgsmål 1:

”Hvorfor kan ministeren ikke længere stå ved sin holdning til Rapport om muligescenarier for en selvfinansierende yngre jordbrugerordning, hvor ministeren tidligerehar udtalt:”Rapportens scenarier er udarbejdet, så der kan være positive og negativeudsving i udgifterne for staten i de enkelte år, men samtidig således at ordningen overen 5-årig periode påregnes at være selvfinansierende”,jf. svar på FLF alm. delspørgsmål 67 (folketingsåret 2011-12)?”

Svar:

Jeg har ikke ændret holdning til rapporten om mulige scenarier for en selvfinansierendeyngre jordbrugerordning.Som det også fremgik af svaret på FLF alm. del spørgsmål 67, kunne rapportenpræsentere mere robuste scenarier end den nedlagte jordbrugerordning. En nystøtteordnings selvfinansiering kunne dog ikke garanteres i tider med for eksempel storerenteudsving.På et møde den 6. december 2011, som alle Folketingets partier var inviteret til, oplystejeg ordførerne om, at rapportens skitserede scenarier ikke gav tilstrækkelig anledning tilat etablere en ny låneordning for yngre jordbrugere. Samtidig gjorde jeg demopmærksom på, at det fortsatte arbejde med en ny støtteordning skulle placeres hos denkommende Natur- og Landbrugskommission. Der ville den blive drøftet som én blandtflere virkemidler for generationsproblematikken i landbruget.
Jeg vil meget gerne drøfte, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe de yngre fiskere, som harmeget svært ved at komme ind i erhvervet. Det gav jeg også udtryk for under 1.behandlingen. Men en ny støtteordning skal kunne fungere forretningsmæssigt, og detgør rapportens modeller som nævnt altså ikke.
Mette Gjerskov
/ Nicolai Høtoft Jensen
2