Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1246620_0001.png
1246620_0002.png
1246620_0003.png
1246620_0004.png
1246620_0005.png
1246620_0006.png
Udlændingeafdelingen
Dato:
25. april 2013
redigeret 3.maj 2013Dok.:709123

UDKAST TIL TALE

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AG, AI og AJ fra Ud-

valget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 6. maj 2013

Samrådsspørgsmål AG:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorledes regeringen forholder sig tilden voldsomme stigning i antallet af serbiske asylansøgere i Danmark,herunder hvorvidt regeringen vil arbejde for at genindføre visumkravetover for Serbien.”
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).

Samrådsspørgsmål AI

(omtrykt):
”Ministeren bedes forklare, hvorfor gruppen af asylansøgere fra Serbi-en fylder så meget, når ministeren samtidig påstår, at det er konflikten iSyrien, der bærer ansvaret for asyltilstrømningen til Danmark.”
1

Samrådsspørgsmål AJ:

”Ministeren bedes redegøre for, om ministeren agter at stramme asyl-politikken for at bremse det stigende antal asylansøgere fra f.eks. Ser-bien.”
Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
2

1.

Først og fremmest vil jeg gerne takke udvalget for samrådsspørgsmå-lene.
Jeg vil tillade mig at besvare spørgsmålene samlet, da de udspringer afsamme emne, nemlig antallet af indrejsende serbiske asylansøgere.

[Vedrørende stigningen af asylansøgere fra Serbien]

2.

Jeg vil begynde med kort at orientere om udviklingen i antallet afserbiske asylansøgere.
Ser vi på 2012, så viser tallene, at der indrejste 558 serbiske statsborge-re og ansøgte om asyl. Det er en stigning på lidt under 300 % i forholdtil 2011. Stigningen var særlig markant i slutningen af 2012, og denfortsatte desværre i de tre første måneder af 2013.
I januar, februar og marts måned indrejste der således henholdsvis 129,159 og 76 serbiske asylansøgere. I de første fire uger af april månedindrejste 16 serbiske statsborgere og ansøgte om asyl.
Den markante nedgang i indrejsetallet, som vi nu ser, er et resultat afden fokuserede indsats, som myndighederne i Danmark har ydet for atstoppe tilstrømningen af serbiske asylansøgere.
Der er således nu sat en effektiv stopper for serbiske statsborgeres mis-brug af asylsystemet.

[Hvordan forholder regeringen sig]

3.

Der er i samrådsspørgsmål AG spurgt til, hvordan regeringen forhol-der sig til den voldsomme stigning i antallet af serbiske asylansøgere iDanmark, der begyndte i november 2012.
3
Regeringens holdning er klar. Det er helt og aldeles uacceptabelt, atpersoner, der er fritaget fra kravet om visum, udnytter dette til at søgeasyl og humanitær opholdstilladelse, uden at de har skyggen af et reeltasylmotiv, eller fordi de kommer hertil for at få behandling for syg-domme, som kan behandles i hjemlandets sundhedssystem.
Det kan vist heller ikke komme som en overraskelse, at det er regerin-gens holdning, eftersom det var netop det, jeg svarede Folketinget un-der spørgetimen den 14. november sidste år og igen under spørgetimenden 3. april i år.
Derfor har det også hele tiden været – og vil fortsat være – regeringensholdning, at der skal reageres effektivt på et sådant misbrug.
Den fokuserede indsats, som myndighederne har iværksat, har bl.a. be-stået i oprettelsen af en ”fast track”-ordning i asylsystemet kombineretmed en særlig hurtig behandling af ansøgninger om humanitær op-holdstilladelse, ligesom politiet har haft fokus på hurtig og effektiv ud-sendelse af afviste serbiske asylansøgere.
I begyndelsen af marts måned blev der endvidere oprettet en catering-ordning for serbiske asylansøgere på et asylcenter i Nordsjælland. Ord-ningen sikrer, at vi undgår at tiltrække asylansøgere, der kommer tilDanmark med henblik på at modtage kontante ydelser under deres op-hold.
Danmark har et meget tilfredsstillende samarbejde med de serbiskemyndigheder og en velfungerende samarbejdsaftale om tilbagetagelseaf serbiske statsborgere, der sikrer, at Danmark kan foretage en hurtighjemsendelse.
Dette har bl.a. resulteret i, at Rigspolitiet har opstartet udsendelser medchartrede fly. Den første udsendelse med chartret fly blev foretaget den4
19. marts 2013, hvor 55 serbiske statsborgere blev udsendt frivilligt.Siden har Rigspolitiet foretaget yderligere to udsendelser med chartredefly. Senest blev der den 23. april udsendt 57 serbiske statsborgere på etchartret fly. Sideløbende har politiet også foretaget udsendelser med ru-tefly for at sikre så hurtig og effektiv hjemsendelse af flest muligt afvi-ste serbiske asylansøgere som muligt.

[Vedrørende visumfriheden for serbiske statsborgere]

4.

Den markante stigning i antallet af serbiske statsborgere, som søgerasyl i Danmark, hænger sammen med den visumfritagelse, som Serbienopnåede i 2009.
Danmark er ikke alene om at have modtaget mange ubegrundede asyl-ansøgninger fra serbiske statsborgere. Også andre EU-lande har oplevetet stigende antal ubegrundede asylansøgninger. Vi er derfor heller ikkealene om at kræve, at Serbien i høj grad skal prioritere selv at tage an-svar for og hånd om problemet og årsagen til denne udvandring. Dentillid, der vises over for Serbien ved en visumfritagelse, må ikke føre tilet misbrug af vores asylsystem.
Der forhandles i øjeblikket om en ændring af visumforordningen, derskal gøre det muligt at suspendere visumfriheden i tilfælde af misbrug.Regeringen bakker fuldt ud op om en sådan suspensionsmekanisme.
Når mekanismen er på plads, vil regeringen overveje, om der konkret ergrundlag for at bringe den i anvendelse.
Indtil da vil myndighederne i Danmark fortsætte arbejdet med at be-skytte vores asylsystem mod misbrug.

[Behov for stramninger af asylpolitikken]

5

5.

Og ser man på udviklingen i antallet af serbiske statsborgere, der ind-rejser og uberettiget søger om asyl og humanitær opholdstilladelse, såkan det umiddelbart konstateres, at indsatsen har virket.
Men vi vil naturligvis løbende holde øje med udviklingen og tendenser-ne på asylområdet generelt, og på den baggrund træffe de nødvendigeforanstaltninger med henblik på at sikre, at asylsystemet ikke udnyttes,men forbeholdes de mennesker, som reelt har brug for Danmarks be-skyttelse.
Nu er den asylrelaterede indvandring ikke nogen eksakt videnskab, mendet er jo en kendsgerning, at når vi oplever krig og ufred i verden, så servi af gode grunde ofte, at det fører flere asylansøgere med sig.
Når vi i dag ser et stigende antal asylansøgere i Danmark, så hænger detbl.a. sammen med konflikten i Syrien. Vi modtog i 2011 og 2012 hen-holdsvis 429 og 818 asylansøgere fra Syrien, og denne gruppe er fortsaten af de største.
Så er det rigtigt, som jeg lige har været inde på, at vi fra november 2012til marts 2013 oplevede en markant stigning i antallet af serbiske asyl-ansøgere, som ikke kan tilskrives krig og ufred, men er et regulært mis-brug af vores asylsystem.
Det har vi, som jeg lige har beskrevet, taget hånd om effektivt, hvilketde seneste indrejsetal klart viser.
Tak for ordet.
6