Transportudvalget 2012-13
TRU Alm.del Bilag 61
Offentligt
1179862_0001.png
1179862_0002.png
1179862_0003.png
NOTAT
DatoJ. nr.
6. november 20122012-1772

Status for situationen i By & Havn

1.Baggrund
Udviklingsselskabet By & Havn I/S (By & Havn) er fortsat hårdt ramt af deøkonomiske konjunkturer og markedsforhold inden for selskabetsforretningsområder. By & Havn kom således ud af 2011 med et underskud på 2mia. kr., en negativ egenkapital på 3,3 mia. kr. og en gæld på 15,3 mia. kr.By & Havn er et interessentskab stiftet i 2007 og ejet af Københavns Kommune(55 pct.) og Den Danske Stat v/transportministeren (45 pct.). De to ejerebenævnes herefter interessenterne.På baggrund af den økonomiske udvikling har der været drøftelser melleminteressenterne og selskabet bl.a. for at drøftet selskabets salgsstrategi.Hensigten har været at undersøge, hvad selskabet kan gøre for at sætte gang isalget, og dermed styrke selskabets egenkapital. På den baggrund vil By &Havn fremadrettet have mere fokus på likviditetsstyring. Det betyder bl.a. enoptimering af driften og fokusering på investerings- og øvrige aktiviteter, derøger/fremrykker salg af byggeretter.For at iværksætte denne ændrede strategiske fokus blev By & Havn bedt om atoverveje behovet for en revideret forretningsstrategi, inkl. prispolitik ogsalgsstrategi. By & Havn skulle i den forbindelse ligeledes udarbejde et nytlangtidsbudget.Herefter blev det aftalt, at formandskabet for By & Havn skulle præsentereselskabets overvejelser herom for transportministeren og Overborgmesterenved et møde den 24. oktober 2012. Mødet blev afholdt som planlagt.2. Hovedkonklusioner fra mødet den 24. oktober 2012Nedenfor følger i hovedpunkter de konklusioner, der kan udledes dels af detmodtagne materiale forud for mødet, dels af mødet mellem formandskabet i By& Havn og interessenterne:By & Havn har foretaget et eftersyn af selskabets forretningsstrategi ogvurderet, at der ikke på nuværende tidspunkt synes at være behov for atrevidere den gældende forretningsstrategi, bl.a. idet de i strategiendefinerede mål nås.
I 2014 vil By & Havns likviditet være bedre end i dag og formentlig ogsåbedre end ved selskabets stiftelse i 2007. Dette forudsætter dog, atselskabet i årene 2012-2014 opnår et salg på min. 3,5 mia. kr. iNordhavn og Ørestad.By & Havn har identificeret mulige salg på i alt 3,9 mia. kr., heraf er derallerede realiseret salg for 1,9 mia. kr. for så vidt angår FN Campus 1(1,8 mia. kr.) og siloerne i Nordhavn (100 mio. kr.). De øvrige muligesalg arbejdes der på.By & Havns egenkapital er faldet voldsomt de seneste år og udgør efter1. halvår 2012 knap -4,2 mia. kr., jf. vedlagte planche. Faldet iegenkapitalen kan bl.a. henføres til følgende:1.1,4 mia. kr. kan direkte henføres til lovændringer, herunderændring af momsloven i 2009, som har haft en direktenegativ påvirkning af selskabets egenkapital med 600 mio.,samt den netop vedtagne skattereform, som afskaffergrundforbedringsfradraget, og som påvirker selskabetsegenkapital negativt med ca. 800 mio. kr.
Side 2/3
2. Dertil kommer markedsværdiregulering af gæld, sompåvirker egenkapitalen negativt med ca. 1,5 mia. kr. Denneregulering har dog ingen betydning, hvis selskabet beholdersine lån til udløb.By & Havn forventer først, at egenkapitalen bliver positiv i 2020. Dvs. 2år senere end i det gældende langtidsbudget, hvilket skyldes afskaffelseaf ovennævnte grundforbedringsfradrag. Tilsvarende vil gælden falde iet langsommere tempo.På tilsvarende vis er tidspunktet for, hvornår det samlede resultat førværdireguleringer bliver positivt forskudt fra 2034 til 2037. I 2037 vilselskabet således kunne servicere sin gæld uden at foretage salg afbyggeretter. Det betyder med andre ord, at selv om selskabet ikke fårnogle indtægter fra salg, vil selskabet til den tid med indtægterne fradriften (havnedrift, udlejning, parkering mv.) kunne dække sinerenteomkostninger.I forhold til By & Havns prispolitik har selskabet foretaget en analyse afforskellige scenarier, uden at dette dog har fået selskabet til at ændre påsin prispolitik. By & Havn følger løbende markedet og vil fortsatløbende justere priserne til de erfaringer, som selskabet får iforbindelse med salg af byggeretter.
3. Afsluttende bemærkningerInteressenterne vil fortsat følge udviklingen i By & Havn tæt, herunder bl.a. iforhold til selskabets forventninger til salg i de kommende år. By & Havn harstillet interessenterne i udsigt, at selskabet i årene 2012-2014 forventer, at opnået salg på min. 3,5 mia. kr.
Vi foreslår, at formandskabet på næstkommende interessentskabsmøderedegør for fremdriften i salget, herunder hvorvidt fremdriften forløberplanmæssigt i forhold til forventningen om et salg på min. 3,5 mia. kr. indenudgangen af 2014.By & Havn har endnu ikke fremsendt et opdateret langtidsbudget, som bl.a.tager højde for en afskaffelse af grundforbedringsfradraget. Det forventes dog,at selskabet fremsender dette inden udgangen af 2012, som selskabets vedtægtforeskriver.
Side 3/3