Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1290054_0001.png
1290054_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 14. oktober 2013Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: DEPMAKISags nr.: 1304594Dok nr.: 1311401
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 17. september 2013stillet følgende spørgsmål nr. 954 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bene-dikte Kiær (KF).Spørgsmål nr. 954:”Sundhedsstyrelsen rapport ”Tilsyn med medicineringen på landets botilbud,plejecentre og plejehjem” (2012) skitserede en række opfølgningsinitiativer,som man angiveligt ville gennemføre indenfor et halvt år efter rapportens of-fentliggørelse. Kan ministeren oplyse status for disse initiativer?”Svar:Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra Sund-hedsstyrelsen, hvoraf følgende fremgår:”I august 2012 offentliggjorde Sundhedsstyrelsen rapporten ”Tilsyn med medi-cineringen på landets botilbud, plejecentre og plejehjem”. På baggrund af rap-porten tilkendegav Sundhedsstyrelsen, at styrelsen ville følge op i form af føl-gende initiativer:Revidering af Sundhedsstyrelsens Vejledning om behandling medantipsykotiske lægemidler over 18 år og Vejledning om behandlingmed antidepressivaInformation om de gældende regler for behandling med disse læge-midler sammen med Dansk Selskab for Almen Medicin(DSAM) ogPraktiserende Lægers organisation(PLO)Drøftelse med Kommunernes Landsforening (KL) om, hvordan medi-cineringsopgaven kan løses bedre på de kommunale institutioner,særligt for antipsykotika, antidepressive og benzodiazepinerDrøftelse med Danske Regioner og KL om, hvordan samarbejdetmellem de praktiserende speciallæger og de kommunale institutionerkan forbedres.
Det kan i forhold til status for opfølgningen oplyses, at SundhedsstyrelsensVejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler er blevet re-videret og offentliggjort i juni 2013. Vejledning om behandling med antipsykoti-ske lægemidler over 18 år og Vejledning om behandling med antidepressivaer under revision, og forventes færdige inden udgangen af 2013.Sundhedsstyrelsen har umiddelbart efter rapportens offentliggørelse været idialog med PLO om formidling af rapportens resultater til PLO’s medlemmer.Dette er sket på PLO’s hjemmeside.
Side 2
Sundhedsstyrelsen har, som forudsat, taget initiativ til drøftelse med de væ-sentlige interessenter på området. I november 2012 holdt Sundhedsstyrelsenmøde med repræsentanter fra KL, Danske Regioner, Dansk Psykiatrisk Sel-skab (DPS), PLO, DSAM og Lægeforeningen. Mødets formål var at finde løs-ninger til at forbedre håndtering af psykofarmaka på landets botilbud samt atsikre sammenhæng mellem aktørernes indsatser. Det blev aftalt mellem par-terne, at der skal finde en løbende opfølgning og fremadrettet koordineringsted i forhold til området. Næste møde i kredsen er således programsat til ok-tober 2013.I forlængelse af rapporten og den følgende dialog mellem KL og Sundhedssty-relsen, har KL, med bidrag fra Sundhedsstyrelsen, udarbejdet retningslinjer formedicinering på botilbud, som KL har udsendt til ledelserne på alle landets bo-tilbud.For at sikre inddragelse af brugerperspektivet i opfølgningen af rapporten,holdt Sundhedsstyrelsen, i januar 2013, et møde med centrale brugerorgani-sationer på området (Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribru-gere (LAP), Landsforeningen af Opholdssteder (LOS), Landsforeningen Lev(LEV), Danske Handicaporganisationer (DH) og Landsforeningen Sind(SIND)).”Jeg kan henholde mig til det af Sundhedsstyrelsen oplyste.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Mads Kirkegaard