Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del
Offentligt
1287591_0001.png
1287591_0002.png
1287591_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 7. oktober 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: DEPJTBSags nr.: 1304481Dok nr.: 1295993
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 10-09-2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 900 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieLøhde (V).Spørgsmål nr. 900:’’Ministeren bedes oplyse, hvor mange patienter der ikke bliver behandlet in-den for Sundhedsstyrelsens anbefalede standardforløbstider på grund af pati-ents komorbiditet (multisygdom) eller patientens eget ønske om at udskydeen undersøgelse/behandling.”Svar:Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har ministeriet anmodet om bidragfra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen.For så vidt angår antallet af patienter, der ikke behandles inden forstandardforløbstiden grundet komorbiditet, oplyser Statens Serum Institutfølgende:”Der lægges til grund, at der ved komorbiditet forstås en alvorlig lidelse, f.eks.hjerte-karsygdom, lungelidelse, diabetes, svær psykiatrisk lidelse, misbrugeller anden samtidig kræftsygdom, der kan komplicere udrednings- og/ellerbehandlingsforløbet, jf. Sundhedsstyrelsens definition i notatet ”Håndtering afkomorbiditet i forbindelse med revision af pakkeforløb for kræft 2011” afdecember 2012.Det er på baggrund af de nuværende oplysninger i de nationalesundhedsregistre ikke muligt direkte at opgøre, hvor mange patienter, der ikkebliver behandlet inden for Sundhedsstyrelsens anbefaledestandardforløbstider på grund af komorbiditet.”Sundhedsstyrelsen oplyser supplerende:”Vedrørende forløbstider, anføres det i indledningskapitlet til de enkelte pakke-forløb, at ’……forløbstidernei et pakkeforløb beskriver den tid, de enkelte un-dersøgelser, procedurer og behandlinger i forløbets enkelte faser tager, tidenmellem de enkelte elementer i forløbet, der eksempelvis benyttes til vurderingaf svar til og information af patienten, samt den tid, som er nødvendig for pati-enten til at træffe beslutning om samtykke til eksempelvis operation.Tiderne er udarbejdet ud fra standardpatientforløb og tager således ikke hen-syn til eksisterende kapacitets – og ressourceforhold. Ligeledes er der i stan-dardforløbet ikke angivet forløbstid til udredning og stabilisering af mere tungt-vejende komorbiditet eller opståede komplikationer. Den faktiske forløbstid kan
Side 2
derfor være længere afhængig af bl.a. patientens almentilstand og omfanget afkomorbiditet.’Der er i enkelte pakkeforløb afsat tid til en kort vurdering og fx pausering medblodfortyndende medicin, men ikke til nærmere nødvendig udredning og be-handling af komorbiditet. Det kan således ikke forventes, at patienter med me-re tungtvejende komorbiditet eller komplikationer i forbindelse med deres syg-dom vil kunne gennemføre et pakkeforløb til standardtid.”For så vidt angår antallet af patienter, der ikke behandles inden forstandardforløbstiden grundet patientinitieret ventetid, oplyser Statens SerumInstitut følgende:”Med hensyn til spørgsmålet om, hvor mange patienter, der ikke bliverbehandlet inden for standardforløbstiderne på grund af patientens eget ønskeom at udskyde en undersøgelse/behandling, har Statens Serum Institutforetaget en opgørelse på baggrund af regionernes registrering af ventestatus23 ”ikke ventende, efter patientens ønske”.Ventestatus 23 anvendes, når patienten melder afbud tilundersøgelse/behandling på grund af sygdom, ferie eller af anden årsag. Deter regionernes ansvar at registrere ventestatus 23 i de perioder af forløbet,hvor de finder det relevant ud fra vejledningens definition af ventestatus 23.Det fremgår af opgørelsen, at der siden juni 2012 er registreret ventestatus 23på 4 pct. af de sygehuskontakter, som indeholder registreringer vedrørendepakkeforløb for kræft, jf. tabel 1.Det fremgår endvidere, at ventestatus 23 i gennemsnit tegner sig for 0,4 dageaf den samlede tidsperiode, som en sygehuskontakt indeholdenderegistreringer vedrørende pakkeforløb forløber over.

Tabel 1. Registrering af ventestatus 23 på sygehuskontakter

indeholdende registreringer vedrørende pakkeforløb for kræft

Andel kontakter

Andel kontakter med

Gennemsnitligt antal

uden ventestatus 23, ventestatus 23, pct.

dage med ventestatus 23

pct.

pr. kontakt

96

4

0,4

Kilde: Landspatientregisteret, pr. 7. september 2013Jeg kan henholde mig Statens Serum Instituts og Sundhedsstyrelsens oplys-ninger. På baggrund af de oplyste tal fra Statens Serum Institut tyder det på, atpatientinitieret ventetid ikke har markant indflydelse på muligheden for, at pati-enterne gennemfører deres kræftpakkeforløb inden for standardforløbstiden.Dette understreger det udviklingspotentiale hos regionerne, som monitore-ringstallene fra de to offentliggjorte kvartaler ligeledes viser..
Med venlig hilsen
Side 3
Astrid Krag
/
Jeppe Troels Berger