Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1289631_0001.png
1289631_0002.png
J.nr. 13-5118755Den 11. oktober 2013
TilFolketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 725 af 25. september 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Brian Mikkelsen(KF).
Holger K. Nielsen
/ Jesper Wang-Holm
1/2
Spørgsmål
Ministeren har i svar på SAU – spørgsmål 645 svaret ud fra den forudsætning,at der allerede var opført dobbelthus på en grund, og hvorledes dette skullebehandles skattemæssigt.Der ønskes alene svar på, hvad de skattemæssige konsekvenser er for ejer,som sælger et hus opført på en grund mellem 800-1399 kvadratmeter og mereend 1400 kvadratmeter, hvor der jf. kommuneplanen er givet en generel tilla-delse til, at der må opføres et dobbelthus på grunden. Og det uanset om en nyejer/nye ejere vælger at opføre et dobbelthus på grunden, og uanset om dettesker ved opførelse på samme matrikel, eller der sker udstykning af matriklenved opførelse af dobbelthus af en fremtidig ejer eller ej.
Svar
Jeg kan henholde mig til følgende, som jeg har modtaget fra SKAT:”Hovedreglen er, at en fortjeneste ved salg af en fast ejendom er skattepligtig.Der findes dog en undtagelse for så vidt angår en- eller to familieshuse, som-har tjent til bolig for ejeren eller ejerens husstand i en del af eller hele den pe-riode, hvor ejeren har ejet ejendommen.Hvis man sælger et hus, der opfylder ovennævnte betingelse om beboelse, ogsom er opført på en grund på mellem 800 og 1.399 kvadratmeter, vil man ik-keskullebeskattes af en eventuel fortjeneste.Hvis der, inden grunden sælges, er sket en udstykning, og der foreligger engodkendelse fra Kort- og Matrikelstyrelsen, vil den del af grunden, som eruden bygning, ikke være opfattet af skattefritagelsen. Den del af grunden, hvorhuset er beliggende, vil fortsat kunne sælges skattefrit, hvis ejeren har beboetejendommen efter udstykningen. Hvis ejeren af en beboelsesejendom flytter tilen beskyttet bolig eller på plejehjem i den periode, hvor en del af grunden erved at blive udstykket, kan ejerboligen og et grundareal på under 1.400 kva-dratmeter dog alligevel sælges skattefrit.Hvis man sælger et hus,der opfylder ovennævnte betingelse om beboelse, ogsom er opført på en grund på 1.400 kvadratmeter eller derover, skal man somudgangspunkt beskattes af en eventuel fortjeneste, med mindre1) der ifølge offentlig myndigheds bestemmelse ikke kan udstykkes, eller2) udstykning vil medføre væsentlig værdiforringelse af restarealet eller denbestående bebyggelse.Der skal således generelt foretages en konkret vurdering af, om en ejendomopfylder betingelserne for skattefrihed, og der tages ved denne vurdering ud-gangspunkt i ejendommens forhold på tidspunktet for salget. De skattemæssi-ge konsekvenser for sælgerpåvirkes dermed ikke af, om køber skulle ønskeatopføre et dobbelthus på ejendommen,og uanset om dette sker ved opførelsepå samme matrikel, eller der efterfølgende sker udstykning af matriklen vedopførelse af dobbelthus.”2/2