Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1338760_0001.png
1338760_0002.png
25. februar 2014J.nr. 13-5083969
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 721af 24. september 2013 (alm. del).Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Villum Christensen(LA).
Morten Østergaard/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål

Ministeren bedes redegøre for regeringens overvejelser ved på den ene side (Miljøministe-riet) at tilstræbe øget økonomisk bæredygtighed i Danmarks skove og overgang fra nåle-træ til løvtræ – og på den anden side (Skatteministeriet) planlægger en afgift, der vil for-ringe skovenes muligheder for at dyrke løvtræ væsentligt, idet tilstedeværelsen af et bræn-demarked er afgørende for den omkostningstunge økonomi i de første 30-50 år af enløvtræbevoksnings liv og en forudsætning for, at de nødvendige plejeindgreb bliver gen-nemført

Svar

Forsyningssikkerhedsafgiften er en del afEnergiaftale 2012,hvori der indgår en rækkeenergipolitiske initiativer. Forsyningssikkerhedsafgiften skal bl.a. finansiere disse initiati-ver.Med Energiaftale 2012 blev det aftalt, at vindkraften skal flerdobles i den fremtidige dan-ske energiforsyning uden fossile brændsler, mens VE-brændsler og andre vedvarendeenergikilder skal supplere.Ud fra dette hensyn blev det aftalt, at forsyningssikkerhedsafgiften skal pålægges al rum-varme, dvs. rumvarme fra både fossile brændsler og VE-brændsler.I relation hertil bemærkes, at det i lovforslaget om forsyningssikkerhedsafgiften, der harværet sendt i høring, foreslås, at den almindelige energiafgift på fossile brændsler til rum-varme som følge af forsyningssikkerhedsafgiften stiger med 21,8 kr./GJ i 2020, fra 60,5kr./GJ til 82,3 kr./GJ i 2020 (2013-priser), mens afgiften på VE-brændsler til rumvarmevil være på 29,7 kr./GJ i 2020. Der er således fortsat store afgiftsmæssige incitamenter tilat benytte VE-brændsler.Desuden bemærkes, at der i lovforslaget om forsyningssikkerhedsafgiften, der har væretsendt i høring, er foreslået en undtagelse for sankebrænde, ligesom der er foreslået enbagatelgrænse, således at skovejeren alene skal registreres for afgift, hvis der sælges forover 10.000 kr.IEnergiaftale 2012er der desuden fastlagt en række energipolitiske initiativer, der samletøger brugen af VE-brændsler.For så vidt angår sidste del af spørgsmålet, henviser Miljøministeriet til bidraget til svar påalm. del spørgsmål 722.Endelig bemærkes, at lovforslaget om forsyningssikkerhedsafgiften, der har været sendt ihøring, gav anledning til en lang række kritiske høringssvar. Bl.a. blev det kritiseret, atafgiften indeholder en række administrative byrder for virksomhederne. Det vil genereltvære vanskeligt inden for rammerne af EU-retten at komme kritikken i møde og justereafgiften. Regeringen vil derfor tage udfordringerne op med forligspartierne.
Side 2af 2