Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1288548_0001.png
1288548_0002.png
J.nr. 13-5033704Den 9. oktober 2013
TilFolketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 692 af 11. september 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mads Rørvig(V).
Holger K. Nielsen
/ Lars Tjærby
1/2
Spørgsmål
Ministeren bedes redegøre for hvilke procedurer, der gælder, når SKAT invite-rerog ledsages af journalister, herunder TV-journalister, under kontrolaktio-nerrettet mod borgere og virksomheder, herunder hvorledes borgernesretssik-kerhedhåndhæves.
Svar
SKAT har oplyst, at de ofte har journalister fra nyhedsmedier med på kontrol-aktioner, ligesom de siden 2010 har deltaget i flere kontinuerlige tv-programmer, hvor SKAThar haft tv-produktionsselskaber med på kontrol.SKAT har oplyst, at medier alene kan få mulighed for at deltage i kontrolakti-oner, såfremt der indgås en kontrakt med SKAT. Kontrakten indeholderblandt andet bestemmelser om forudgående samtykke fra borgeren og virk-somheden, SKATs ret til gennemsyn samt muligheden for at kræve passagerslettet.SKAT har endvidere oplyst, at i de tilfælde, hvor nyhedsmedier er inviteret tilat overvære kontrolaktioner på virksomheders og borgeres adresse, medførerSKATs tavshedspligt, at SKAT forinden journalisternes overværelse af kon-trolhandlingen har indhentet et samtykke fra den borger eller virksomhed, derbliver kontrolleret. I forbindelse med afgivelse af samtykke oplyser SKATvirksomheden og borgeren om muligheden for at trække samtykket tilbage.Desuden oplyser SKAT virksomheden og borgeren skriftligt om betydningenaf samtykket.I de tilfælde, hvor nyhedsmedier eller tv-producenterdeltager i en kontrol påen anden myndigheds vilkår og initiativ, kan SKATs deltagelse i kontrollenalene følges, når også SKATs retningslinjer følges.
2/2