Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1279079_0001.png
1279079_0002.png
J.nr. 13-0221141Den 10. september 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 600 af 4. juli 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lars Barfoed (KF).
Holger K. Nielsen/Lene Skov Henningsen
1/2
Spørgsmål
Ministeren bedes redegøre for baggrunden for, at hensynet til EU-retten gør,at Folketinget i 2004 ophæver bilaget til vandafgiftsloven jf. bemærkningernetil lov nr. 1391 af 20. december 2004. Ministeren bedes endvidere redegørefor, hvorvidt det samme hensyn til EU-retten ikke bør medføre, at bilaget tilelafgiftsloven ophæves.
Svar
Vandafgiftsloven er en national fastsat afgift, mens elafgiftsloven er en har-moniseret afgift i overensstemmelse med EU’s energibeskatningsdirektiv.Denne forskel har betydning, når Kommissionen skal tage stilling til en god-kendelse afen evt. statsstøtte, som gives til virksomheder i form af afgiftslem-pelser.Kommissionen har fastsat en række retningslinjer for statsstøtte til miljøbe-skyttelse (miljørammebestemmelserne). Retningslinjerne opstiller forskelligekrav, alt efter om en miljøafgift er harmoniseret eller er en national afgift. Veden harmoniseret afgift er det en grundlæggende betingelse, at det bagvedlig-gende direktiv er overholdt, mens der stilles en række yderligere betingelserved nationale afgifter. Et af disse krav er, at den reducerede sats, som anven-des, udgør mindst 20 pct. af den normale sats. Disse krav ville efter Kommis-sionens opfattelse medføre, at den fulde afgiftsgodtgørelse af vandafgift, somblev ydet til alle momsregistrerede virksomheder, bortset fra bilagsvirksomhe-derne, skulle ændres, således at afgiftsgodtgørelsen højest kunne udgøre 80pct. af den normale vandafgiftssats. Denne løsning blev ikke valgt. I stedetblev bilaget til vandafgiften ophævet fuldt ud.Det er på denne baggrund, det anføres i bemærkningerne til lov nr. 1391 af 20.december 2004, at ”Kommissionen har overfor de danske myndigheder rejsttvivl om bilaget til vandafgiften i forhold til traktatens regler om statsstøtte,herunder EF-rammebestemmelserne for statsstøtte til miljøbeskyttelse(2001/C37/03)”.Elafgiftsloven inkl. bilag 1 er udformet i overensstemmelse med energibeskat-ningsdirektivet, herunder direktivets artikel 11, stk. 4, som giver hjemmel til atbegrænse anvendelsen af lavere afgifter for erhvervsmæssigt forbrug.Bilaget tilelafgiftsloven er godkendt af Kommissionen efter statsstøttereglerne.
2/2