Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1297191_0001.png
1297191_0002.png
1297191_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. november 2013PolitikontoretJean E. Hørdum-Axelsen2013-0030-1623879931
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1078 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. august2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1078 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren i forlængelse af samråd i Retsudvalget den 22.august 2013 redegøre for, om der er fortilfælde for at politietpå forhånd udpeger særskilte områder, der ifølge politiet ersærligt egnede at henvise uanmeldte demonstrationer eller lig-nende meningstilkendegivelser til, i forbindelse med officiellestatsbesøg eller andre begivenheder, hvor politiet har en for-ventning om, at der kan forekomme sådanne uanmeldte me-ningstilkendegivelser? Hvis dette er tilfældet, bedes ministerenbeskrive denne praksis nærmere, herunder redegøre for, hvil-ken slags begivenheder, der har været tale om.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Til brug for Justitsministeriets anmodning har Rigspolitietindhentet et bidrag fra Københavns Politi.Københavns Politi har oplyst, at det i forbindelse med sikker-hedsopgaver og håndtering af demonstrationer er normal prak-sis, at det på forhånd besluttes, hvor eventuelle demonstratio-ner skal placeres. Dette gælder såvel anmeldte som uanmeldtedemonstrationer samt lignende meningstilkendegivelser, derfremstår som en demonstration.Københavns Politi udpeger således eksempelvis på forhåndplacering til demonstrationer i forbindelse med sikkerhedsop-gaver ved USA’s ambassade og ved Irans ambassade. I forbin-delse med COP15 i 2009 var der ligeledes på forhånd udpegetdemonstrationsområder på flere lokaliteter.Det bemærkes, at det afhænger af sikkerhedsvurderingen i for-bindelse med den enkelte opgave, hvorvidt der på forhånd ud-peges et demonstrationsområde. I forbindelse med det netopafviklede statsbesøg fra Vietnam var der f. eks. ikke på forhåndudpeget demonstrationsområder, idet sikkerhedsvurderingen idet konkrete tilfælde var så lav, at dette ikke fandtes påkrævet.Ved større opgaver vil der i forbindelse med planlægningen afden politimæssige indsats typisk blive taget kontakt til repræ-sentanter for kendte demonstrationer, i hvilken forbindelse for-holdene omkring demonstrationen aftales nærmere, herunderen hensigtsmæssig placering, der i størst muligt omfang tilgo-deser demonstranternes ønsker om at ytre sig, uden at sikker-heden kompromitteres. Der vil i den forbindelse typisk bliveudpeget placeringer for andre demonstrationer, som af sikker-2
hedsmæssige årsager ikke findes at burde blande sig med ”ho-veddemonstrationen”. Dette gælder navnlig, såfremt der er taleom såkaldte ”moddemonstrationer”, anmeldte eller uanmeldte,hvor modsatrettede ytringer i forhold til hoveddemonstrationenforventes at ville blive tilkendegivet.Københavns Politi har supplerende oplyst, at man som tilken-degivet i forbindelse med det i spørgsmålet omtalte samråd harafholdt et møde med repræsentanter for Falun Gong. Mødetfandt sted den 19. september 2013 på Politigården, hvor femrepræsentanter for Falun Gong mødtes med Politidirektøren,vicepolitidirektøren og politiinspektøren, der er leder af denenhed, der forestod den sikkerhedsmæssige afvikling af besø-get. Repræsentanterne fra Falun Gong redegjorde for forenin-gens formål og virke samt deres oplevelse af begivenhederneden 6. juni 2013 på Amalienborg Slotsplads. Der fandt på denbaggrund en åben og konstruktiv drøftelse sted af politiets rol-le, ansvar og ageren i situationer som den pågældende. FalunGong har efterfølgende takket for mødet og meddelt, at manefter mødet ser frem til en bedre kommunikation med Køben-havns Politi og en bedre gensidig forståelse mellem foreningenog politiet.”
3