Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del
Offentligt
1175982_0001.png
1175982_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4201-00315Den 8. november 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 12. oktober 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 42 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Henrik Høegh (V).

Spørgsmål nr. 42 (alm. del)

I Naturstyrelsens indsigelse over for Slagelse Kommunes udkast tilvandhandleplaner fremhæves, at dræning alene ikke gør et vandløb til stærktmodificeret. Vandløbet skal derudover være rettet ud eller lignende, og derskal være betydelig negativ indvirkning på dræningen ved at opfyldemiljømålet. Vil ministeren redegøre for, hvilke analyser af effekten på drænetc., der har ligget til grund for anvendelsen af stærkt modificerede vandløb iforbindelse med udarbejdelsen af vandplanerne.Ministeren bedes fremsende eksempler på konkrete vandløb, hvor man haranvendt en instruks, der beskriver opgørelsesmetode, areal- og økonomiskeoverslag etc., til at udpege vandløbet som stærkt modificeret. Kriterierne forudpegningen af stærkt modificeres vandløb bedes ligeledes fremsendt tiludvalget.Vil ministeren, såfremt de helt konkrete kriterier, der henvises til iNaturstyrelsens svar til Slagelse Kommune for udpegning af modificeredevandløb, ikke foreligger, redegøre for, hvordan man har kunnet foretageudpegningen af modificerede vandløb allerede nu, før et konsekvensværktøjer klar? Vil ministeren endvidere vurdere, om det er hensigtsmæssigt først atforetage konsekvensvurderinger efter planerne er vedtaget, til trods for, atvandrammedirektivet kræver det modsatte.

Svar

Jeg kan oplyse, at det fremgår af Naturstyrelsens retningslinjer forudarbejdelse af indsatsprogrammer, at vandløbsstrækninger, der anvendes tillandbrugsmæssig dræning, ikke i sig selv betyder, at strækningen skaludpeges som stærkt modificeret. Naturstyrelsen har på baggrund af EU’sretningslinjer vurderet, at hvis der ved en rimelig indsats kan opnås godøkologisk tilstand i vandløbet (f.eks. ændret vedligeholdelse ellerrestaurering), uden at det vil have en betydelig negativ indvirkning på f.eks.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
bebyggede arealer, miljøet generelt eller den landbrugsmæssige dræning,skal strækningen ikke udpeges som stærkt modificeret.Naturstyrelsen har overordnet vurderet, at det er muligt at opnå miljømåletgod tilstand ved ændret vedligeholdelse eller restaurering, uden at det vilhave en betydelig negativ indvirkning på den landbrugsmæssige dræningeller miljøet generelt. Retningslinjerne er således baseret på dekonsekvenser, der generelt kan forventes.Den endelige afklaring af, om en indsats vil få betydelige indvirkning påf.eks. den landbrugsmæssige dræning, er først mulig at foretage i forbindelsemed den vurdering af konsekvenserne af vandløbsindsatsen, der bl.a. skalligge til grund for beregning af kompensation indenfor rammerne aflanddistriktsprogrammet. Det er kommunerne, der skal foretage denkonkrete vurdering af indsatsens omfang med henblik på at opfyldemiljømålet og som skal gennemføre den konkrete konsekvensvurdering påden baggrund.Indsatsen er endnu ikke påbegyndt, hvorfor der derfor endnu ikke foreliggerkonkrete eksempler på konsekvensvurderinger, herunder arealopgørelser mv.Det kan endvidere oplyses, at retningslinjerne er udarbejdet på baggrund afbl.a. vejledninger fra EU og rådgivning fra forskningsinstitutioner.Der henvises i øvrigt til Naturstyrelsens retningslinjer for udarbejdelse afindsatsprogrammer, side 26, pkt. 2, som vedlagt.
Ida Auken
/
Helle Pilsgaard
2