Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del Bilag 297
Offentligt
1254441_0001.png
1254441_0002.png

Vedr.: Kæmpevindmøller ved Bulbjerg, Danmarks eneste fuglefjeld.

Til Folketingets MiljøudvalgI forbindelse med vedtagelsen af det nationale testcenter for store vindmøller i Østerild Plantage i 2010gjorde Thisted Kommunes byråd det overfor Miljøministeriet bl.a. til en forudsætning for sin akcept afprojektet, at der arbejdedes videre med muligheden for at etablere produktionsmøller, som kommunenejer, på et statsligt areal. Naturstyrelsen udpegede derefter 3 statslige arealer i kommunen, som ansås foregnede til opstilling af vindmøller på op til 150 meters højde.Den 26. februar 2013 besluttede Thisted Byråd at arbejde videre med de tre arealer, af hvilket det eneligger i Lild Klitplantage nær Bulbjerg.Vi er imidlertid en stor gruppe lokale beboere og sommerhusejere i Bulbjerg/Lildområdet, som er imodinddragelsen af Lild Klitplantage til dette formål, så meget desto mere som egnen allerede er blevetramt af oprettelsen af det nationale testcenter, som er et voldsomt indgreb i naturen. På et møde den20. maj 2013 stiftede vi derfor

"Foreningen imod Kæmpevindmøller ved Bulbjerg".

Ved denlejlighed, hvor ca. 75 personer var tilstede, vedtoges følgende udtalelse:"Vi er meget bekymrede over Thisted Kommunes beslutning den 26.02.2013 om at undersøge mulighederne for opstillingaf vindmøller ved Rosholm Sø og i Lild Klitplantage. Placeringen ved Lild berører det fredede område ved Bulbjerg,Danmarks eneste fuglefjeld med en enestående udsigt over de omgivende klitheder og skovområder. Hele området harigennem en årrække været klassificeret som såkaldt mørke- og stilleområde, og vi har alle, fastboende som sommerhusejere,erhvervet vores ejendomme i tillid til områdets fortsatte beståen som uspoleret naturområde.Bulbjerg er ifølge Danmarks Turistråds (Visitdenmark) website, sammen med andre lokaliteter ved Jammerbugten,Danmarks naturperle nr. 2. Den i Danmark sjældne havfugl mallemukken er i de senere år begyndt at yngle påBulbjerg, som i forvejen er kendt for tilstedeværelsen af mågearten ride, som bygge reder på Bulbjerg. Det fremgår videre afden tyske udgave af Visitdenmarks website, at mere end 150.000 personer hvert år besøger Bulbjerg. Det er ikke mindsttyske turister, der som sommerhuslejere tiltrækkes af den storslåede natur i området.Udsigten fra det 47 m høje Bulbjerg over de omgivende klitheder og plantager vil blive spoleret, hvis der opstillesgigantmøller kun 5 km derfra. Det kan ikke undgå at få negative følger for turismen i området, noget som de lokalehandlende og sommerhusudlejere vil komme til at mærke. Møllerne, som i sig selv vil være et uacceptabelt æstetisk indgrebi landskabet, vil også medføre støj- og lysgener. Det vil have tydeligt negative følger for ejendomsværdierne i området.Vi opfordrer derfor Thisted Kommune og Naturstyrelsen til at afstå fra opstillingen af gigantmøller i området. Det er ensag, som ikke blot angår lokalpolitik, hvorfor vi af hensyn til de berørte nationale naturværdier også opfordrerFolketingets medlemmer til at interessere sig for sagen."Til det i udtalelsen nævnte om fuglelivet kan jeg føje, at der i 2011 trak mellem 900 og 1000 rovfuglefordelt over 20 observationsdage ved Bulbjerg.Vi er klar over, at en længere procedure forestår, inden myndighederne kan træffe beslutning. Men vifinder som anført i udtalelsen, at der er tale om en så alvorlig sag for området, at vi ikke blotafventende kan sidde med hænderne i skødet. Vi vil derfor opfordre medlemmerne af FolketingetsMiljøudvalg til at sikre at forliget om oprettelsen af det nationale testcenter ikke får yderligere negativefølger for vores område.
Nærmere oplysninger om foreningen kan findes på vores hjemmesidewww.bulbjergmoeller.dk.På foreningens vegne og med venlig hilsenBent WigotskiFormand, Foreningen mod Kæmpemøller ved BulbjergSommerhusejer i knap 40 årÅlvej 17, 7741 Frøstrup.