Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1221680_0001.png
1221680_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 4. marts 2013Sagsnr.: 19342Dok.nr.: 501165
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 12. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 206 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Mette Bock (LA).

Spørgsmål 206:

”Vil ministeren redegøre for baggrunden for, at Fødevarestyrelsen finder det nødven-digt at have en større salmonellakontrol af små private hønsebesætninger, hvis man øn-sker at sælge eller forære æg væk, når man eksempelvis i Sverige kan klare sig heltuden salmonellakontrol af mindre besætninger?”

Svar:

Danmark har i mange år haft en handlingsplan for salmonella i fjerkræ. Derfor har vi nuet meget lavt niveau af salmonella i konsumægsproduktionen.Sverige har imidlertid et generelt meget lavere niveau af salmonella, end vi har iDanmark. På baggrund af et mere intensivt kontrolprogram har vi dog kunnet opnå sær-status for konsumæg i EU på lige fod med Sverige og Finland.Handlingsplanen omfatter alle led af produktionen fra avlsdyr til små stalddørssælgere.Derfor er alle æg, der markedsføres, omfattet af kontrolprogrammet, så forbrugerne kanforvente, at æg fra såvel supermarkedet som fra stalddøren er fri for salmonella.For at stalddørssælgere kan sælge æg til forbrugerne, skal deres dyr stamme fra god-kendte rugerier, og der skal løbende tages prøver for at sikre, at besætningen ikke erblevet inficeret med salmonella.Hobbyavlere med racehøns kan ikke skaffe dyr fra godkendte rugerier. Derfor har Fø-devarestyrelsen i samarbejde med DTU udarbejdet et prøveprogram, som giver en sik-
kerhed for æg lagt af racehøns, som svarer til den, som gælder æg fra alle andre dele afkonsumægsproduktionen.Jeg anerkender, at prøveprogrammet kan forekomme indgribende. Men det skalunderstreges, at det er den fagligt forsvarlige metode, og at alternativet er den hidtidigesituation, hvor man slet ikke må omsætte æg fra de pågældende hønsehold.
Mette Gjerskov
/Lene Carpentier
2