Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del Bilag 46
Offentligt
1179453_0001.png
1179453_0002.png
1179453_0003.png
NOTAT
13. november 2012

Mandat for Danmarks deltagelse i World Conference on Interna-

tional Telecommunications (WCIT-12)

1. Baggrund

International Telecommunications Union (ITU), som er FN’s særorgani-sation for informations- og kommunikationsteknologi, afholder den 3.-14.december 2012 den første World Conference on International Telecom-munications (WCIT) i Dubai. Formålet med konferencen er at revideredet internationale telekommunikationsreglement (ITR), som blev vedta-get i Melbourne i 1988, og som er en af de fire grundlæggende retsakter,der sammen med konventionen, konstitutionen og radioreglementet udgørtraktatgrundlaget i ITU.ITR indeholder generelle principper for levering og drift af internationaltelekommunikation. ITR har til formål at understøtte global samtrafik oginteroperabilitet samt at fremme udvikling, effektiv drift og tilgængelig-hed af internationale telenet og telekommunikationstjenester. Konkurren-ceudsættelse af telemarkederne og den teknologiske udvikling siden 1988har nødvendiggjort en revision af traktaten.Overordnet dansk holdningDen generelle danske holdning til ITU har de seneste år været, at organi-sationen bør effektiviseres og målrettes mod emner, hvor den leverermerværdi, herunder særligt forvaltningen af radiofrekvenser. De vestligelande, herunder Danmark, EU-landene og USA, ønsker at sikre, at ITRforbliver en overordnet tekst, der alene fastsætter generelle principper ogikke indeholder detailregulering. På denne måde sikres de bedste forud-sætninger for fortsat udvikling af telemarkederne, der i al væsentlighedbestår af privatejede selskaber, der frit konkurrerer mod hinanden på al-mindelige markedsvilkår.

2. Mandat

Den europæiske forberedelse af WCIT-12 varetages i regi af Conferenceof European Postal and Telecommunications Administrations (CEPT),der tæller 48 europæiske medlemsstater, herunder EU-landene. Danmarkhar deltaget i arbejdet i CEPT på baggrund af målsætningen om at effek-tivisere og målrette ITU. Desuden har Danmark arbejdet for, at der i ITRinkluderes tekst om international roaming (brug af mobiltelefonen i andrelande end der, hvor man har sit abonnement), der overordnet tilskynder tilprisgennemsigtighed, forbrugerbeskyttelse og rimelige priser.
2/3
CEPT mener, at ITR kun bør indeholde strategiske og principielle be-stemmelser på højt niveau, og at traktatens anvendelsesområde ikke måudvides. Endvidere mener CEPT, at ITR ikke skal indeholde bestemmel-ser på områder, der vedrører medlemmernes rettigheder som suverænestater, eksempelvis national sikkerhed og kriminalitet på internettet.Der er i regi af CEPT vedtaget en række fælles europæiske forslag (Euro-pean Common Proposals – ECP) til WCIT-12, som Danmark har tilsluttetsig på embedsmandsniveau. Den danske delegation til WCIT-12 konfe-rencen bemyndiges med mandatet til at forhandle i overensstemmelsemed disse forslag. Forslagene kan sammenfattes under følgende over-skrifter:1. Misbrug af nummerressourcerCEPT foreslår, at medlemsstaterne forpligter sig til at arbejde for at sikre,at nummerressourcer alene anvendes til det formål, som de er tildelt til.2. International roamingCEPT foreslår, at medlemsstaterne forpligter sig til at samarbejde om atfremme konkurrencen for roamingtjenester og om udvikling af politikker,der reducerer priserne på international roaming. Endvidere opfordresmedlemsstaterne til at sikre, at operatørerne gratis informerer forbrugerneom roamingtakster.3. DobbeltbeskatningITR indeholder i dag tekst, som skal forhindre, at international teletrafikbeskattes både i det afsendende og det modtagende land. CEPT foreslår atslette denne tekst, idet man vurderer, at skattemæssige spørgsmål ikkehører hjemme i ITR.4. AfregningITR indeholder i dag en række bestemmelser, som skal sikre afregningfor international teletrafik. I overensstemmelse med den generelle hold-ning foreslår CEPT, at disse bestemmelser erstattes af en generel henvis-ning til, at international teletrafik udveksles og afregnes i henhold tilkommercielle aftaler mellem operatørerne.5. NetværkssikkerhedEn række ITU-medlemmer har fremsat forslag om at indarbejde en mål-sætning om sikkerhed, herunder bekæmpelse af kriminalitet på internet-tet, i ITR. CEPT foreslår, at der i ITR kan indskrives en målsætning om atsikre telenettenes funktion, men er imod bestemmelser, som kan medføreregulering af indhold på internettet.Øvrige emnerDen danske delegation skal endvidere arbejde for at fastholde et frit ogåbent internet, hvor alle interessenter har lige mulighed for at komme til
3/3
orde. Det er den bedste måde at sikre mulighederne for udvikling af nye,innovative tjenester og derigennem økonomisk vækst.De skitserede forslag er i overensstemmelse med EU’s positioner og for-handlingslinje på WCIT. Kommissionen deltager i konferencen. Ram-merne for EU’s deltagelse i konferencen forventes fastlagt i en rådsafgø-relse.Den danske delegation ved konferencen bemyndiges til at deltage i denløbende EU- og CEPT-koordinering og at arbejde for, at den europæiskerepræsentation gøres så effektiv og enstrenget som mulig.