Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del Bilag 265
Offentligt
1280834_0001.png
1280834_0002.png
BeskæftigelsesministerietBeskæftigelsesminister Mette FrederiksenVed Stranden 81061 København K
13. september 2013/Jah
Kære Mette FrederiksenVi har med stor bekymring konstateret, at en nylig principafgørelse fra Ankesty-relsen (108-13) slår fast, at kommunerne kan give afslag på forlængelse afsygedagpenge for personer med diskusprolaps i lænden, hvis borgeren ikkeønsker at undergå en operation.Ankestyrelsens afgørelse er problematisk af tre grunde: En fravigelse af bådeetiske og kliniske principper om aktiv inddragelse af patienten, en faglig spinkelfortolkning af prognoserne for rygoperationer samt en ukritisk forståelse af risi-ko ved kirurgiske indgreb. De tre argumenter udfoldes følgende.A. Ankestyrelsens afgørelse tager ikke højde for det - for os at se - afgø-rende princip: At patienten skal indvilge i kirurgisk behandling for dis-kusprolaps i lænden. I de kliniske retningslinjer står der klart og tydeligt,at ”den enkelte patient bør (…) medinddrages i beslutningen på bag-grund af relevant information om prognosen”.Ved ikke at lade patientens eget ønske om behandlingsforløb indgå ivurderingsgrundlaget, fratager man patienten en grundlæggende ret-tighed, ligesom man fraviger et grundlæggende etisk princip om at be-handlinger kun gennemføres med patientens samtykke. Ved at fratageborgeren forsørgelsen er der de facto tale om tvangsbehandling.B. Endvidere er argumentet i Ankestyrelsens afgørelse, at behandlingen”med rimelighed sikkerhed” skal kunne medføre en forbedring af hel-bredstilstanden og/eller arbejdsevnen.Dette element i afgørelsen skaber uklare rammer for kommunernes for-tolkning af prognoserne for rygkirurgi. Man kan undre sig over, hvorvidtAnkestyrelsen har taget højde for de kliniske retningslinjer på området1.Disse fastslår, at ”(…) langtidsresultaterne af ikke-operativ behandling ivisse studier er meddelt at være på højde med resultaterne af operativbehandling.”1
GigtforeningenGentoftegade 1182820 Gentoftetlf. 39 77 80 00fax 39 65 11 96[email protected]www.gigtforeningen.dk
Gigtforeningen er enprivat og uafhængigorganisation, som støttergigtforskning og arbejderfor bedre behandlingog større livskvalitet forde 700.000 menneskeri Danmark, der levermed en led-, ryg- ellermuskelsygdom.
Under protektion af
Retningslinjer for visitation og henvisning af degenerative lidelser i columna, Indenrigs- ogSundhedsministeriet og Danske Regioner, 2010.
Hendes MajestætDronning Margrethe
1
I mange tilfælde af diskusprolaps i lænden vil det således være forbun-det med en betydelig grad af usikkerhed, hvorvidt kirurgi vil forbedrepatientens funktionsevne og/eller smerteniveau. I den konkrete sagfremgår det, at patientens egen læge og Ankestyrelsens lægekonsulentikke var enige om prognoserne for kirurgisk behandling.C. Afgørelsen fastslår, at ”operation i lænden udgør ikke en væsentlig risikofor liv og førlighed”. Vi finder, at det er en endog meget skråsikker vur-dering, at operative indgreb omkring rygsøjlen ikke medfører envæ-sentligrisiko for liv og førlighed.Der er en risiko ved enhver operation; og det er vores erfaring, at derblandt speciallæger er delte meninger om, hvorvidt rygoperationerne ivæsentlig grad er risikofrie. Dertil kommer det individuelle skøn, der al-tid bør foretages, herunder patientens fysiske, psykiske og sociale situa-tion. Disse hensyn kompromitteres af den kategoriske risikovurdering iafgørelsen.For os at se er sagen endnu et eksempel på manglende samarbejde og udveks-ling af viden mellem beskæftigelses- og sundhedsmyndighederne. Når der træf-fes afgørelser i regi af beskæftigelsessystemet omhandlende komplekse sund-hedsfaglige problematikker, uden at den højeste faglighed på området konsul-teres, har det vidtrækkende følger for syge borgere.Vi opfordrer ministeren til at gå ind i denne sag og rette op på en praksis, derkan få meget uheldige konsekvenser for mennesker, der er ramt af diskuspro-laps i lænden.
GigtforeningenGentoftegade 1182820 Gentoftetlf. 39 77 80 00fax 39 65 11 96[email protected]www.gigtforeningen.dk
Gigtforeningen er enprivat og uafhængigorganisation, som støttergigtforskning og arbejder
Med venlig hilsen
for bedre behandlingog større livskvalitet forde 700.000 menneskeri Danmark, der levermed en led-, ryg- ellermuskelsygdom.
Lene WitteDirektørTlf. 39 77 80 36[email protected]
Under protektion af
Cc: Minister for Sundhed og Forebyggelse Astrid Krag, Folketingets Beskæfti-gelsesudvalg samt Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg.2
Hendes MajestætDronning Margrethe