Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1265511_0001.png
1265511_0002.png
1265511_0003.png
j.nr. 13-0158080Dato : 27. juni 2013
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 513 af 7. juni 2013 (alm. del).
Holger K. Nielsen
/Jakob Kanto

Spørgsmål:

”Når EFI, EKKO og DIAS vurderes til risikogruppe gul, jf. ministerens oriente-ring af 6. juni 2013 til udvalget vedr. status på SKAT digitaliseringsprojekter,alm. del – bilag 231, hvad har ministeren så tænkt sig at foretage inden syste-mernes meget nært forestående implementering?”

Svar:

Et Fælles Inddrivelses System (EFI)

SKAT har fuld fokus på Et Fælles Inddrivelsessystem (EFI), hvor hovedleveran-cen idriftsættes d. 1. september 2013. På dette tidspunkt vil al funktionalitet, derer rettet mod fordringshavere være idriftsat og inddrivelsesopgaven være digita-liseret overfor SKATs interessenter. Der vil i en periode efter idriftsættelsenkomme en række mindre tilføjelser til systemet. Tilføjelserne vil ikke påvirkefordringshaverne.Siden efteråret 2012 har SKAT foretaget en lang række tests af både teknik ogfunktionalitet i EFI. De forretningsmæssige interaktioner mellem løsningen ogeksisterende SKAT-interne samt SKAT-eksterne systemer er testet både funktio-nelt og forretningsmæssigt. Ligeledes er skærmbilleder, indsatser og forskelligar-tet kernefunktionalitet testet.SKAT vurderer på den baggrund, at systemet er klar til idriftsættelse efter som-merferien.Når systemet idriftsættes, skal omkring 600 fordringshavere anvende systemet.Heraf skal ca. 200 fordringshavere, som fx Rigspolitiet, Udbetaling Danmark ogsamtlige kommuner, via deres systemleverandører tilkobles EFI-systemet i ensåkaldt system-til-system løsning. Der er således eksterne faktorer, så som atfordringshavernes leverandører også er klar til den ændrede løsning, der er enforudsætning for at kunne idriftsætte EFI. SKAT har arbejdet intensivt på detteområde og er i løbende dialog med både fordringshavere og deres leverandørerfor at sikre, at fordringshaverne er klar. Der gennemføres i den sammenhæng enrække aktiviteter for at understøtte overgangen til EFI, herunder workshops, in-formationsmøder og opsøgende telefonsupport mv.Fastlæggelse af datoen for idriftsættelse af EFI d. 1. september 2013 er sket idialog med relevante fordringshavere og deres leverandører - herunder bl.a. KL.Dette er for at sikre, at både kommunale og statslige fordringshavere og deresrespektive leverandører er klar til, at systemet kan sættes i drift den 1. september2013.
2EFI projektet følger planen. Det er dog fortsat vigtigt at påpege, at der er tale omet både stort og komplekst system, som berører mange interessenter såvel somstore forretningsområder. Derfor kan man, på trods for den omfattende forbere-delse, ikke vide sig fuldstændig sikker på, at der ikke dukker noget uforudset op iforbindelse med idriftsættelsen. Det er derfor valgt, at markere projektet i risiko-gruppe gul.

En Skattekonto (EKKO)

Projekt Én Skattekonto idriftsættes umiddelbart forud for EFI i august måned2013. Udover at projektet Én Skattekonto i sig selv giver en række fordele forbåde virksomheder og Staten, er en række af elementerne i løsningen også enforudsætning for at EFI kan idriftsættes.Skattekonto-projektet har i lighed med EFI brugt det sidste år på at teste bådeteknisk- og forretningsmæssig funktionalitet og forventes klar til idriftsættelsen iaugust.Projektet har henover foråret intensiveret kommunikationen med virksomhederog brancheorganisationer for at sikre, at alle virksomheder ved, at der pr. 1. au-gust gælder nye regler for virksomheders indberetninger og betalinger til SKAT.Skattekontoen gælder kun virksomhedernes økonomi og omfatter selskabsskat,aconto selskabsskat, moms, lønsum, punkt- og miljøafgifter, A-skat/bidrag foransatte samt gebyrer og renter.Én Skattekonto projektet følger planen. I lighed med EFI er det valgt at bibehol-de projektet i risikogruppe gul, da både projektets forløb, størrelse og kompleksi-tet naturligt vil have en indbygget forhøjet risiko.

Digitalisering af Selskabsskatten (DIAS)

For Digitalisering af Selskabsskatten (DIAS) er der ikke tale om at systemetsimplementering er meget nært forestående, idet systemet først forventes at blivesat i drift i 2. kvartal i 2014.Projektet er i udbudsfasen mhp. på valg af leverandør til opgaven. Når projektethar valgt leverandør og budget og tidsplan er konsolideret, forventes at projektetsstatus herefter igen vil gå i grøn.