Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del Bilag 8
Offentligt
1163661_0001.png
1163661_0002.png
1163661_0003.png
1163661_0004.png
1163661_0005.png
Inspektion af Nationalmuseetden 2. oktober 2009OPFØLGNING NR. 2Dok.nr. 12/00070-1/PK
2/5
Den 5. september 2011 afgav ombudsmanden opfølgningsrapport nr. 1 om inspektionaf Nationalmuseet den 2. oktober 2009. I rapporten bad ombudsmanden om oplysnin-ger mv. om nærmere angivne forhold.
Jeg har herefter modtaget Nationalmuseets brev 30. november 2011 og Kulturministe-riets brev af 27. februar 2012.
Kulturministeriet har i brevet af 27. februar 2012 i det hele henholdt sig til Nationalmu-seets besvarelse og har samtidig, med henvisning til sit brev af 18. maj 2011 udtalt, atdet fortsat er ministeriets opfattelse, at Nationalmuseet (og Statens Museum forKunst) søger at forbedre handicaptilgængeligheden efter bedste evne og inden for detil rådighed værende muligheder.
Ad 4.1.
Ydre adgangsforhold – herunder parkering
Ombudsmanden bad i opfølgningsrapporten udtrykkeligt Nationalmuseet om at oply-se, om problemerne med handicapparkeringspladserne – herunder også antallet afpladser – nu var løst.
Jeg tager Nationalmuseets svar om flytningen mv. af de eksisterende handicapparke-ringspladser til efterretning. Tilsvarende gælder oplysningen om etablering af yderlige-re 3 pladser på den anden side af gaden, men stadig tæt på indgangen til museet. Jeghar endvidere noteret mig, at den nævnte lunke nu er fjernet, og at der ikke længereer problemer med kantstensrampen.
Ad 4.4.
Elevatorer
Ombudsmanden bad i opfølgningsrapporten om nærmere oplysninger om elevatorer-ne.
Jeg har noteret mig, at Nationalmuseet i samarbejde med elevatorfirmaet har fundeten løsning, der medfører taktil fremhævelse af etagenumrene på betjeningspanelet ogen mere læsevenlig tekstning om udstillingerne på de enkelte etager. Jeg har endvide-re noteret mig, at arbejdet forventedes færdigt senest i starten af 2012, og at der ikke– i denne omgang – vil blive installeret højttalere i elevatorerne.
3/5
Jeg foretager mig herefter ikke mere vedrørende Nationalmuseets elevatorer.
Ad 4.5.
Trapper
Jeg har noteret mig Nationalmuseets oplysning om, at museet på svartidspunktet(dvs. ultimo november måned 2011) var ved at færdiggøre arbejdet med markering afmuseets trapper i publikumsområdet, og at arbejdet forventedes færdigt inden årsskif-tet.
Ad 4.6.
Lifter
Jeg har noteret mig Nationalmuseets udførlige kommentarer i tilknytning til ombuds-mandens bemærkninger i selve inspektionsrapporten om de to hjørnetrappelifter – entekst som imidlertid også findes i Nationalmuseets brev af 31. januar 2011, som om-budsmanden modtog forud for opfølgningsrapporten, og som ombudsmanden anførte,at han have noteret sig og ikke foretog sig mere i anledning af.
Jeg har endvidere noteret mig Nationalmuseets oplysning om, at den støjende trappe-lift på 2. sal nu er bragt i orden.
Ad 4.7.
Døre og dørtrin
Ombudsmanden anførte i opfølgningsrapporten, at Nationalmuseets svar hvad demeget tunge glasdøre angår – og navnlig museets indgangsdøre i Ny Vestergade –ikke ”åbner for en (trinvis) løsning af problemet”. Ombudsmanden bad derfor om enudtalelse fra Kulturministeriet om dette konkrete problem, inden han eventuelt foretogsig mere.
Kulturministeriet har ikke udtrykkeligt forholdt sig hertil, men Nationalmuseet har i for-længelse af det anførte i brevet af 31. januar 2011 oplyst, at museet ikke på nuværen-de tidspunkt har de midler, som en udskiftning mv. af døre og dørpumper (og fremfø-ring af el) der muliggør automatisk døråbning, koster (ca. 2 – 2½ mio. kr.), men atmuseet er opmærksom på nødvendigheden af at kunne skaffe den nødvendige finan-siering til dette område, og at museet vil være opmærksom herpå ved fremtidige om-bygninger/nybygning.
Jeg har noteret mig dette og foretager mig ikke mere på dette punkt.
4/5
Jeg har endvidere noteret mig Nationalmuseets oplysninger om installation af automa-tisk døråbning til rum 16 og 14 – og om opsætning af et (yderligere) gelænder i rum14.
Ad 4.8.
Handicaptoiletter
Ombudsmanden noterede sig i opfølgningsrapporten det, som Nationalmuseet havdeanført om forbedringer på handicaptoiletterne. Tilsvarende gjaldt museets beslutningom at nedlægge toilettet i stueetagen som handicaptoilet.
Jeg har noteret mig oplysningerne om, at de af ombudsmanden berørte punkter ved-rørende museets handicaptoiletter er ved at blive udbedret, og at toilettet i stueetagennu anvendes som almindeligt toilet med pusleplads.
Ad 4.11.
Festsal
Jeg har noteret mig Nationalmuseets bemærkning om, at museet fortsat overvejer omanvendelsen af en fast rampe i stedet for den nuværende løse rampe er en bedre løs-ning på længere sigt.
Ad 4.13.
Øvrige forhold
Ombudsmanden bad i opfølgningsrapporten om at modtage et eksemplar af denguide/folder til kørestolsbrugere og andre handicappede gæster, som Nationalmuseethavde oplyst at ville udarbejde.
Jeg har noteret mig, at Nationalmuseet har valgt at lade idéen om en sådan folderindgå i en ”overordnet vurdering på museet om kommende ’foldere’ til museets gæsteri hhv. trykt og digital form”, og at der derfor ikke er blevet udarbejdet en folder somnævnt forud for opfølgningsrapporten. Jeg har endvidere noteret mig, at Nationalmu-seet vil holde mig orienteret om det videre forløb på dette punkt.
Ombudsmanden bad i opfølgningsrapporten om Kulturministeriets bemærkninger tilproblemet vedrørende den frithængende kirkeklokke i rum 101.
Kulturministeriet har ikke forholdt sig konkret til problemstillingen. Jeg tager imidlertidtil efterretning, at Nationalmuseet har besluttet at placere et lavt podie under kirke-klokken for at minimere risikoen for, at museets svagsynede gæster kommer til skade.
5/5
Jeg går ud fra, at dette nu er sket, og jeg foretager mig ikke mere vedrørende denneproblemstilling.
OpfølgningJeg har under pkt. 4.13 noteret mig, at Nationalmuseet vil holde mig orienteret om re-sultatet af museets overvejelser om en folder, men anser i øvrigt sagen om inspektionaf Nationalmuseet for afsluttet.
UnderretningDenne opfølgningsrapport sendes til Nationalmuseet, Kulturministeriet, Statens Byg-geforskningsinstitut, Det Centrale Handicapråd, Institut for Menneskerettigheder, Byg-ningsstyrelsen og Folketingets Retsudvalg.
København, den04-10-2012