Kommunaludvalget 2012-13
KOU Alm.del Bilag 3
Offentligt
1164420_0001.png
1164420_0002.png
1164420_0003.png

ØKONOMI- OG INDENRIGSMINISTEREN:

Ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven (Delegation af opgaver

vedrørende registrering af indrejse og udstedelse af sundhedskort m.v. i forbindelse

med arbejdet i International Citizen Service, ændring og præcisering af reglerne

for bopælsregistrering af børn, ændring af reglerne for videregivelse af oplysninger

fra CPR til visse pensions- og forsikringsselskaber m.v.) (Okt I)

Formålet med lovforslaget er at efterkomme et kommunalt ønske om, at kommunerne kansamarbejde om varetagelsen af opgaver vedrørende registrering af indrejse i CPR og tildelingaf sundhedskort i relation til arbejdet i de fire International Citizen Servicecentre (ICS-centre), som blevetableret i de fire store byer i 2011. Forslaget indeholder endvidere visse mindre justeringer af CPR-loven.

Er fremsat som L 4.

Lov om ophævelse af lov om fremme af frit valg for borgerne ved levering af serviceydelser

i kommuner (Okt I)

Forslaget indebærer en afskaffelse af kommunalbestyrelsens forpligtelse til at vurdere mulighedernefor en udvidelse af fritvalgsordninger, at informere om frit valg på områder, hvor der ikke er udarbejdetsammenlignelig brugerinformation, og at informere om forhold vedrørende leveringen af serviceydelser iforbindelse med frit valg samt opfølgning herpå. Forslaget indebærer endvidere en afskaffelse af kravet omindberetning og offentliggørelse af sammenlignelig brugerinformation på brugerinformation.dk og ennedlæggelse af portalen. Forslaget er et led i regeringens forenklingsindsats.

Er fremsat som L 6.

Ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven (Afskaffelse af kommunale

kvalitetskontrakter samt kommunale og regionale udbudsstrategier) (Okt I)

Forslaget vedrører en afskaffelse af ordningerne om kommunale kvalitetskontrakter samtom kommunale og regionale udbudsstrategier. Forslaget er et led i regeringens forenklingsindsats.

Er fremsat som L 5.

Ændring af lov om kommunernes styrelse, lov om ændring af regionsloven, lov om

valg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet og lov

om kommunale og regionale valg (Vederlag til næstformand i udvalg, diæter ved valg

og folkeafstemninger samt brevstemmeafgivning) (Okt I)

Forslaget giver økonomi- og indenrigsministeren adgang til at fastsætte regler, der giverkommunalbestyrelsen mulighed for at beslutte at yde et særligt vederlag inden for de eksisterendeøkonomiske rammer til næstformænd for udvalg nedsat af kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsengives også større fleksibilitet vedrørende diæter ved valg og folkeafstemninger til medlemmer afvalgbestyrelsen, valgstyrere og tilforordnede vælgere. Kommunalbestyrelsen får endvidere mulighed for atfastsætte en senere frist for ansøgning om at stemme i eget hjem for de vælgere, der på grund af
manglende førlighed ikke kan møde frem på afstemningsstedet. Forslaget indeholder herudover andreinitiativer navnlig på valgområdet.

Ændring af lov om frikommuner (Etablering af yderligere forsøgsmuligheder for frikommunerne)

(Nov I)

Lovforslaget vedrører yderligere forsøgsmuligheder for frikommunerne på baggrund affrikommunernes ansøgninger om flere forsøg i frikommuneforsøgets 3. ansøgningsrunde.Forslaget følger op på aftalen om kommunernes økonomi for 2013 og på regeringsgrundlaget”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011.

Ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven (Kommuners og regioners muligheder for

at budgettere med generelle reserver) (Jan I)

Lovforslaget bemyndiger økonomi- og indenrigsministeren til at fastsætte nærmere reglerom kommuners og regioners muligheder for at budgettere med generelle reserver. Budgetlovenog sanktionslovgivningen vedrørende kommuners og regioners overskridelse af budgetterneunderstreger vigtigheden af, at kommunernes og regionernes budgetter overholder de aftalte rammer. Somled i understøttelse af kommunernes og regionernes økonomistyring er der behov for at etablere mulighedfor at kunne afsætte generelle reserver i budgettet til uforudsete udgifter. Lovforslaget følger op på aftalenom regionernes økonomi for 2013.

Ændring af lov om kommunernes styrelse (Styreformen i de største kommuner) (Jan

II)

Forslaget vedrører en reform af styreformen for de store byer. Forslaget skal effektiviserestyreformen i de største kommuner og gøre det nemmere at se, hvem der har det politiskeansvar for kommunale beslutninger. Forslaget følger op på regeringsgrundlaget ”Et Danmark,der står sammen” fra oktober 2011.

Ændring af lov om valg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer til Europa-

Parlamentet og lov om kommunale og regionale valg (Forsøg med digital afstemning

ved fremmødevalg) (Jan II)

Forslaget giver hjemmel til, at ministeren efter en kommunes ansøgning herom kan tilladedenne at iværksætte forsøg med digital stemmeafgivning på afstemningsstederne og eventueltved visse typer brevafstemning ved valg til Folketinget, Europa-Parlamentsvalg, kommunale og regionalevalg samt nationale folkeafstemninger.

Ændring af lov om frikommuner (Etablering af yderligere forsøgsmuligheder for frikommunerne) (Mar

I)

Lovforslaget vedrører yderligere forsøgsmuligheder for frikommunerne. Forslagets indhold
vil afhænge af en politisk stillingtagen til de ansøgninger om forsøg, som frikommunerneindsender frem til den 1. november 2012. Forslaget følger op på aftalen om kommunernesøkonomi for 2013 og på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011.

FINANSMINISTEREN:

Lovgivning vedrørende overgang til obligatorisk digital selvbetjening for borgere –

bølge 2 (Mar II)

Forslaget vedrører 2. del af lovgivningen om obligatorisk digital selvbetjening, når borgere henvender sig tildet offentlige. Forslaget følger op på den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015 fra august 2011,aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2013 samt på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, derstår sammen” fra oktober 2011.