Grønlandsudvalget 2012-13
GRU Alm.del
Offentligt
1305228_0001.png
1305228_0002.png
1305228_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetGrønlandsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. november 2013StrafferetskontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0032-0477598278
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 12 (Alm. del), som Folketin-gets Grønlandsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. november2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sara Olsvig (IA).
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 12 (Alm. del) fra Folketingets Grønlandsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for størrelsen på vederlaget til bi-standsværger for grønlandske indsatte på Anstalten ved Her-stedvester henholdsvis vederlaget til danske bistandsværger.”

Svar:

1.

Vederlaget til bistandsværger beskikket efter den grønlandske kriminal-lov er reguleret i punkt 20 i Justitsministeriets vejledning af 17. juni 1998.Det fremgår heraf, at der i årligt grundbeløb udbetales 1.600 kr. til en bi-standsværge, der ikke er en af den dømtes nærmeste pårørende. Herudoverudbetales i vederlag til bistandsværgen 1.200 kr. for hver påbegyndt 3.måned, hvor den dømte i henhold til dommen er anbragt i anstalt, hospitaleller anden institution mv.De nævnte beløb er fikserede og reguleres således ikke årligt.De nævnte beløb dækker ud over honorar for bistandsværgens arbejde iforbindelse med besøg, retsmøder, klagesager mv. tillige de udgifter, der erforbundet med hvervet, herunder udgifter til telefon mv.Det fremgår endvidere, at Politimesteren i Grønland/Grønlændernes Hus iKøbenhavn i ganske særlige tilfælde under hensyn til arbejdets omfangkan forhøje eller nedsætte de nævnte beløb.Desuden fremgår det, at bistandsværger i Danmark, der ikke er en af dendømtes nærmeste pårørende, har krav på godtgørelse til befordring efter defor ansatte i staten gældende regler (lav takst). Bistandsværger i Danmark,der er en af den dømtes nærmeste pårørende, har krav på godtgørelse tilbefordring af udgifter til højst tolv besøgsrejser årligt efter de for ansatte istaten gældende regler (lav takst).

2.

Vederlaget til bistandsværger beskikket efter straffeloven er fastsat i §§18-19 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 947 af 24. september 2009.Det fremgår af bekendtgørelsens § 18, stk. 1, at der ydes et vederlag på1.131 kr. til en bistandsværge, der er optaget på fortegnelsen over bi-standsværger, og som er beskikket for en sigtet eller tiltalt under straffesa-gens behandling.2
Det fremgår endvidere af bekendtgørelsens § 18, stk. 2, at der udbetales etårligt grundbeløb på 1.508 kr. til en bistandsværge, der er optaget på for-tegnelsen over bistandsværger, og som er beskikket for en dømt. Herud-over udbetales i vederlag til bistandsværgen 1.131 kr. for hver påbegyndt3. måned, hvor den dømte er anbragt i henhold til dommen.De nævnte beløb (grundbeløb pr. 1. april 2000) reguleres årligt med den tilenhver tid gældende reguleringsprocent for ansatte i regioner og kommu-ner. I 2012-niveau er det årlige grundbeløb således 1.913 kr. og det kvar-talsmæssige vederlag er 1.435 kr.De nævnte beløb dækker ud over honorar for bistandsværgens arbejde iforbindelse med besøg, retsmøder, klagesager mv. tillige de udgifter, der erforbundet med hvervet, herunder udgifter til telefon mv., jf. bekendtgørel-sens § 19, stk. 1.Det fremgår af bekendtgørelsens § 19, stk. 2, at politiet i ganske særligetilfælde under hensyn til arbejdets omfang kan forhøje eller nedsætte denævnte beløb.Det fremgår desuden af bekendtgørelsens § 18, stk. 3, at bistandsværger,der er optaget på fortegnelsen over bistandsværger, og som er beskikketfor en sigtet eller tiltalt under straffesagens behandling, eller som er be-skikket for en dømt, har krav på godtgørelse til befordring og om nødven-digt overnatning i forbindelse med retsmøder og klientbesøg efter de foransatte i staten gældende regler. Ved overnatning ydes der endvidere godt-gørelse til måltider efter de for ansatte i staten gældende regler.Bistandsværger, som ikke er optaget på fortegnelsen over bistandsværger,har krav på godtgørelse til befordring og om nødvendigt overnatning efterde for ansatte i staten gældende regler i forbindelse med deltagelse i rets-møder og i forbindelse med indtil fem besøgsrejser årligt. Ved overnatningydes der endvidere godtgørelse til måltider efter de for ansatte i statengældende regler, jf. bekendtgørelsens § 18, stk. 4.
3