Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del Bilag 362
Offentligt
1282193_0001.png
1282193_0002.png
1282193_0003.png
Den 20. September 2013Sagsnr.: 2013-15-25-06552Ref.: /Tlf.:E-mail:

Høring over forslag til lov om ændring af lov om hunde samt forslag til lov om ændring af mark-

og vejfredsloven.

Fødevarestyrelsen sender hermed udkast til lov om ændring af hundeloven i høring.

Formål

Lovforslaget har formål at gennemføre følgende forslag:Ændringer af hundeloven, der præciserer bestemmelsen i § 6, stk. 5, om aflivning af hunde, derved et overfald har skambidt et menneske eller en anden hund.Ændringer af hundeloven som følge af, at det i forslag om ændring af mark- og vejfredsloven fo-reslås, at hunde ikke længere skal være omfattet af mark- og vejfredsloven.Ændringer på baggrund af anbefalinger fra Justitsministeriets Udvalg om hunde i betænkning nr.1524 om revision af hundeloven.Enkelte ændringer af teknisk karakter.Lovforslaget indeholder desuden Fødevareministeriets overvejelser om forbuddet mod 13 hunderacer ogkrydsninger heraf. Forbudsordningen fastholdes mens observationslisten ophæves.

Baggrund

Efter hundeloven er besiddelse og avl af 13 hunderacer, samt krydsninger heraf, forbudt.Forbuddet blev indført ved den seneste ændring af hundeloven i 2010 bortset fra to af racerne (Pitbullterrier og Tosa Inu), som blev forbudt i 1991. Med ændringsloven indførtes også andre nye bestemmel-ser, bl.a. bestemmelsen i § 6, stk. 5, om, at politiet skal lade en hund aflive, hvis den ved et overfald harskambidt et menneske eller en anden hund.I bemærkningerne til lovforslaget til ændringen i 2010 blev det forudsat, at forbudsordningen skulleevalueres efter en periode.Både forbudsordningen og særligt bestemmelsen om skambid har ved flere lejligheder været genstandfor debat og stor mediebevågenhed – både i danske og udenlandske medier. Blandt andet på baggrundheraf besluttede den daværende fødevareminister i starten af 2013, at både forbudsordningen og be-stemmelsen om skambid skulle evalueres.
Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31-33DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00Fax +45 72 27 65 01
www.fvst.dk/kontaktwww.fvst.dk
Københavns Universitet har gennemført evalueringen af hundeloven, og en arbejdsgruppe med repræ-sentation fra Fødevarestyrelsen, KU SUND, Den Danske Dyrlægeforening, Danmarks civile Hundefø-rerforening, Dansk Kennel Klub, Det Veterinære Sundhedsråd, Retslægerådet og Lægeforeningen harevalueret bestemmelsen om skambid.Fødevareministeren fremsætter ligeledes forslag om ændring mark-og vejfredsloven. Dette forslag inde-bærer bl.a., at mark- og vejfredsloven ikke længere skal omfatte hunde, og at bestemmelserne om hundederfor, i det omfang det er relevant, overføres til hundeloven. Forslaget om ændring af hundeloven skalderfor ses i sammenhæng med forslag til ændring af lov om mark- og vejfred.Justitsministeriet udvalg om hunde afgav i januar 2011 betænkning nr. 1524 om revision af hundeloven.Fødevareministeriet foreslår ændringer af hundeloven på baggrund af udvalgets anbefalinger.

Indhold

Forslaget indeholder Fødevareministeriets overvejelser om forbudsordningen på baggrund af Køben-havns Universitets evaluering. Forbudsordningen fastholdes mens observationslisten ophæves.Det foreslås, at § 6, stk. 5, om aflivning af hunde, der ved et overfald har skambidt et menneske eller enanden hund, ændres. Det præciseres i bestemmelsen, at hunden kan forårsage et skambid ved et overfaldeller anden uacceptabel og farlig adfærd. Der angives desuden en ny fysisk (patologisk) definition afskambid, som skal lægges til grund ved behandlingen af sager om skambid fremover. Samtidig foreslåsen mulighed for, at politiet eller besidderen kan anmode om inddragelse af en sagkyndig undersøgelse,inden der træffes afgørelse om aflivning.Endvidere foreslås det, at visse bestemmelser i mark- og vejfredsloven overføres til hundeloven. Detforeslås således i forslaget om ændring af mark-og vejfredsloven, at hunde ikke længere skal være om-fattet af loven, og derfor overføres visse af bestemmelserne om hunde fra mark-og vejfredsloven tilhundeloven. Disse ændringer vedrører bl.a. regler for politiets og privatpersoners muligheder for at op-tage (indfange) strejfende hunde. Det er meningen, at politiets praksis for optagelse af strejfende hunde idag videreføres.Forslag til ændring af lov om mark- og vejfred har været sendt i høring i perioden 10. juni 2013 til den9. august 2013. I lovforslaget forslås det bl.a. at fjerne regler om hunde fra mark- og vejfredsloven og atsamle reglerne om hunde i hundeloven. I den forbindelse fremgik det af en række høringssvar til lov-forslag, at det overordnet blev fundet uhensigtsmæssigt, at forslaget til ændring af hundeloven ikke blevsendt i høring samtidig med forslaget til ændring af mark- og vejfredsloven, og at det på den baggrundikke var muligt at fremsætte en endelig holdning til forslaget til ændring af mark- og vejfredsloven før-end forslaget til ændring af hundeloven var offentliggjort.
2
På den baggrund er det valgt at genudsende forslaget til ændring af lov om mark- og vejfred i offentlighøring sammen med høring af forslaget til ændring af hundeloven, således at de relevante interessenterkan præsentere en endelig holdning til de to lovforslag. Hvis man allerede har sendt et høringssvar tilmark- og vejfredsloven og ikke har yderligere bemærkninger som følge af forslaget til ændring af hun-deloven, behøver man således ikke at sende et nyt høringssvar.Herudover foreslås det, at nogle af anbefalingerne fra Udvalget om hunde i betænkning nr. 1524 omrevision af hundeloven gennemføres. Ændringerne fra betænkningen vedrører bl.a. udformningen afskilte til hunde, indgreb overfor forstyrrende hunde, politiets kontrol med hunde samt ændringer af reg-lerne om lænkehunde og hunde, der opholder sig på steder, hvor der ikke er beboelse. Visse af ændrin-gerne har til formål at lette politiets arbejde med kontrol af hunde, andre er begrundet i dyrevelfærds-mæssige hensyn.Endelig indeholder lovforslaget enkelte ændringer af teknisk karakter.

Høringsfrist

HundelovenHøringssvar skal være Fødevarestyrelsen i hænde senest 18. oktober 2013 og sendes til e-mail:hoe-[email protected]med cc. til e-mail[email protected]ogmehul @fvst.dk.Følgende reference bedes anført i svaret: "Høring over forslag til lov om ændring af hundeloven/ j.nr.2013-15-25-06552”Eventuelle spørgsmål kan i høringsperioden rettes til Mette Hulstrøm på e-mail[email protected]eller tilAnne Sofie Grove på e-mail[email protected]Mark- og vejfredslovenHøringssvar skal være NaturErhvervstyrelsen i hænde senest 18. oktober 2013 og sendes tilland-[email protected]Eventuelle spørgsmål kan i høringsperioden rettes til Center for Jordbrug, Økologi & Landbrugs-lov:[email protected],eller Tina Prakash, tlf.: 45 26 38 93.Høringssvar fra eksterne høringsparter vil efter høringsfristens udløb blive offentliggjort på Høringspor-talen på www.borger.dk.
Med venlig hilsenMette Hulstrøm3