Kommunaludvalget 2011-12
S 4034
Offentligt
1157513_0001.png
1157513_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
Sagsnr.
Medlem af Folketinget Jacob Jensen (V). har d.11.09.2012 stillet følgende spørgsmålnr. S 4034 til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares.Spørgsmål nr. S 4034:
Doknr.
Dato17. september2012
”Hvordan ser ministeren det muligt at undgå et negativt incitament ved fordeling aftilskud til vanskeligt stillede kommuner, når nogle kommuner har bragt deres økonomii orden ved f.eks. at nedbringe deres anlægsbudget og dermed ikke længere kommeri betragtning til særtilskuddet, mens andre kommuner, der har haft betydeligt højereanlægsbudgetter, stadig kan få tilskud, da deres økonomi på grund af det høje forbrugstadig ikke er på fode?”
Svar:Det vil altid kunne betale sig for en kommune at tage ansvar og haveen sundøkonomisk styring, således at kommunen har en økonomisk situation, hvor der kanplanlægges med en nogenlunde jævn udgiftsprofil på både service- og anlægssiden.En kommune med fx en meget lav likviditet vil være sårbar overfor økonomiskepåvirkninger som negative efterreguleringer eller udgiftsudsving på det specialiseredesocialområde, beskæftigelsesområdet mv. Og kommunen vil således risikere atkomme i den situation, at det bliver nødvendigt at bremse hårdt op og gennemføretiltag til genopretning af økonomien, som kan have mærkbar betydning forkommunens borgere og medarbejdere.Fordelingen af særtilskud efter § 16 i udligningsloven (og tilsvarende for kommuner ihovedstadsområdet med særlige økonomiske vanskeligheder efter § 19)foretages aføkonomi- og indenrigsministeren på baggrund af en vurdering af kommunensøkonomiske situation. Til støtte for denne fordeling inddragessåvel kommunernesansøgninger som en række kriterier og nøgletal for kommunernes økonomiskesituation. De nøgletal, som aktuelt er anvendt i forbindelse med fordelingen vedr. 2013er offentliggjort over for kommunerne i vedlagte orientering. Som det fremgår heraf, erder tale om nøgletal, som afspejler flere aspekter af kommunernes økonomiske vilkår– og ikke blot forhold, der afhænger af kommunens egne dispositioner, men ogsåforhold som fx beskæftigelsessituationen, demografisk udvikling ogbeskatningsgrundlag.Ministeriet er opmærksom på risikoen for utilsigtede påvirkninger fra ordningen, ogtager dette forhold i betragtning ved etableringen af det beskrevne talgrundlag. Detkan bemærkes, at en lav likviditet har indgået som ét nøgletal blandt flere i tildelingenaf særtilskud,men det er vel at mærke ikke en hindring for tildelingen af tilskud, at enkommune har en robust likviditet.
Endelig kan det fremhæves, at netop det forhold, at en kommune måtte have haft etlavt anlægsniveau og lave enhedsomkostninger (fx som led i en stram styring aføkonomien), jf. orienteringen, også er blevet inddraget gennem kriterierne forfordelingen af særtilskud.
Med venlig hilsenMargrethe Vestager
2