2011-12
S 1345
Offentligt
1062032_0001.png
1062032_0002.png
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V) har den 14. december 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. S 1345, som hermed besvares.
22. december 2011J.nr. 2011-0017647

Spørgsmål nr. S 1345:

”Finder ministeren det hensigtsmæssigt, at private borgere, der vælger at monteresolceller på deres hus, risikerer at miste deres dagpenge i tilfælde af ledighed?”

Endeligt svar:

Jeg kan oplyse, at det at eje et solcelleanlæg ikke i sig selv er drift af selvstændigvirksomhed. Der vil i hvert enkelt tilfælde være tale om en konkret vurdering.Der er to elementer, der skal være opfyldt, for at man kan sige, at der er tale omdrift af selvstændig virksomhed. Det ene er, at man skal handle for egen ”regningog risiko”, og det andet er, at der skal være ”personligt arbejde”.At handle for egen regning og risiko vil sige, at man forpligter sig personligt ved deaftaler, der indgås om fx køb, salg og levering af varer og tjenesteydelser. Denselvstændiges arbejdsfortjeneste er således afhængig af virksomhedens eventuelleoverskud ved at videresælge overskudsstrøm til fx ”transmissionsnettet” eller andreaftagere.Samtidig skal man udføre personligt arbejde i forbindelse med driften af anlægget.Ikke kun praktisk arbejde, der efter sin karakter normalt er forbundet med drift afselvstændig virksomhed, men også administrative funktioner i forbindelse meddriften. Det gælder, selv om arbejdet er af ringe omfang, og hvis man samtidig fo-retager skattemæssige fradrag efter de gældende regler for selvstændige erhvervs-drivende, fx for driftsudgifter og afskrivninger på driftsmidler.Hvis a-kassen finder, at aktiviteterne med et solcelleanlæg er selvstændig virksom-hed, vil arbejdet i virksomheden oftest være bibeskæftigelse. Dagpengeretten vil iså fald være begrænset til 78 uger (1½ år).Kan man derimod dokumentere, at alle aktiviteter forbundet med driften af solcel-leanlægget er og har været udliciteret fra etableringen af anlægget, anses driften afanlægget ikke for at være selvstændig virksomhed.
Der findes en særregel, hvorefter man kan undtages fra dagpengebegrænsningen.Denne særregel gælder bl.a. for drift af egen vindmølle. Særreglen er udtømmende,og solcelleanlæg kan ikke fortolkes ind i bestemmelsen.Jeg har besluttet, at solcelleanlæg skal undtages fra dagpengebegrænsningen eftersamme retningslinjer, som gælder ved drift af egen vindmølle. Baggrunden for minbeslutning er, at der er tale om to situationer, der tilgodeser det samme energipoliti-ske formål.Der vil snarest blive udarbejdet en ændringsbekendtgørelse.Helt overordnet mener jeg dog, at der er alt for mange særregler i arbejdsløsheds-forsikringslovgivningen, og at disse særregler er medvirkende til at arbejdsløsheds-forsikringsloven er meget vanskelig at læse og forstå. Som politikere, mener jeg, atvi skal tilstræbe, at regler kan læses og forstås af de borgere, som reglerne har be-tydning for. Derfor er det også min ambition, at reglerne på sigt skal være enklereog mere overskuelige.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2