Socialudvalget 2011-12
L 157
Offentligt
1123824_0001.png
1123824_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. maj 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012 - 3614
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 8. maj 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.2 til L 157: Forslag til lov om ændring af forældreansvarsloven, retsple-jelove og lov om Det Centrale Personregister (Ændringer om følge afevalueringen af forældreansvarsloven).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke (KF).
Spørgsmål nr. 2:”Hvad har ministeren tænkt sig at gøre ved, at forældreansvarsloven veduenighed om fordeling af barselsorlov og/eller forældreorlov hindrer ansvar-lige og forældreegnede fædre/samværsforældre i at afholde orlov med bar-net?”
Svar:Spørgsmålet om fordeling af barselsorlov og/eller forældreorlov er ikke regu-leret af forældreansvarsloven, men loven giver derimod mulighed for at fast-sætte samvær mellem barnet og den forælder, som barnet ikke har bopælhos.Det følger af loven, at afgørelser om samvær – ligesom andre afgørelserefter loven – skal træffes ud fra, hvad der er bedst for barnet. Samværetsomfang fastsættes ud fra en individuel vurdering af, hvad der er den bedstmulige løsning for det enkelte barn i den konkrete situation.Det er muligt at søge om fastsættelse af et udvidet samvær i en periode,f.eks. med den begrundelse, at man ønsker at afholde forældreorlov. Hvor-vidt en sådan ansøgning vil blive imødekommet afhænger dog af, om detvurderes at være bedst for barnet.Om det nærmere omfang af et samvær kan det oplyses, at der efter foræl-dreansvarsloven kan fastsættes samvær inden for en ramme, der går fra
2
f.eks. en halv times varighed og op til f.eks. 7 dage ud af 14 dage (samværhalvdelen af tiden/deleordning). Det er i praksis slået fast, at det også ermuligt at fastsætte samvær af et andet antal dage end 7 dage ud af 14 dage,men som også udgør ”halvdelen af tiden”, f.eks. 14 dage ud af 28 dage, hvisdenne løsning er bedst for barnet.Særligt om samvær med mindre børn følger det af forarbejderne til loven, atdette samvær kan tilrettelægges med større hyppighed, end det var tilfældetunder den tidligere gældende lovgivning.Ifølge vejledning nr. 9860 af 6. september 2007 om samvær kan der i bar-nets første levemåneder, dvs. de første 4-5 måneder, fastsættes hyppige,men måske ganske kortvarige samvær mellem samværsforælderen og bar-net, og dette samvær vil gradvist kunne optrappes i takt med barnets alder.Et sådant samvær vil f.eks. kunne være hyppige, kortvarige samvær af ½ - 1times varighed, således at der kan tages hensyn til barnets samlede pleje-og omsorgsbehov. Ved vurderingen af omfanget af samværet i disse situati-oner skal der ikke sondres mellem situationer, hvor der allerede er etableretkontakt mellem samværsforælderen og barnet, og situationer, hvor der ikkeer en sådan kontakt, f.eks. fordi forældrene er gået fra hinanden før eller ligeefter barnets fødsel.I relation til samværets omfang og hyppighed kan det ifølge vejledningen fåbetydning, om der allerede er etableret en følelsesmæssig kontakt mellembarnet og samværsforælderen, eller om der er tale om etablering af en så-dan. Er der ikke etableret en kontakt, kan der i begyndelsen fastsættes hyp-pige samvær af kortere varighed, således at der gives gode vilkår for atetablere en tæt tilknytning mellem barnet og samværsforælderen. Dettesamvær kan efter en periode optrappes til samvær af større omfang. Hvisbarnet og samværsforælderen allerede på tidspunktet for fastsættelse afsamværet har etableret en følelsesmæssig relation, vil der i mange tilfældekunne fastsættes samvær med overnatning med små børn i 9-12 månedersalderen.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard