Skatteudvalget 2011-12
L 94 Bilag 20
Offentligt
1114102_0001.png
1114102_0002.png
1114102_0003.png
1114102_0004.png
1114102_0005.png
Til lovforslag nr.L 94
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 2. maj 2012
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven(Opretning af værdigrundlaget for afgiftsberegning og offentliggørelse af afgiftsgrundlag)[af skatteministeren (Thor Möger Pedersen)]1. ÆndringsforslagSkatteministeren har stillet 2 ændringsforslag til lovfor-slaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 28. februar 2012 og var til1. behandling den 27. marts 2012. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringLovforslaget blev sendt i høring samtidig med fremsæt-telsen. Den 22. marts 2012 sendte skatteministeren de ind-komne høringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:Danmarks Automobilforhandler Forening, D. A. F.,De Danske Bilimportører,Forsikring & Pension,KommuneLeasing ogSDKbiler.Skatteministeren har over for udvalget kommenteret deskriftlige henvendelser.DeputationerEndvidere har De Danske Bilimportører mundtligt overfor udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget.SpørgsmålUdvalget har stillet 22 spørgsmål til skatteministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (S, DF, RV, EL og SF) indstiller lov-forslaget tilvedtagelsemed de stillede ændringsforslagEtmindretali udvalget (V, LA og KF) indstiller lovfor-slaget tilforkastelseved 3. behandling. Mindretallet stem-mer for de stillede ændringsforslag.Venstres og Det Konservative Folkepartis medlemmer afudvalget er imod forslaget om at opkræve 1 mia. kr. ekstrahos de danske bilister. I forvejen betaler danske bilister 43mia. kr. årligt til statskassen. V og KF finder ikke, at det errimeligt at opkræve yderligere skatter og afgifter hos danskebilister.Lovforslagets tilblivelse skal ses i direkte forlængelse af,at regeringen trak forslaget om en betalingsring omkringKøbenhavn tilbage. For at finde finansiering til at indfri bareen brøkdel af Socialdemokratiets og SF’s valgløfter til denkollektive trafik, blev dette forslag lagt frem. Dog pakketind i retorik, som var der tale om et skattehul. Men lukningaf et skattehul kan som bekendt ikke finansiere nye udgifts-krævende forslag, så derfor er der tale om en reel merbe-skatning af danske bilister.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfskatteministeren,tiltrådt afudvalget:
DokumentIdJournalnummer
2
Til § 11)I det undernr. 3foreslåede§ 10 a, stk. 2,udgårnr. 1og5.Nr. 2-4 bliver herefter nr. 1-3.[Offentliggørelse af oplysninger om køretøjets stelnummerog om, hvem der afgiftsberigtiger det, udgår]2)Det undernr. 3foreslåede§ 10 a, stk. 4,udgår.[Bestemmelsen om fastsættelse af gennemsnit af afgiftsplig-tig værdi som rettesnor for almindelig pris udgår]BemærkningerTil nr. 1Det foreslås, at forslaget om offentliggørelse af køretøjer-nes stelnummer samt den anmeldende virksomheds identitet
udgår af lovforslaget. Offentliggørelse af disse oplysningersammen med prisoplysninger anses ikke for nødvendige foropfyldelse af lovforslagets formål.Til nr. 2Det foreslås, at forslaget om beregning af gennemsnit ud-går af lovforslaget. Brug af gennemsnit kan i et eller andetomfang mindske brugen af rabatter og hæmme en dynamiskprisdannelse. Ændringsforslaget har ikke provenumæssigekonsekvenser.
Ane Halsboe-Larsen (S) Henrik Sass Larsen (S) Jacob Bjerregaard (S) John Dyrby Paulsen (S)Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Simon Kollerup (S) Thomas Jensen (S) Nadeem Farooq (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV)Camilla Hersom (RV) Jonas Dahl (SF) Jesper Petersen (SF) Frank Aaen (EL) Johanne Schmidt-Nielsen (EL)Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Hans Andersen (V) Gitte Lillelund Bech (V)fmd.Martin Geertsen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V)Tina Nedergaard (V) Torsten Schack Pedersen (V) Troels Lund Poulsen (V) Mads Rørvig (V) Dennis Flydtkjær (DF)Mikkel Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Karina Adsbøl (DF) Ole Birk Olesen (LA)nfmd.Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 94Bilagsnr.12345678910111213141516171819TitelOrientering om høring af lovforslaget, fra SkatteministerietHøringsskema og høringssvar, fra skatteministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetFastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetSkatteministerens kommentar til Danske Revisorers (FSR) hørings-svarHenvendelse af 31/3-12 fra De Danske BilimportørerSkatteministerens kommentar til henvendelsen af 31/3-12 fra De Dan-ske BilimportørerHenvendelse af 29/3-12 fra KommuneLeasingHenvendelse af 11/4-12 fra SDKbilerHenvendelse af 13/4-12 fra Danmarks Automobilforhandler Forening,D. A. F.Henvendelse af 18/4-12 fra Forsikring & PensionÆndringsforslag, fra skatteministerenSkatteministerens kommentar til henvendelsen af 29/3-12 fra Kommu-neLeasingSkatteministerens kommentar til henvendelsen af 11/4-12 fra SDKbi-lerSkatteministerens kommentar til henvendelsen af 13/4-12 fra Dan-marks Automobilforhandler Forening, D. A. F.1. udkast til betænkningSkatteministerens kommentar til henvendelsen af 18/4-12 fra Forsik-ring & PensionHenvendelse af 26/4-12 fra Forsikring & PensionSkatteministerens kommentar til henvendelsen af 26/4-12 fra Forsik-ring & PensionOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 94Spm.nr.1TitelSpm., om de senere års fald i provenuet fra registreringsafgiften harværet indregnet i den langsigtede fremskrivning af dansk økonomi, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at redegøre for, hvilket ordvalg der normalt fra Skattemini-steriets side anvendes om et skattehul, til skatteministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om de begreber, som normalt benyttes til at beskrive et skatte-hul, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at præcisere, om lovforslaget lukker et skattehul, der som be-kendt ikke øger provenuet, men kun retter op på et utilsigtet provenu-tab, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at bekræfte, at en af regeringspartiernes skatteordførere haromtalt lovindgrebet L 94 som lukning af et skattehul, til skatteministe-ren, og ministerens svar herpå
2
34
5
4
6
7
8
9
1011
12
13
14
15
16
17
18
Spm., om lovforslaget har til formål at øge beskatningen af de danskebilister, der i 2010 betalte 42.996 mio. kr. i skatter og afgifter, til skat-teministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at bekræfte, at det var fraværet af etableringen af den bebu-dede betalingsring, der gjorde, at regeringen mente, at der med lovfor-slaget kunne tilvejebringes et provenu, som kan sikre finansieringen afen brøkdel af udenrigsministerens valgløfte omkring billigere kollek-tiv transport, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at forklare sammenhængen mellem, at det i lovforslagets be-mærkninger fremgår, at leasingreglerne alene giver et likviditetstab ogikke et provenutab med varig virkning, samtidig med at der regnesmed et varigt øget provenu på 1 mia. kr., til skatteministeren, og mini-sterens svar herpåSpm., om ministeren mener, at lovændringen i 2008, hvor dansk lov-givning blev ændret som følge af en dom ved EF-domstolen, betød, atden danske statskasse fremadrettet ville få færre penge i kassen for re-gistreringsafgift, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at foretage en provenuneutral omlægning af bilafgifterne, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan hjemmelen mht. at kunne fastsætte regler om opgø-relsen af den afgiftspligtige værdi tænkes udfyldt, til skatteministeren,og ministerens svar herpåSpm. om at redegøre for de provenumæssige effekter af hver af trenævnte tiltag i forhold til registreringsafgift, til skatteministeren, ogministerens svar herpåSpm., om der betales det samme i registreringsafgift for en leaset bilsom for en bil, der betaler fuld afgift ved indregistrering, set over bi-lens løbetid, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at vurdere dagbladet B. T.s historier lørdag den 31. marts2012, hvori det blandt andet beskrives, at 11 ud af 13 leasingbiler vilkunne sælges med lavere registreringsafgift som følge af L 94, til skat-teministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at få oversendt brevet, der blev omtalt under foretræde medDe Danske Bilimportører, hvor branchen bl.a. giver udtryk for, at af-giftssystemet vedrørende køretøjer bør ændres væk fra et værdibaseretsystem mod et afgiftssystem baseret på bilernes egenskaber, til skatte-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan det sikres, at bilimportørerne ikke laver to identiskekøretøjer forskellige ved at kalde dem forskellige navne på bilens cer-tifikat, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan det sikres, at bilimportøren ikke flytter en ufor-holdsmæssig stor del af avancen ud til forhandleren, således at manomgår den nye regel omkring »ingen negativ forhandleravance«, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at tilsende udvalget talepapir fra samrådet den 26. april2012, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
5
19
202122
Spm. om, hvilken effekt lovforslaget har på den samlede bilpark hen-holdsvis leasingbilparken, til skatteministeren, og ministerens svarherpåSpm. om at give en klar definition af, hvornår der er tale om »unatur-ligt lave leasingpriser«, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at indhente Finansministeriets definition af et »skattehul«, tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at indhente Finansministeriets oplysninger om, hvad de pro-venumæssige forventninger – set ud fra finanspolitisk holdbarhed -har været til registreringsafgiften før henholdsvis efter lovforslaget, tilskatteministeren, og ministerens svar herpå