Skatteudvalget 2011-12
L 80
Offentligt
1097996_0001.png
1097996_0002.png
J.nr. 2011-321-0019Dato:28. marts 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 80 - Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven, pensionsafkast-

beskatningsloven, pensionsbeskatningsloven og skattekontrolloven

(Ændret afkastbeskatning af pengeinstitutordninger placeret i unoteredeaktier og ved personers ophør af skattepligt, harmonisering af fristen forafregning af institutskat og individskat ved pensionsinstitutters ophør afskattepligt, mulighed for uden afgift at stoppe udbetalingen af en livsvarigalderspension m.m.).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 2 af 29. februar 2012.
Thor Möger Pedersen/ Carsten Vesterø

Spørgsmål 2:

Ministeren bedes, med henvisning til bekymringen hos AC, uddybe de konsekvenser,det vurderes at få for hele pensionsmarkedet, at der stilles krav om, at livsvarige ordningerskal udbetales i lige store årlige ydelser. Hvilke befolkningsgrupper vil det især få betyd-ning for og vil det kunne få en betydning for befolkningens incitament til at spare op tilpensionen?

Svar:

Pensionssystemet indebærer, at befolkningen i deres erhvervsaktive år kan foretageopsparing med skattebegunstigelse med henblik på at forsørge sig selv livet ud. Det fremti-dige skatteprovenu som følge af udskydelsen af skatterne giver et mærkbart bidrag til at fi-nansiere stigningen i de offentlige udgifter i fremtiden som følge af den demografiske ud-vikling.Jeg er tilhænger af, at borgerne efter pensioneringen så vidt muligt kan forsørge sig selv viapensionsopsparing opbygget i den erhvervsaktive alder, menpensionsopsparingssystemet skalvære opbygget, så de ovenstående principper om livsvarig forsørgelse kan varetages bedstmuligt. Pensionsopsparing, der ikke opfylder ovenstående principper om livsvarig forsør-gelse, bør således ikke opnå de samme generelle vilkår for skattebegunstigelser, der findes ipensionsopsparingssystemet. Forslaget om lige store ydelser skal værne om dette.
Med forslaget justeres reglerne for udbetaling af pensionsordninger med løbende udbeta-linger sådan, at det ikke er muligt at indrette udbetalingen af pensionen sådan, at udbeta-lingerne i de første år af udbetalingsforløbet markant overstiger udbetalingerne i resten afforløbet. Ellers vil det være muligt at omgå 50.000 kr.s-reglen for fradragsberettigede ind-betalinger til ratepension og ophørende alderspension samt reglen i pensionsbeskatningslo-ven om, at en ophørende alderspension skal udbetales over mindst 10 år.At værne om loftet for indbetaling til ratepension og ophørende alderspension indebærer iøvrigt ikke, at den ønskede opsparingsform i pensionisttilværelsen ikke kan foregå på an-den vis, men bare at den skal foretages uden den samme skattebegunstigelse.
Side 2