Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
L 79 Bilag 13
Offentligt
1103478_0001.png
1103478_0002.png
1103478_0003.png
Til lovforslag nr.L 79
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser den 27. marts 2012
4. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ophævelse af lov om Teknologirådet og om ændring af lovom Det Etiske Råd(Ændring som følge af nedlæggelse af Teknologirådet)[af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 1. februar 2012 og var til1. behandling den 9. februar 2012. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Udvalget for Forskning,Innovation og Videregående Uddannelser.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og ministeren for forskning, innovation ogvideregående uddannelser sendte den 23. november 2011dette udkast til udvalget, jf. FIV alm. del - bilag 46. Den 1.februar 2012 sendte ministeren for forskning, innovation ogvideregående uddannelser de indkomne høringssvar og etnotat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har modtaget en række henvendelser, som ogsåministeren har modtaget og kommenteret i høringsnotatet.Derudover har udvalget modtaget 5 skriftlige henvendel-ser: En fra NOAH og 4 fra Teknologirådet.Ministeren for forskning, innovation og videregående ud-dannelser har over for udvalget kommenteret de skriftligehenvendelser til udvalget.DeputationerEndvidere har Teknologirådet mundtligt over for udval-get redegjort for deres holdning til lovforslagetSpørgsmålUdvalget har stillet 4 spørgsmål til ministeren for forsk-ning, innovation og videregående uddannelser til skriftligbesvarelse, som denne har besvaret.2. Indstillinger og politiske bemærkninger[Udvalget indstiller lovforslaget tilvedtagelse uændret]Udvalget finder, at Teknologirådet har spillet en væsent-lig rolle i opsamling og formidling af viden i dialog mellemborgere, eksperter, praktikere og beslutningstagere som ensæregen form for forskningsformidling. Arbejdet er kende-tegnet ved uafhængighed, uvildighed og nytænkning. Detteer et værdifuldt bidrag til en kompleks, ofte fagspecifik ogfragmenteret debat.Med vedtagelse af L 79 nedlægges Teknologirådet somoffentligt råd. Udvalget glæder sig imidlertid over, at det erlykkedes at finde en løsning, hvor Teknologirådet viderefø-res som en privat, almennyttig fond, som fortsat skal kunnearbejde for og i samspil med beslutningstagere på alle ni-veauer i samfundet, herunder Folketinget.Fondens tiltag, høringer m.v. vil dermed fortsat kunnebringe fagrelevant viden til den politiske beslutningsproces.Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Ud-dannelser ser positivt på et fremtidigt samarbejde med Tek-nologirådet, uden at Folketinget dermed kan pålægges etspecifikt ressourcetræk. Udvalget finder det væsentligt, atTeknologirådet kan fortsætte de internationale funktionersom medlem af det internationale netværk af TeknologirådEPTA (European Parliamentary Technology Assessment).
DokumentIdJournalnummer
2
Udvalget vil i en beretning efterfølgende afklare ramme-rne for det fremadrettede samarbejde med TR-fonden.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.
Kirsten Brosbøl (S) Magnus Heunicke (S) Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S)fmd.Simon Kollerup (S)Sophie Hæstorp Andersen (S) Trine Bramsen (S) Sofie Carsten Nielsen (RV) Hans Vestager (RV) Andreas Steenberg (RV)Jonas Dahl (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Annette Vilhelmsen (SF) Pernille Skipper (EL) Rosa Lund (EL)Bertel Haarder (V) Birthe Rønn Hornbech (V) Michael Aastrup Jensen (V) Esben Lunde Larsen (V)nfmd.Tina Nedergaard (V) Mads Rørvig (V) Kristian Jensen (V) Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Marie Krarup (DF)Alex Ahrendtsen (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Merete Riisager (LA) Mette Bock (LA) Mai Henriksen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 79Bilagsnr. Titel1Høringssvar og høringsnotat, fra ministeren for forskning, innovationog videregående uddannelser2Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget3Henvendelser til Folketinget vedr. nedlæggelse af Teknologirådet4Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget5Udkast til betænkning6Henvendelse af 21/2-12 fra Teknologirådet7Henvendelse af 13/3-12 fra Teknologirådet82. udkast til betænkning9Aktstykke 65 af 20/3-12 om at Teknologirådet bemyndiges til at op-rette en erhvervsdrivende fond, der skal videreføre dele af de aktivite-ter, der i dag udføres af Teknologirådet10Orientering fra ministeren for forskning, innovation og videregåendeuddannelser vedr. aktstykke 65113. udkast til betænkning12Meddelelse om udkast til vedtægter for »Fonden Teknologirådet«Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 79Spm.nr.1TitelSpm. om placering af de opgaver, der hidtil har ligget i Teknologirå-det, til minister for forskning, innovation og videregående uddannel-ser, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelserne fra Teknologirådet og NOAH,jf. FIV alm. del - bilag 38, 47 og 62, til ministeren for forskning, inno-vation og videregående uddannelser, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 21/2-12 fra Teknologirådet, tilministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser, ogministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 13/3-12 fra Teknologirådet, tilministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser, ogministerens svar herpå
2
3
4