Skatteudvalget 2011-12
L 33
Offentligt
1056384_0001.png
1056384_0002.png

Sundhedsstyrelsen

Enhed for Borgerrettet ForebyggelseIslands Brygge 67DK-2300 København ST +45 7222 7400F +45 7222 7411M[email protected]Wwww.sst.dk
Folketingets SkatteudvalgKøbenhavn, den 13. december 2011J. nr.: 1-1010-12/1
Folketingets Skatteudvalg har den 9. december 2011 stillet følgende spørgs-mål nr. 75 til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmålene er stillet i relation til L 33 - forslag til lov om ændring af choko-ladeafgiftsloven, tobaksafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andrelove (Afgiftsforhøjelser på chokolade, sukkervarer, is, sodavand, tobak, øl ogvin).Af skatteministeren (Thor Möger Pedersen).Spørgsmål nr. 75:”Detailhandlen har i Danmark indgået en frivillig aftale om, at slik sælges imindre pakninger, samt at der ikke stilles slik ved kassen. I Tyskland sælgesslik imidlertid i væsentlig større kvantum. Overvejer ministeren at kontaktegrænsekøbmændene i forhold til en lignende frivillig aftale?”Svar:Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om at bidrage til min besvarelse.Fødevarestyrelsen har oplyst, at ”dagligvarehandlen ikke har indgået nogenfrivillig aftale om at sælge læskedrikke, slik og konfekture i mindre pakninger,og at der ikke må stilles slik ved kasserne.Dagligvarehandlen indgik derimod i foråret 2007 en aftale, den såkaldte "13punkts plan" efter afholdelse af en stor workshop, hvor bl.a. daværende føde-vareminister Christina Christensen deltog. Fokus på workshoppen var udvik-lingen af fedme og dagligvarehandlens indsats. Resultatet blev "13-punktsplanen", som er et overordnet fælles værdisæt, der beskriver hvordan de pålinje med andre aktører, vil bidrage til at bekæmpe udviklingen af over-vægt, som hver kæde gennemfører på hver sin egen måde og inden for hversit eget forretningskoncept. I 13 punkts planen bliver der bl.a. lagt vægt på atfremme tilgængeligheden af sundere fødevarer, herunder fisk, frugt og grøntmv., at formidle de 8 kostråd, udvide sortimentet af energireducerede produk-ter, at opskrifter også omfatter sunde retter mv.I 13-punkts planen har dagligvarehandlen ikke forpligtet sig til at sælge soda-vand, slik mv. i mindre portionsstørrelser, men det fremgår, at de vil samarbej-de med industrien om at begrænse udviklingen af pakkestørrelser på slik, læ-skedrikke og konfekture.”
2
Jeg kan henholde mig til Fødevarestyrelsens oplysninger og supplerende be-mærke, at der således ikke eksisterer en frivillig aftale, der kan drøftes medgrænsekøbmændene.
Med venlig hilsen
Astrid Krag / Margit Ulmer