Skatteudvalget 2011-12
L 33
Offentligt
1053013_0001.png
1053013_0002.png
J.nr. 2011-231-0049Dato: 7. december 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 33 - Forslag til lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, øl- og vin-

afgiftsloven og forskellige andre love (Afgiftsforhøjelser på chokolade,

sukkervarer, is, sodavand, tobak, øl og vin).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 29 af 2. december 2011. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Thor Möger Pedersen/ Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål:

Harmonerer det med lovens målsætning, at afgiftsstigningerne på øl og læskedrikke for-trinsvis rammer den del af befolkningen, der har de laveste indkomster, mens de der over-skrider Sundhedsstyrelsens anbefalede maksimale genstandsgrænse for alkohol, er folkmed lange uddannelser og dermed formentlig også de højeste indkomster?

Svar:

Det er korrekt, at andelen af personer, der ifølge Sundhedsstyrelsens undersøgelse af dan-skernes alkoholvaner i 2010 (www.sundhedsprofil2010.dk) overskrider lavrisikogrænsen iforbindelse med alkoholindtag, er højest blandt personer under uddannelse og hernæstblandt personer med lange videregående uddannelser.Herudover fremgår det af undersøgelsen, at andelen, der overskrider sundhedsstyrelsenshøjrisikogrænse i forbindelse med alkoholindtag, er størst blandt personer under uddannelseog personer med kort uddannelse. Ser man på sammenhængen mellem erhvervsmæssig stil-ling og alkoholforbrug, fremgår det, at andelen af personer, som overskrider sundhedssty-relsens højrisikogrænse, er størst blandt arbejdsløse, førtidspensionister og efterlønsmodta-gere, og af samme undersøgelse fremgår det ligeledes, at andelen af personer, som over-skrider sundhedsstyrelsens højrisikogrænse, er størst blandt personer mellem 16 og 24 år.Jeg mener derfor ikke, at det strider mod lovens målsætning, at afgiftsstigningerne på al-kohol i højere grad rammer lavindkomstgrupper, da det ifølge den seneste undersøgelse fraSundhedsstyrelsen fremgår, at det ligeledes er her, at problemet med et højrisikabelt alko-holforbrug er størst, og det er målsætningen med lovforslaget, at alle reducerer forbruget afalkohol mm.
Side 2