Skatteudvalget 2011-12
L 33 Bilag 8
Offentligt
1045452_0001.png
1045452_0002.png
1045452_0003.png
SkatteministerietMoms & AfgifterNicolai Eigtveds Gade 281402 København VAtt.: Liza Christensen

HØRINGSSVAR

23-11-2011

Vedr. Lovforslag L 33 med forhøjelse af afgift på cider

Med reference til lovforslag L 33, hvori afgiften på cider forhøjes, tillader Småøernes Fødevarenetværk påvegne af små producenter af dansk cider at komme med nedennævnte bemærkninger. Samtidig vil vi gøreopmærksom på den meget korte svarfrist, som vi er underlagt uden at have fået materialet tilsendt. Dettestiller os dårligere end de parter, der har fået tilsendt lovforslaget direkte.Ciderproducenterne fremstiller "cider, der består af 100% gæret frugtsaft", som er fritaget for dentillægsafgift, der gælder for alkoholsodavandscideren (RTD afgiften). Den cider, som produceres, nydes somet alternativ til øl eller til hvidvin og har slet ikke samme målgruppe som de søde alkoholsodavandscidere.Cideren, som produceres, har en alkoholstyrke og et prisniveau, som begge er sammenlignelige med øl.Derfor vil en afgiftforhøjelse i den lave afgiftgruppe på mellem 1,2 og 6,0 % alkohol for frugtvin rammecider ekstra hårdt. Afstanden mellem afgiften på cider og afgiften på øl forøges med lovforslaget og skaberkonkurrenceforvridning på det danske drikkevaremarked.Såfremt Skatteministeriet fastholder afgiftforhøjelsen på cider, vil vi anbefale en længere frist forindførelsen minimum til 1. april 2012.

Baggrund

Betegnelsen cider er blevet misbrugt, således at man nu kan dele ciderprodukter i 3 kategorier:1. Sodavandscider, som indeholder under 1,2% alkohol og derfor er fritaget fra både vinafgift ogmineralvandsafgift.2. Alkoholsodavandscider, som er meget sød, har et lavt frugtindhold og indeholder typisk 4-5% alkohol.Målgruppen er helt unge mennesker.3. Den originale form for cider er gæret æblemost og er typisk fremstillet på ren ufortyndet æblemost. IDanmark er flere små producenter begyndt at fremstille denne cidertype. I modsætning til de 2
ovenstående cidertyper kan den originale cidertype være tør og målgruppen er derfor voksnemennesker."Cider, der består af 100% gæret frugtsaft" tilhører den tredje gruppe og har altid været hårdere beskattetend øl. Med lovændringen øges denne forskelsbehandling:For nærværende beskattes cider med 0,85 – 3,90 kr. mere pr. liter end øl gørIfølge L 33 skal cider beskattes med 2,21 – 6,74 kr. mere pr. liter end øl gørGrænsen for afgiftfritagelse for cider er på 1,2% alkohol, hvor den tilsvarende grænse for øl er2,8% alkohol.Små bryggerier er begunstiget af ’Moderationsordningen’, hvorefter en del af afgiftenrefunderes. En tilsvarende ordning findes ikke for små ciderproducenter.

Forslag til ændringer

Det foreslås, at den lave alkoholafgift for vin og frugtvin på mellem 1,2% og 6,0% holdes på den nuværende3,90 kr. pr. liter. Derved formindskes afstanden i afgift mellem cider og øl, men alligevel med en højereafgift på cider end på øl. Da lovforslaget indebærer en justering af RTD-afgiften, kan man således undgådenne justering ved at bibeholde såvel den oprindelige vinafgift som den oprindelige RTD-afgift.Såfremt forslaget gennemføres med sin nuværende tekst og idé, vil det pålægge producenter af "cider, derbestår af 100% gæret frugtsaft" som et højkvalitetsproduktet en urimelig omkostningsforøgelse, der skaberyderligere konkurrenceforvridning i forhold til øl. Dette strider imod andre politikområder, hvor der læggesvægt på at skabe nicheproduktioner, lokal udvikling og kulinarisk dansk egenart.Desuden taler følgende argumenter for at opretholde en produktion af dansk original cider:

Madkultur:

Cider indgår i flere retter på samme måde som øl. En dansk produktion af original cider vilvære med til at fremme dansk gastronomi. To af ciderproducenterne har fået tildelt Det DanskeGastronomiske Akademis hædersdiplom 2009 for fremme af dansk gastronomi for dansk cider.

Sundhed:

Original cider indeholder ca. halvt så meget alkohol som den vin cideren kan erstatte.

Frugtavl:

Danmark er et perfekt sted at dyrke æbler pga. de lange sommerdage og koldeefterårsaftener. En produktion af original cider vil øge interessen for at dyrke æbler.

Økonomi:

Original cider er et lille nicheprodukt i Danmark. Den samlede mængde afgifter fra dennetype cider er meget lille.

Erhverv:

Ciderproducenterne er en lille gruppe mennesker, der har satset mange penge og meget tidpå at fremstille en cider af høj kvalitet. Med den nye afgiftforøgelse kan en attraktiv pris ikke længereopretholdes, og der vil ikke længere være et kundegrundlag til produkterne.

Danskhed:

Det kan næppe være regeringens politik at fremme importeret øl på bekostning af lokaltdanskproduceret kvalitetscider.

Kvalitet:

Den originale cider er gæret på æblemost uden tilsætning af vand, sukker ogsmagstilsætninger.

Beskæftigelse:

Dyrkning af æbler og produktion af den originale cider skaber nogle arbejdspladser iUdkantsdanmark. Disse få arbejdspladser vil sandsynligvis gå tabt og produktionen af cider stoppe. Detvirker mærkeligt, at regeringen på den ene side støtter og fremmer udviklingen af nicheproduktioner ilanddistrikterne og på den anden side pålægger yderligere afgifter.Småøernes FødevarenetværkÅrø 2506100 HaderslevKai Winter, Formand