Skatteudvalget 2011-12
L 31
Offentligt
1053368_0001.png
1053368_0002.png
1053368_0003.png
J.nr. 2011-311-0075Dato:7. december 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 31 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og forskellige andrelove.(Afskaffelse af multimediebeskatningen, ophævelse af skattebegun-stigelsen for medarbejderaktieordninger, ophævelse af skattefritagelse forarbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer m.v., lønsumsafgiftspligt for af-lønning i aktier og købe- og tegningsretter til aktier m.v., justering af Bo-ligJobordningen, ophævelse af loftet over børne- og ungeydelsen og tillægtil grøn check m.v.).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 17 af 29. november 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Gitte Lillelund Bech (V).
Thor Möger Pedersen/ Søren Schou
Spørgsmål 17:Der ønskes en opgørelse over lønmodtagere, der ved lovforslagets fremsættelse var dækketaf en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring opgjort pr. indkomstdecil.
Svar:Skatteministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger, der gør det muligt at besvarespørgsmålet. Skatteministeriet har derfor bedt Forsikring & Pension om at bidrage til be-svarelsen.Forsikring & Pension har oplyst følgende:”Forsikring & Pension har adgang til anonymiserede oplysninger om sundhedsforsikrede i2010. Oplysningerne kan sammenkobles med de øvrige registeroplysninger om personer,som Danmarks Statistik stiller til rådighed under forskerordningen.Data dækker ca. 90 pct. af de sundhedsforsikrede, da enkelte selskaber ikke har bidraget tilundersøgelsen. Denne dækningsgrad er fuldt ud tilstrækkelig til at give et dækkende billedeaf forhold vedrørende sundhedsforsikrede.Det er i data ikke muligt at skelne mellem arbejdsgiverbetalte og selvbetalte sundhedsfor-sikringer, ligesom det heller ikke er muligt at skelne mellem behandlingsforsikringer, ar-bejdssundhedsforsikringer og sundheds- og forebyggelsesordninger1.I tabellerne nedenfor er med dette udgangspunkt vist de ønskede oplysninger for fuldtids-beskæftigede lønmodtagere.Tabel 1. Andel af sundhedsforsikrede i deciler for timeløn for fuldtidsbeskæftigedelønmodtagereAndel med sundhedsforsikringPct.271.292.283.304.315.306.327.338.399.4810.34I altEgne beregninger. Der er medtaget fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. Oplysninger om sundheds-forsikrede i 2010 er kombineret med oplysninger om indkomst i 2009. Der er taget udgangspunkt itimeløn, defineret som smal fortjeneste. Der findes kun oplysninger om timelønninger for personerbeskæftigede i virksomheder med en beskæftigelse svarende til 10 eller flere fuldtidsbeskæftigedeDecil
Anm:
1
Der er redegjort nærmere for de forskellige ordninger her:
http://www.forsikringogpension.dk/presse/Statistik_og_Analyse/statistik/forsikring/antal/Sider/Sundhedsforsikring_Antal_forsikrede_praemier_erstatninger.aspxSide 2
Andelen af personer med sundhedsforsikring ligger på omkring 30 pct. for ca. 80 pct. af defuldtidsbeskæftigede. Andelen er højere for de 20 pct. af lønmodtagerne med de højesteindkomster.Tabel 2. Andel af sundhedsforsikrede fordelt efter højeste fuldførte uddannelse forfuldtidsbeskæftigede lønmodtagereHøjeste fuldførte uddannelseAndel med sundhedsforsikring
Pct.Grundskole32Gymnasium35Faglært40KVU45MVU22LVU33I alt34Anm:Egne beregninger. Der er medtaget fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. Oplysninger om sundhedsfor-sikrede i 2010 er kombineret med oplysninger om arbejdsmarkedstilknytning og højeste fuldførte ud-dannelse i 2010.
Den højeste andel med sundhedsforsikringer findes hos personer med kortere videregåendeuddannelse, hvor 45 pct. har en sundhedsforsikring, mens den laveste andel på 22 pct. fin-des hos personer med mellemlang videregående uddannelse. Andelen med sundhedsforsik-ringer blandt personer med længerevarende videregående uddannelse er med ca. 33 pct. påniveau med andelen for ufaglærte.
Tabel 3. Andel af sundhedsforsikrede fordelt efter tilknytning til arbejdsmarkedet forfuldtidsbeskæftigede lønmodtagereSocioøkonomisk kodeAndel med sundhedsforsikringPct.Topleder45Lønmodtager på højeste niveau28Lønmodtager på mellemniveau38Lønmodtager på grundniveau35Anden lønmodtager31Lønmodtager uden nærmere angivelse31I alt34Anm:Egne beregninger. Der er medtaget fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. Oplysninger om sundhedsfor-sikrede i 2010 er kombineret med oplysninger om arbejdsmarkedstilknytning i 2009
Målt efter tilknytning til arbejdsmarkedet er andelen med sundhedsforsikring ligeligt for-delt mellem lønmodtagere på forskellige niveauer – lønmodtagere på grundniveau har fak-tisk højere andel end lønmodtagere på højt niveau. Størst andel med sundhedsforsikringerer dog blandt topledere med ca. 45 pct.”
Side 3