Skatteudvalget 2011-12
L 31 Bilag 15
Offentligt
1053361_0001.png
1053361_0002.png
J.nr. 2011-311-0075Dato: 7. december 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 31 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre

love

(Afskaffelse af multimediebeskatningen, ophævelse af skattebegun-stigelsen for medarbejderaktieordninger, ophævelse af skattefritagelse forarbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer m.v., lønsumsafgiftspligt for af-lønning i aktier og købe- og tegningsretter til aktier m.v., justering af Bo-ligJobordningen, ophævelse af loftet over børne- og ungeydelsen og tillægtil grøn check m.v.).
Hermed sendes kommentar til henvendelse af 2. december 2011 fra Job-Index (L 31 – bilag 12).
Thor Möger Pedersen/ Søren Schou
JobIndex ønsker at få præciseret, om en mundtlig aftale mellem arbejdsgiver og medarbej-der om tildeling af medarbejderaktier er lige så gyldig som en skriftlig aftale.JobIndex anfører endvidere, at de i foråret 2011 har tilbudt medarbejderne gratisaktier forsåvel 2011 som de efterfølgende år. I den forbindelse ønsker JobIndex bekræftet, at der vedet ensidig tilbud om tildelinger af gratisaktier ikke er behov for, at medarbejderens accepter sket inden den 21. november 2011, for at tildelingen kan omfattes af overgangsbestem-melsen i lovforslagets § 15, stk. 3, og effektueres i 2012.
Hertil bemærkes:Indledningsvis bemærkes, at Skatteministeriet ikke kan tage stilling til spørgsmål angåendekonkrete medarbejderaktieordninger, men alene kan udtale sig om de generelle regler.Udgangspunktet er, at en mundtlig aftale er lige så bindende som en skriftlig aftale. Bevis-byrden for, at der er indgået en mundtlig aftale inden 21. november 2011, påhviler virk-somheden/medarbejderen. Det bemærkes i den forbindelse, at en mundtlig aftale mellem envirksomhed og alle virksomhedens medarbejdere om aktietildelinger har formodningenimod sig, når det tages i betragtning, at der som betingelse for skattefritagelsen gælder etkrav om indsendelse af en skriftlig erklæring til myndighederne efter ligningslovens § 7 A,stk. 4. Det har ligeledes formodningen imod sig, at en virksomhed indgår skriftlige aftalermed nogle medarbejdere og mundtlige med andre.Hvis bevisbyrden for, at der er indgået en mundtlig aftale, løftes, er aftalen omfattet afovergangsbestemmelsen vedrørende ligningslovens § 7 A, på samme måde som en tilsva-rende skriftlig aftale ville være det.Et ensidigt tilbud om tildeling af gratisaktier i 2012, kan sidestilles med en aftale omfattetaf overgangsbestemmelsen i § 15, stk. 3, hvis den eneste betingelse til udmøntningen af til-buddet er, at det er kommet til medarbejderens kundskab. Det er et krav, at tilbuddet er en-deligt og bindende, således at medarbejderen vil kunne støtte ret på tilbuddet ved en even-tuel senere uenighed – herunder ved domstolene.I de tilfælde, hvor der alene er tale om en hensigtserklæring fra virksomhedens side, vil til-buddet ikke have den fornødne faste karakter til at kunne betragtes som en endelig og bin-dende aftale.
Side 2