Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12
L 30 Bilag 8, L 30 A Bilag 8, L 30 B Bilag 8
Offentligt
1047667_0001.png
1047667_0002.png
J.nr. 2011-511-0079Dato:28. november 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 30 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, sel-

skabsskatteloven og forskellige andre love (Nedsættelse af grænsen

for finansielle aktiver i forbindelse med succession ved overdragelse

af aktier og justering af rentefradragsbegrænsningsreglerne).

Hermed sendes kommentar til henvendelse af 22. november 2011 fraFOSS A/S til brug ved foretræde den 30. november 2011 (bilag 3).
Thor Möger Pedersen/ Marianne Sigetty

FOSS

finder, at forslaget om at nedsætte satsen i pengetankreglen fra 75 pct. til 25 pct. vilmedføre, at familieejede virksomheder i forbindelse med generationsskifte vil blive drænetfor kapital og likviditet. I bedste fald vil det føre til, at investeringer i nye arbejdspladser vilblive kraftigt begrænset. I værste fald vil det føre til, at virksomheden må lukke, fordi denikke kan tilvejebringe finansiering.Ifølge FOSS er virksomheden ikke en ”pengetank”, men en ”reel erhvervsvirksomhed”med en solid balance og en pæn opsparing. FOSS finder også, at der er tale om forskelsbe-handling af familieejede virksomheder, idet andre virksomheder typisk ikke skal betalef.eks. boafgift.

Kommentar:

For at lette generationsskifter i familieejede erhvervsvirksomheder er der i skattelovgivnin-gen indsat begunstigende regler om skattemæssig succession ved overdragelser til nær fa-milie.Ved succession overtager erhververen overdragerens skattemæssige forpligtelser. Overdra-geren skal derfor ikke betale skat af en fortjeneste ved overdragelsen.Formålet med pengetankreglen er at begrænses skattemæssig succession til reelle erhvervs-virksomheder.Pengetankreglen vedrører overdragelser af aktier og er en del af generationsskiftereglerne.Efter pengetankreglen er det en betingelse for skattemæssig succession, at der er tale omaktier i et selskab, hvor højst 75 pct. af selskabets indtægter eller aktiver består af såkaldtpassiv pengeanbringelse, dvs. besiddelse af kontanter, værdipapirer eller lignende samt ud-lejning af fast ejendom.I L 30 foreslås det, at satsen sættes ned fra 75 pct. til 25 pct.Jeg mener ikke, at den foreslåede ændring af pengetankreglen har den skadelige effekt forfamilieejede virksomheder, som har været fremført.Der er naturligvis tale om en skærpelse af pengetankreglen, men med en pengetankgrænsepå 25 pct. bør der være plads både til erhvervsmæssige investeringer og til de skatter og af-gifter, der nu engang skal betales. Alle skal bidrage til finansieringen af velfærdssamfundet.På den anden side vil jeg gerne være lydhør over for nogle af de indvendinger, som er-hvervslivet har fremført efter fremsættelsen af L 30.Derfor foreslår jeg en overgangsordning, hvor virksomhederne i en periode kan vælge, omde i forhold til pengetankreglen vil vurderes over tre år – som det kræves efter de gældenderegler – eller kun over det seneste år. På den måde får virksomhederne rimelig tid til at for-berede sig på de nye vilkår.
Side 2