Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12
L 30 Bilag 13, L 30 A Bilag 13, L 30 B Bilag 13
Offentligt
1050899_0001.png
1050899_0002.png
1050899_0003.png
CJlDEXHIGH DEFINITION HEARING
FolketingetMedlemmer af Folketingets SkatteudvalgChristiansborg1240 København K
WIDEX A/SNymoellevej 63540 LyngeDenmarkTel,: (+45) 44 35 56 0 0Fax: (+45) 44 35 56 01[email protected]www.widex.com
Lynge, 30.november 2011
Vedrørende L30. Forslag til lov om ændring af den såkaldte pengetankregel vedrørendefamiliesuccession.Som konsekvens af forliget om Finanslovforslaget for 2012 fremsatte Regeringen den 21.november 2011 lovforslag L 30, der indeholder en betydelig ændring i grænsen for finansielleaktiver ved overdragelse af aktier med skattemæssig succession som led ifamiliegenerationsskifte. Grænsen for såkaldte finansielle aktiver nedsættes fra 75 % til 25 %under den såkaldte pengetankregel. Forslaget til lovændringen begrundes med ønsket om atbegrænse muligheden for skattemæssig succession til kun at omfatte reelleerhvervsvirksomheder.Som en meget betydelig familieejet virksomhed vil Widex A/S pege på, at lovforslaget -sandsynligvis mod sin hensigt - vil have afgørende betydning for en række reelleerhvervsvirksomheder, som i dag er under familieeje.Hvis lovforslaget vedtages i den foreslåede form, vil det ikke være muligt at foretage etfamiliegenerationsskifte med skattemæssig succession.Hvis et familiegenerationsskifte skal gennemføres uden skattemæssig succession i en større,familieejet virksomhed, vil dette medføre så store beløb i gave- eller boafgift samt iaktieavancebeskatning, at det reelt ikke kan gennemføres.Konsekvensen vil være afhændelse af virksomheden til fremmede, herunder kapitalfonde.Vi vil derfor påpege, at den foreslåede 25% grænse for den maksimale andel af de såkaldtefinansielle aktiver, reelt vil ramme en række veldrevne virksomheder med betydelig eksportog potentielle udviklingsmuligheder.Dette skyldes ikke kun den drastiske nedsættelse af grænsen for finansielle aktiver, menogså, at de nuværende regler på mange måder ikke er hensigtsmæssigt udformet. Dette harhaft mindre betydning under 75 % grænsen, men vil vise sig under en 25% grænse.Den nuværende definition af finansielle aktiver er ikke dækkende, hvis man kun ønsker atbegrænse muligheden for skattemæssig succession af virksomheder, hvor der er ophobetbetydelige midler, som ikke indgår i virksomheden, og som har karakter af finansielleinvesteringer.
1
CJIDEXHIGH DEFINITION HEARING
Vi vil her pege på 3 områder:1.Når det skal bedømmes, om der kan overdrages med skattemæssig successionved overdragelse af aktierne i et selskab, der er moderselskab i en koncern, så sker derefter de gældende regler ikke en egentlig koncernkonsolidering, men dersammenlægges andele af aktiver i de enkelte selskaber. Herved medregnes somfinansielle aktiver tilgodehavender hos andre koncernselskaber.I et koncernselskab skal der efter de gældende regler som finansielle aktivermedregnes sådanne tilgodehavender.Sådanne koncerninterne tilgodehavender er meget almindelige i en koncern. Detteskyldes blandt andet, at det ofte er lettere at skaffe finansiering hos moderselskabetend i datterselskaberne.Det ville her være mere naturligt, at der sker koncernkonsolidering, herunder pro ratakonsolidering, hvis der indgår selskaber, der ikke er helejede, i koncernen. Dervedudelukkes, at koncerninterne tilgodehavender medregnes som finansielle aktiver.2.Ukvide beholdninger medregnes efter gældende regler som finansielle aktiver,selvom sådanne beholdninger (typisk bankindestående) ikke i dag giver nogetfinansielt afkast. Det er i dag under den finansielle/økonomiske krise nødvendigt for enerhvervsvirksomhed at have et ikke ubetydeligt finansielt beredskab, og derfor atbesidde ikke ubetydelige likvide beholdninger. Desuden kan disse likvide beholdningersvinge meget i løbet af året, og det kan derfor være helt misvisende at opgøre dem pået bestemt målingstidspunkt (statustidspunktet)Hvis man er nervøs for, at der eventuelt vil ske en tilpasning af balancen, såfremtlikvide beholdninger ikke medregnes, kunne man supplere bestemmelsen med enværns-regel, der medførte, at der som finansielt aktiv medregnes den maximale værdiaf egentlige værdipapirer i året.Det er især ulogisk, at egentlige driftsselskaber skal anse likvide beholdninger forfinansielle aktiver, da det så kan være afgørende for opgørelsen af muligheden forskattemæssig succession, om kunder har betalt deres varekøb før eller efterstatustidspunktet.3.Ejendomme, der udlejes, medregnes som finansielle aktiver. Egentligedomicilejendomme medregnes ikke, og denne regel gælder også ejendomme, derudlejes til søsterselskaber. Imidlertid er undtagelsesreglen for snæver, idet den ikkemedtager situationen, hvor en hovedaktionær ejer den ejendom, der benyttes af et afhovedaktionæren ejet driftsselskab. Og i situationen hvor ejendomme ejes afselskaber, der ejes af samme aktionærkreds som ejerne af de selskaber, der brugesejendommen som domicilejendom. Der bør derfor ske en mere logisk og rimeligafgrænsning af, hvilke "domicilejendomme", der ikke skal sidestilles med finansielleaktiver.De familieejede virksomheder har i århundreder udgjort grundstenen i dansk industri ogerhverv. Adskillige af Danmarks industrielle flagskibe har klaret sig fantastisk, - ikke på trodsaf, men på grund af den familieejede struktur og vellykkede generationsskifter.
CJIDEXHIGH DEFINITION HEARING
Der vil i virksomhederne altid være en risiko for at familieejerskabet ikke kan fortsætte, detvære sig af driftsmæssige eller personrelaterede grunde og derved kommer fremmedejerskab, herunder kapitalfonde, ind i billedet.Men det bør være denne type overvejelser som skal nødvendiggøre et salg af virksomhedenog ikke de foreslåede ændringer af familiesuccessionsreglerne.Vi vil hermed anmode om, at vore synspunkter, som de er anført ovenfor, vil indgå i denvidere behandling af lovforslag L 30.Vi er selvfølgelig til rådighed med uddybende bemærkninger, hvis dette ønskes.
Med venlig hilsenWidex A/S^
Jan TøpholmCEO
Om Widex A/S:Widex er en familieejet virksomhed, der beskæftiger godt 3000 mennesker og omsætter forknapt 3 mia.Vi beskæftiger over 500 ufaglærte med produktion i Danmark, samt et stort antal ingeniører,forskere og faglærte. Stort set al produktion og al udvikling foregår i Danmark, mens salg,service og uddannelse varetages af 40 datterselskaber i lige så mange lande. 98% afproduktionen eksporteres.
c.c.FinansministerenSkatteministerenØkonomi- og indenrigsministerenErhvervs- og VækstministerenMichael Dithmer, Erhvervs- og VækstministerietMedlemmerne af Folketingets Skatteudvalg.