Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12
L 30 Bilag 17, L 30 A Bilag 17, L 30 B Bilag 17
Offentligt
1053253_0001.png
1053253_0002.png
1053253_0003.png

Organisation

Danske Advokater

Bemærkninger

Forslaget har været behandlet i DanskeAdvokaters fagudvalg for skatteret.Forslaget giver ikke Danske Advokateranledning til at afgive et høringssvar.

Kommentar

Forslaget er en del af finanslovsaftalenfor 2012 mellem regeringen og En-hedslisten. Denne aftale er indgåetden 20. november, og de lovforslag,der udmønter aftalen, er sendt på eks-Danske Advokater bemærker dog, at tern høring den 21. november 2011.det er dybt problematisk, at forslagetsendes i høring med en høringsfrist på Høringsfristen er fastsat på baggrundtre dage efter fremsættelsen. En så kort af en tidspresset proces, hvor det skalhøringsfrist medvirker ikke til at sikre sikres, at lovforslaget, der jo er en delden fornødne lovkvalitet, idet hørings- af finanslovsaftalen for 2012, kan ved-parterne ikke får den fornødne tid til at tages inden årsskiftet. Ved fastsættel-foretage en grundig gennemgang af sen af høringsfristen er der sket enforslaget og udarbejde kommentarer afvejning af en række modsatrettedehertil. En så kort høringsfrist er heller hensyn, herunder hensynet til hørings-ikke i overensstemmelse med den gode parterne, hensynet til at undergiveregeringsførelse, som regeringen har høringssvarene en seriøs overvejelsebekendt sig til i regeringsgrundlaget.og kommentering i Skatteministerietog hensynet til en ordentlig lovproces iFolketingetDet er derfor med stor tilfredshed oganerkendelse, at Skatteministeriet–selv under disse krævende vilkår – ihøringsprocessen har modtaget højtkvalificeret input fra interesseorgani-sationer, faglige sammenslutninger ogandre.Her kommenteres alene bemærknin-gerne til L 30. For så vidt angår denkorte høringsfrist henvises til kom-mentaren ovenfor til høringssvaret fraDanske Advokater.
Landbrug & Føde- Landbrug & Fødevarer har en rækkevarergenerelle kritiske bemærkninger tilfinanslovens stigende skatter og afgifterog til den korte høringsfrist for de syvlovforslag, der blev udsendt fra Skatte-ministeriet den 21. november 2011 medhøringsfrist til den 24. november kl. 16.PengetankHøringssvarets konkrete bemærkningertil L 30 er i form og indhold næstenidentisk med høringssvaret fra DanskErhverv og spørgsmål 1 til L 30.
VidencentretLandbrug
forPengetankVidencentret henviser til, at satsen ipengetankreglen ifølge lovforslagetikke kun ændres i successionsbestem-melserne i aktieavancebeskatningslovenog dødsboskatteloven, men også i reg-
PengetankDer henvises til kommentaren til hø-ringssvaret fra Dansk Erhverv, se her-om i høringsskemaet, som blev sendtfra Skatteministeriet til FolketingetsSkatteudvalg den 27. november 2011(L 30 – bilag 7). Der henvises endvi-dere til skatteministerens svar påspørgsmål 1 til L 30.PengetankAgroSkat har fremhævet samme pro-blemstilling i sit høringssvar. Der hen-vises derfor til kommentaren tilAgroSkats høringssvar i høringsske-maet af 27. november 2011 (L 30 –

Organisation

Bemærkninger

Kommentar

ler uden for successionsområdet vedrø- bilag 7).rende ophørspension, kapitalafkastord-ningen vedr. aktier og anparter samtreglerne om køb af aktier med midlerfra etableringskonto og iværksætterkon-to. Efter Videncentrets opfattelse over-ses derved de konsekvenser, som æn-dringen af pengetankreglen har på disseområder. Således er der efter Viden-centrets opfattelse alene beregnet deprovenumæssige konsekvenser af forbegrænsningen af adgangen til at over-drage aktier med succession.Efter Videncentrets har forslaget reelttre års tilbagevirkende kraft, idet bereg-ningsgrundlaget opgøres som et gen-nemsnit af de forudgående tre år. Dettefinder Videncentret uheldigt i forholdtil successionsreglerne, men også i for-hold til reglerne uden for successions-området vedrørende ophørspension,kapitalafkastordningen og etablerings-og iværksætterkontoordningerne. Påden baggrund foreslår Videncentret, atændringen af satsen fra 75 pct. til 25pct. indfases over tre år.Forslaget er imødekommet, idet der vilblive stillet ændringsforslag om enovergangsordning, hvor virksomhe-derne i en periode kan vælge, om de iforhold til pengetankreglen vil vurde-res over tre år eller kun over det sene-ste år. På den måde får virksomheder-ne rimelig tid til at forberede sig på denye vilkår.
Videncentret har i et efterfølgende sup- Problemstillingen vil blive overvejetplerende høringssvar til L 30 peget på, nærmere.at sænkningen af pengetankgrænsen fra75 pct. til 25 pct. reelt får tilbagevir-kende kraft i forhold til den, der ønskerat indskyde på ophørspension, med optil 15 år.
TEKNIQ
RentefradragsbegrænsningVidencentret nævner, at det ingen be-mærkninger har til denne del af forsla-get.PengetankTEKNIQ finder, at nedsættelsen afpengetankgrænsen vil påvirke mulighe-derne for at generationsskifte virksom-heder negativt, og at overdragelse mel-lem familiemedlemmer kan blive sær-deles vanskelige, når henses til likvidi-tetspåvirkningen ved nedsættelsen afpengetankgrænsen fra 75 pct. til 25 pct.Da et ganske stort antal virksomheder
PengetankDer henvises til kommentarerne tilhøringssvarene fra DI og Dansk Er-hverv i høringsskemaet af 27. novem-ber 2012 og til svaret på spørgsmål 1til L 30.

Organisation

Bemærkninger

Kommentar

løbende er under overdragelse, og dadet ikke mindst i disse tider er vanske-ligt eller umuligt at skaffe fremmedfinansiering, finder TEKNIQ, at græn-sen på 75 pct. bør fastholdes.