Skatteudvalget 2011-12
L 28 Bilag 9
Offentligt
1049936_0001.png
1049936_0002.png
1049936_0003.png
1049936_0004.png
Til lovforslag nr.L 28
Folketinget 20111-12
Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. december 2011
1. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven,pensionsbeskatningsloven samt lov om ændring af pensionsbeskatningslovenog lov om ændring af forskellige skattelove(Afskaffelse af fradrag for formueforvaltningsomkostninger, nedsættelse af loftet for indbetalinger til ratepension ogophørende alderspension m.v.)[af skatteministeren (Thor Möger Pedersen)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 21. november 2011 og vartil 1. behandling den 29. november 2011. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget blev sendt til høring samtidigmed fremsættelsen været sendt i høring, og skatteministerensendte den 21. november 2011 dette udkast til udvalget, jf. L28 - bilag 1. Den 25. og 27. november 2011 sendte Skatte-ministeriet de indkomne høringssvar og et notat herom tiludvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:<Henvendelser><>ministeren har over for udvalget kommenteret deskriftlige henvendelser til udvalget.DeputationerEndvidere har følgende mundtligt over for udvalget rede-gjort for deres holdning til lovforslaget:<Deputationer>SpørgsmålUdvalget har stillet 13 spørgsmål til skatteministeren tilskriftlig besvarelse, [som denne har besvaret. ]2. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokurin var på tidspunktet for betænkningens afgi-velse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og hav-de dermed ikke adgang til at komme med indstillinger ellerpolitiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/min-dretal ved afstemning i Folketingssalen.
Ane Halsboe-Larsen (S) Henrik Sass Larsen (S) Jacob Bjerregaard (S) John Dyrby Paulsen (S)Pernille Rosenkrantz-Theil (EL) Simon Kollerup (S) Thomas Jensen (S) Nadeem Farooq (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV)
DokumentIdJournalnummer
2
Camilla Hersom (RV) Jonas Dahl (SF) Jesper Petersen (SF) Frank Aaen (EL) Johanne Schmidt-Nielsen (EL)Lars Dohn (EL) Hans Andersen (V) Gitte Lillelund Bech (V)fmd.Jakob Ellemann-Jensen (V) Lars Christian Lilleholt (V)Tina Nedergaard (V) Torsten Schack Pedersen (V) Troels Lund Poulsen (V) Mads Rørvig (V) Dennis Flydtkjær (DF)Mikkel Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Ole Birk Olesen (LA)nfmd.Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 28Bi-lagsnr.12345678TitelLovudkast i høring, fra skatteministerietFastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetKopi af SAU alm. del - svar på spm. 95 vedrørende nedsættelseaf loftet for indbetalinger til ratepensionerHøringssvar, fra SkatteministerietYderligere høringssvar, fra SkatteministerietHøringsskema, fra skatteministerenKopi af svar på spm. S 718, S 721, S 723 og S 724 vedrørendefradragsberettigede indbetalingerKopi af svar på SAU alm. del - svar på spm. 77-80 som vedrørerlovforslagetOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 28Spm.nr. Titel1Spm. om, hvor mange personer den skærpede beskatning vil ram-me i henholdsvis ATP og i andre pensionsopsparingsinstitutter, tilskatteministeren, og ministerens svar herpå2Spm. om, hvilke regler der er i forslaget, som skal modvirke, atpensionsinstitutterne opnår indirekte fradrag for formueforvalt-ningsomkostninger, til skatteministeren, og ministerens svar her-3Spm. om, hvilken effekt ændringerne vil få i forhold til risikovil-lighed for pensionsselskabernes investeringer, til skatteministe-ren, og ministerens svar herpå4Spm. om at forklare, hvordan et LO-medlem, som via en overens-komst er tvunget til at indbetale til et bestemt pensionsselskab,har mulighed for at være mere omkostningsbevidst, når fradragetfor formueforvaltningsomkostninger fjernes, til skatteministeren,og ministerens svar herpå5Spm. om at bekræfte, at ved at fjerne fradraget for formueforvalt-ningsomkostningerne, kan en pensionsopsparer risikere at kommetil at betale skat af nogle omkostninger, som ikke nødvendigvismedfører indtægter i form af afkast, til skatteministeren, og mini-sterens svar herpå6Spm., om det er forsvarligt, at loven træder i kraft den 1. januar2012, til skatteministeren, og ministerens svar herpå7Spm. om ministerens holdning til, at man i stedet for at fjerne fra-draget for formueforvaltningsomkostningerne i stedet valgte atsætte PAL-skatten op fra 15 pct. til 15,3 pct., til skatteministeren,og ministerens svar herpå8Spm. om at bekræfte, at lovforslaget vil ramme selvstændige medujævne indtægter, og danskere, der kommer sent i gang med atspare op, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
4
9
10
11
12
12
Spm. om at bekræfte, at nedsættelsen af loftet for indbetalinger tilratepensioner kun giver et varigt provenu, fordi det forventes, atfolk sparer mindre op til pension, til skatteministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om at uddybe ministerens udtalelse om, at fjernelse af fra-draget har en "acceptabel profil, idet meget store pensionsordnin-ger formentlig vil have tilknyttet en forholdsmæssig dyr investe-ringsrådgivning, og de vil derfor også blive påvirket mest", tilskatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at at oplyse, om en simpel forhøjelse af PAL-satsen vur-deres at have en anderledes social profil end afskaffelsen af fra-draget for formueforvaltningsomkostninger med angivelse af deanvendte offentligt tilgængelige oplysninger, der ligger til grundfor ministerens vurdering, til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om at redegøre for den påståede stigende udvikling i danskepensionsselskabers samlede foretagne PAL-fradrag for formue-forvaltningsomkostninger i perioden 2005 - 2009, til skattemini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor ministeren mener, at det er lettere for den eks-terne revisor at afgive erklæring for et pensionsselskabs afgræns-ning af netop de udgifter i skattetransparente ”fund of funds”konstruktioner, der kvalificerer til at være "formueforvaltning", ,til skatteministeren, og ministerens svar herpå