Socialudvalget 2011-12
L 22
Offentligt
1052161_0001.png
1052161_0002.png
Folketingets socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 22
Dato 6. december 2011
1060 København K
Tlf. 3392 9300
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 1. december2011 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål 6 ad L 22. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thyra Frank(LA)
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2011-0011482
Spørgsmål 6:”Regeringen forventer, at der i 2015 vil være 2.700 på seniorførtidspensi-onsordningen. Hvordan er regeringen kommet frem til det tal?”
Svar:MedAftale om senere tilbagetrækningfra 2011 hæves aldersgrænserne forefterløn og folkepension fremadrettet fra de nuværende hhv. 60 og 65 år. Deårgange, der er omfattet af de højere aldersgrænser, vil derfor først havemulighed for at modtage efterløn og folkepension fra en højere alder. Ho-vedparten af disse personer ventes i stedet at være i beskæftigelse, mensen del vil modtage andre typer af indkomstoverførsler, herunder førtidspen-sion. Dvs., at målgruppen for førtidspension alt andet lige bliver større.Vurderingen af konsekvenserne ved at hæve aldersgrænserne i tilbagetræk-ningsaftalen følger overordnet set de samme beregningsprincipper, som blevanvendt ved vurderingen afVelfærdsaftalenfra 2006. Metoden afspejler, atder er en tendens til, at en stigende andel af befolkningen er på førtidspen-sion frem mod efterlønsalderen. Denne tendens videreføres i konsekvensbe-regningen, når aldersgrænserne hæves for flere årgange.Endvidere forudsættes reglerne om seniorførtidspension isoleret set at føretil en begrænset forøgelse i det samlede antal førtidspensionister.Det bemærkes, at kriterierne for tilkendelse af førtidspension er uændrede iforhold til tidligere og indebærer, at der skal være tale om en væsentlig ogvarig nedsættelse af arbejdsevnen, som betyder, at pågældende ikke kanforsørge sig selv – herunder i et fleksjob. Men den kortere og enklere sags-behandlingsproces (herunder at afgørelsen skal træffes inden for 6 måne-der) betyder, at personer, der tilkendes førtidspension efter reglerne omseniorførtidspension, alt andet lige overgår hurtigere til førtidspension ogdermed øger det samlede antal personer, som på et givet tidspunkt modta-ger førtidspension (og mindsker det samlede antal modtagere af bl.a. syge-dagpenge og kontanthjælp) i forhold til en situation, hvor der ikke indføres enseniorførtidspensionsordning.I 2015 skønnes som omtalt i spørgsmålet ca. 2.700 fuldtidspersoner at værepå førtidspension efter reglerne om seniorførtidspension i Danmark. Herafville 600 fuldtidspersoner være på førtidspension efter de nuværende regler,mens de resterende 2.100 fuldtidspersoner bl.a. følger af, at aldersgrænsen
2for efterløn hæves, dvs. at potentialet bliver større. Som tidligere nævnt be-mærkes det, at reglerne om seniorførtidspension i sig selv medfører flereførtidspensionister som følge af en hurtigere og enklere sagsbehandling.
Karen Hækkerup
/Bent Nielsen