Socialudvalget 2011-12
L 22
Offentligt
1052167_0001.png
1052167_0002.png
Folketingets socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 22
Dato 6. december 2011
1060 København K
Tlf. 3392 9300
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 1. december2011 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål 4 ad L 22. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Finn Søren-sen (EL).
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2011-0011482
Spørgsmål 4:”Hvordan skal deltidsansattes timetal indregnes, når kravet om 20-25 timersfuldtidsbeskæftigelse skal dokumenteres af en ansøger, der har arbejdet pådeltid?”Svar:I besvarelsen er det forudsat, at der med spørgsmålet menes ”20-25 års”fuldtidsbeskæftigelse.Borgere, der ansøger efter reglerne om seniorførtidspension, skal efter for-slaget have haft en langvarig og aktuel tilknytning til arbejdsmarkedet. Detbetyder, at borgeren forud for ansøgningen skal have haft en mangeårigtilknytning til arbejdsmarkedsmarkedet, som kan have reduceret borgerensarbejdsevne.I forhold til kravet om en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet vil der blivefastsat krav om, at ansøgeren har haft en arbejdsmarkedstilknytning svaren-de til mindst 20-25 års fuldtidsbeskæftigelse. Hvis borgeren har haft deltids-beskæftigelse vil opfyldelsen af dette krav forudsætte en længere arbejds-markedstilknytning.I lovforslaget er det foreslået, at social- og integrationsministeren fastsætterregler for vurderingen af opfyldelse af kravet om langvarig og aktuel ar-bejdsmarkedstilknytning. Det fremgår af bemærkningerne, at social- og inte-grationsministeren vil fastsætte regler om, at den hidtidige tilknytning til ar-bejdsmarkedet og omfanget heraf kan sandsynliggøres eller dokumenteresmed udgangspunkt i ansøgerens egne oplysninger, indhentede oplysningerfra tidligere arbejdsgivere, erklæring om indbetalte ATP-bidrag, oplysningerfra SKAT om hidtidig arbejdsindkomst, herunder om hidtidig overførsel afvirksomhedens overskud til beskatning hos den medarbejdende ægtefællemv.At kravet til fuldtidsbeskæftigelse er fastsat som et interval på 20 – 25 årsfuldtidsbeskæftigelse, og at den hidtidige tilknytning til arbejdsmarkedet skaldokumenteres eller sandsynliggøres, er et udtryk for, at der ikke er tale omet meget præcist anciennitetskrav. Dette giver en hensigtsmæssig fleksibili-tet, hvor kommunerne skal foretage en konkret individuel vurdering i denenkelte sag ud fra de regler, der fastsættes af social- og integrationsministe-ren.
2De konkrete regler for, hvordan fuldtidsbeskæftigelse skal dokumenteres ogherunder regler for omregning af deltidsbeskæftigelse, vil blive fastsat i enbekendtgørelse.
Karen Hækkerup
/Bent Nielsen