Beskæftigelsesudvalget 2011-12
L 21 Bilag 1
Offentligt
1043726_0001.png
1043726_0002.png
LIGESTILLLINGSVURDERINGAF LOVFORSLAG4. november 2011
Forslag til lov om ændring af lov om fleksydelse
J.nr. 2011-0011775JØP/HES
Myndighed/AfsenderLovens ikrafttrædelsesdatoKontaktpersonTelefonE-mail
Beskæftigelsesministeriet1. januar 2012Helle Sølvsten41778263[email protected]

Baggrund for loven

Lovforslaget udmønter aftalen om senere tilbagetrækning, som blev indgået den13. maj 2011.

Lovforslagets formål

Lovforslaget fremrykker forhøjelse af fleksydelsesalderen med fem år, fleksydel-sesperioden forkortes til tre år, fleksydelsessatsen forhøjes, og der indføres skærpe-de regler for modregning i fleksydelsen for pensioner.Fremrykningen af forhøjelsen af fleksydelsesalderen fastholder princippet om, atfleksydelsesordningen følger efterlønsordningen, som ændres for at sikre, at faldet iarbejdsstyrken modvirkes tidligere.Da aftalen om en tilbagetrækningsreform indebærer væsentlige ændringer i fleksy-delsesordningen, gives der mulighed for i en periode på 6 måneder i 2012 at trædeud af fleksydelsesordningen inden fleksydelsesalderen og få de indbetalte fleksy-delsesbidrag tilbagebetalt på gunstigere vilkår, end det er tilfældet i dag.

Den primære målgruppe for lovforslaget

Nuværende bidragsydere til fleksydelsesordningenKommende bidragsydere til fleksydelsesordningen

De sekundære målgrupper for lovforslaget

Kommunerne

Samlet vurdering

Fremrykningen af forhøjelsen af fleksydelsesalder, forkortelse af fleksydelsespe-rioden, ændring i sats og i fradrag for pensioner gælder for både mænd og kvinder.Forslaget har ikke til formål at forskelsbehandle mænd og kvinder.
Næsten 2/3 af fleksydelsesmodtagerne er kvinder, hvilket også er tilfældet indenfor de enkelte alderstrin. Det skønnes derfor, at flere kvinder end mænd berøres afændringerne i fleksydelsesordningen.For så vidt angår lovforslagets punkt om tilbagebetaling af fleksydelse, skønneslovforslaget at berøre flere kvinder end mænd. Skønnet er baseret på, at næsten 2/3af fleksydelsesmodtagerne er kvinder, og at mere end 60 pct. af personerne i fleks-job eller på ledighedsydelse er kvinder.
2